Médianapló

Médianapló - Miért hibázgat Gyurcsány?

2014. szeptember 04. 11:38 - Zöldi László

A tegnapot Gyurcsány Ferenc keretezte be. Reggel a Népszabadságban jelentetett meg róla terjedelmes cikket Felcsuti Péter bankár, este pedig Friderikusz Sándor készített vele csaknem egyórás interjút.

Az Együtt-alapító, majd a Bajnai-pártból kiváló bankár így foglalta össze mondandóját Gyurcsányról: „Intellektuális és kommunikációs képességei messze kiemelik őt az ellenzéki oldalon ez idő szerint fellelhető közepes képességű és/vagy színtelen politikusok sokaságából.” Mégis hozzáfűzte, hogy azért nem lehet az ellenzék vezetője, mert „a megengedhetőnél sokkal többet hibázik”. A hibákat az ATV-nél dolgozó műsorvezető szintén feszegette, azóta is tűnődöm, vajon mivel magyarázható Gyurcsány feltűnően nagy hibaszázaléka.

Az a benyomásom, hogy kommunikációs képességéből fakad a sebezhetősége. Amidőn a nyilvánosság elé áll-ül, köztéren vagy stúdióban, ki-kiütközik rajta, hogy baj van a történelmi ismereteivel. Hogy csak egy kínos példát említsek, 2007 márciusában arról világosított föl a londoni The Times munkatársát, hogy „az Árpád-sávos zászló a magyar nemzetiszocialisták jelképe, amely alatt több százezer zsidót hurcoltak Auschwitzba”. Holott az árpádsávos nyilasok csak fél évvel később, 1944 októberében vették át a hatalmat, amikorra a „zsidótlanítás” nagyját Horthy Miklós, a magyar közigazgatás 200 ezer és Eichmann néhány munkatársa már elvégezte.

Gyurcsány Ferenc rögtönzéseiből kisejlik, hogy rossz történelemtanárokat fogott ki, ezeket a tévedéseket azonban ritkán veszik észre az újságírók és a politológusok, mert ők is ugyanazokba a középiskolákba jártak. Ami pedig a volt miniszterelnök írásait illeti, jobban fogalmaz, mint a legtöbb politikustársa, igazán kár, hogy a helyesírása bizonytalan. Facebook-üzenőfaláról bárki leolvashatja, hogy nincs tisztában a mellékmondat intézményével, és a vesszőt sem oda teszi, ahová kéne. Az persze óriási különbség, hogy Szanyi Tibor újságoldalnyi cikkében 49 helyesírási hibát fedeztem föl, az övében viszont csupán tízet.

Csakugyan igaza lehet tehát Felcsuti Péternek, hogy a baloldali mezőnyből kilóg Gyurcsány Ferenc, ám ez nem nagy kunszt. A magyar politikai elitben sok a félművelt, aki majdnem mindent rosszul tud, ezért a nyilvános rögtönzések közben hibát hibára halmoz. Hozzájuk képest a volt miniszterelnök valóságos, bár pislákoló világítótorony.

44 komment
süti beállítások módosítása