Médianapló

Médianapló - A baloldali sajtónak mi köze van a baloldalhoz?

2014. július 14. 10:45 - Zöldi László

Kedvelem azt az érvelést, amely továbbgondolásra ösztönöz. Így vagyok Nagy N. Péter A baloldal és a sajtó című cikkével a Népszabadság mai számából. A szerző szerint „Az ellenzéki sajtó összemosása az ellenzéki pártokkal azt a benyomást kelti, hogy az utóbbi évek vereségeiben is osztoznak.” Holott, fűzi hozzá, „Miközben a baloldali pártok vereségeket szenvedtek, az idesorolt sajtó megőrizte pozícióját.”

Az állításból két következtetést vonnék le. Az egyik az, hogy a baloldali sajtó valamit jobban csinál, mint a baloldali pártok. A másik meg az, hogy nem igaz az a gyakorta hangoztatott vélemény, miszerint a médiafogyasztók kizárólag azt akarják olvasni, látni, hallani, ami megerősíti őket abban, hogy szavazatukat a pártjukra adják. Vagyis a baloldali médiumok akkor dolgoznak eredményesen, ha azon kívül, hogy szóhoz juttatják az értékrendszerükhöz közelebb álló politikusokat, begyűjtik azokat az információkat is, amelyek a többi ellenzéki pártról adnak hírt.

Ha a baloldal szétágazott, szétbomlott, szétesett, szétforgácsolódott, széthullott, szétmállott, szétmorzsolódott, szétoszlott, szétrepedt, szétrobbant, szétszakadt, széttört, szétvált, szétzilálódott, egyszóval fragmentálódott, akkor egy baloldali médiumnak az MSZP, a DK, az Együtt-PM, sőt még az LMP cselekedeteiről, elképzeléseiről is illik beszámolnia. Ezért vállalható ár, ha a hajdani „gazda” elzárja a pénzcsapot, elvégre a kitekintés révén megnövekedett érdeklődés előbb-utóbb behozza a kieső összeget. Igen ám, csakhogy megindult ugyan a pártsajtó függetlenedése a baloldali pártoktól (leginkább az MSZP-től), a kitekintés azonban egyelőre legföljebb szellemi gyümölcsöket eredményezett.

Lám, hiába állítja Nagy N. Péter, hogy a Népszabadság legyőzi az országos napilapok mezőnyében a Magyar Nemzetet, a hetilapokéban a HVG a Heti Választ, a közéleti televízióknál pedig az ATV a Hír TV-t. Csökkent ugyanis a példányszám, a nézettség talán nem annyira. Szerencsére az elszegényedő olvasók, nézők, hallgatók közül a legtöbben nem hagyták magukra a függetlenségükkel küszködő médiumokat, átigazoltak a digitális változathoz, amely ingyen méri a sokrétűbb tartalmat. Vajon a baloldali (ellenzéki) orgánumok mikor találják meg ama módszert, amelynek révén pótolhatják a hagyományos bevételeket, például a pártpénzt? Ha előbb, élve maradnak, ha utóbb, akkor bizony írhatjuk róluk a nekrológot. Ha lesz még hova.         

18 komment
süti beállítások módosítása