Médianapló

Médianapló - Mit mondott Orbán Tusnádfürdőn?

2014. augusztus 24. 11:48 - Zöldi László

Ma reggel 8.07-kor komment érkezett tegnapi bejegyzésemhez. Az ötvenkilencedik. Utána jött még néhány hozzászólás, mégis leginkább ez keltette föl a figyelmem. Egy bizonyos Poroltó Ernő írta „Csak a pontosság miatt: Orbán illiberális államról és államszerveződésről beszélt, nem illiberális demokráciáról.”

Találva éreztem magam, mert őszintén szólva nem emlékeztem arra, vajon a tegnapi jegyzetben minek tulajdonítottam az illiberális jelzőt: az orbáni államnak vagy a demokráciának. Újságíró vagyok, nyilvános pályán működöm, a magánéletiektől eltekintve az összes tévedésemet nyilvánosan követtem el. Miért ne vehetném tudomásul, akár nyilvánosan is, hogy igaza van egy kommentelőnek? Igen ám, csakhogy újra elolvastam az Illik-e illiberálisozni? című cikkemet, és nincs benne nyoma a Poroltó Ernő említette tévedésnek. De ha már saját magam előtt is tisztáztam önmagamat, érdemes utánanézni, valójában mit is mondott a vita tárgyáról (vagy inkább jelzőjéről) Orbán Viktor. Ezzel talán lesz némi támpontunk a miniszterelnök demokrácia-felfogásáról is.

A YouTube.com tanúsága szerint ezt fejtegette a tusványosi szabadegyetemen 2014. július 26-án: „Egy demokrácia nem szükségképpen liberális.” A ’nem szükségképpen liberális’ elég könnyen azonosítható az illiberálissal, ha figyelembe vesszük, hogy a latin ’il’ fosztóképző. A magyar kormányfő tehát Erdélyben kísérletet tett arra, hogy a demokrácia fogalmát megfossza liberális tartalmától. Elismerem azonban, hogy még egyértelműbb bizonyítékra volna szükség. Nocsak, mit találtam. Orbán Viktor ezt mondta 2014. augusztus 15-én, a Magyar Rádióban: „Mi nem liberális demokráciát, hanem demokráciát akarunk építeni.” De hogy még teljesebb és hitelesebb legyen a kép, néhány nap múlva, augusztus 19-én, a sopronpusztai pikniken így jellemezte a rendszerváltás utáni első éveket: „Az ellenfél elhitette velünk, hogy a demokrácia csak akkor demokrácia, ha liberális.” (Duna World)

Kedves Poroltó Ernő! Talán belátja ezek után, hogy a miniszterelnök nemcsak illiberális államról és államszerveződésről beszélt Tusnádfürdőn, hanem a demokráciát is igyekezett megfosztani liberális tartalmától, sőt, utólag még rá is erősített. Egyébként pedig méltányolom, hogy az úgynevezett fikakultúrában szokásos gorombaság helyett emberi szavakkal szólított meg.

260 komment
süti beállítások módosítása