Médianapló

Médianapló - Miért minősít Vágó kolléga?

2014. szeptember 24. 05:08 - Zöldi László

Tétováztam, hogy megírjam-e. Azért ódzkodom a témától, mert a Médianapló törzsolvasói esetleg azt hiszik, hogy zavar a neves műsorvezető politikai ambíciója. De miért is zavarna? Vágó István sosem tagadta a világnézetét, ráadásul nyugdíjba vonult, felőlem akár köztársasági elnökségre is konvertálhatja a képernyőn szerzett ismertségét. Becsületére válik, hogy egyelőre beéri az önkormányzati képviselő-jelöltséggel Budán.

Ha a XI. kerületben laknék, szívesen szavaznék rá, De épp azért, mert a hegyvidéki képviselők közé készül, szóba hoznék egy jelenséget, ami tényleg zavarba ejt. Vesszőparipám, hogy az interjúalany akkor válik ellenszenvessé, amikor minősíti az újságíró kérdését. Erre általában a politikusok hajlamosak, a lehangoló példatárból idézem az utolsó kettőt. Az egyik ez: „Nagyon rossz a kérdés.” (hvg.hu, 2014.08.29.) A másik meg ez: „Másként folytattad a kérdést, mint ahogy elkezdted.” (ATV, 2014.09.22.) Mindkettőt újságíró kollégám, Vágó István mondta. Lehet, hogy igaza volt egyik vagy másik esetben, netán mind a kettőben. De vajon miért gondolja, hogy a nyilvánosság előtt kell minősítenie az újságírót, aki bizonyára azzal a szándékkal beszélget vele, hogy kérdezzen tőle?

Ha válasz helyett kioktatás a kérdező jussa, egy fabatkát sem ér az interjú, megkeseredik a hangulat. A jelenség azért késztet tűnődésre, mert amióta a neves játékvezetőnek több ideje van, vitaműsorokba is hívják. Amikor csak láttam, hallottam, mindig átvette a műsorvezető szerepét a műsorvezetőtől. Volt, aki jó képet vágott hozzá, de akadt olyan is, aki rosszallta a szerepcserét és a hangnemet. Akár így történt, akár úgy, a műsor hangulatának fuccsoltak. Hamarosan azonban változhat a helyzet.

Elképzelem a hegyvidéki önkormányzat alakuló ülését az október 12-e utáni héten. A nyugalmazott műsorvezető remélhetőleg bejut a testületbe, ahol rajta kívül aligha ül majd újságíró, akit figyelmeztethetne a botlásaira. Valakinek mégis moderálnia kell az összejövetelt. Azzal telik majd az idő, hogy Vágó István elmagyarázza valószínűleg Pokorni Zoltánnak, miként kéne vezetni az ülést? És aki interpellálja a közismert politikus-polgármestert, annak felrója majd, hogy másként folytatta a kérdést, mint ahogy elkezdte?          

12 komment
süti beállítások módosítása