Médianapló

Médianapló - A női Hamlet

2014. október 06. 10:10 - Zöldi László

Törésvonalról beszélnek a politikai szakírók. Állítólag az MSZP-ben két tábor körvonalai rajzolódnak ki, az egyikben a pártelnökre figyelnek, a másikban meg a budapesti szervezet elnökére. Remélem, a magyar szocialisták máma már nem hasadnak tovább, holnap ünneplik ugyanis pártjuk huszonötödik évfordulóját. Ha ünneplik egyáltalán.

Kunhalmi Ágnes interjúja a szombati Népszavában mintha a belső gyürkőzés jegyében született volna. Beárazza a közelgő önkormányzati választást, amely „hosszú évekig az utolsó alkalom lesz, hogy változtassunk a politikai arányokon”. Egyszerűbben szólva nem hisz a választási győzelemben, és minden eredményt sikernek vél majd, ami jobb lesz, mint 2010 őszén volt. Ezt is fejtegeti az interjúban: „Azért kell dolgoznunk, hogy a választás után változás következzen, és meglegyenek a feltételek a baloldal újjáépítéséhez.” Ezt akár úgy is fölfoghatnók a sokat emlegetett összefogás szellemében, hogy a három baloldali párt közös törekvéseire utalt. Van azonban egy gondolatmenete, amelyből kiviláglik, hogy az MSZP hegemóniáját állítaná helyre, a szocialisták vezetésével oldaná meg „a baloldal összes szerkezeti problémáját”.

Ekkor ugrott be, hogy néhány héttel ezelőtt rosszul jegyeztem föl azt a mondatát, amidőn imigyen beszélt az ATV-ben: „Összetoltuk erőinket.” Talán légy zümmögött a stúdióban, mert a tárgyat többes számban értettem el. Most már tudom, hogy „erőnket” mondott. Szerinte egyetlen erő van a baloldalon, amely sajnálatos módon széthasadozott, ezt kéne összefoltozni egy gyakorlott varrónő segítségével. Nem tehetek róla, de erről meg a Hamlet jut eszembe, Arany János fordításában. A dán királyfi bolyong Helsingőr várában, és ezen meditál: „Kizökkent az idő, ó kárhozat, hogy én születtem helyretolni azt.”

A női Hamlet bolyong tehát a magyarországi politika giccses díszletei között, és helyretolja a kizökkent időt. De lehet-e az időt visszafordítani? Tóbiás Józsefnek, az MSZP elnökének van egy figyelemre méltó megjegyzése. 2014. június 19-én, a Politikatörténeti Intézetben mondta egy vitán: „Meg kell értenie az MSZP-nek, hogy nem nagy párt.” Nem bontotta ki a tabudöntő tételt, attól is óvakodik azóta, hogy megismételje. Talán majd holnap, a huszonötödik évfordulón visszatér rá, és akkor kiderül, hogy van-e törésvonal a magyar szocialisták pártjában.       

15 komment
süti beállítások módosítása