Médianapló

Médianapló - Nem ez a kérdés?

2013. szeptember 03. 10:30 - Zöldi László

A BBC egyik adása lábjegyzet a médiatörténetben. A tévés műsorvezető tizenhatszor tette föl ugyanazt a kérdést a verejtékező miniszternek. Tegnap este Kálmán Olga, az Egyenes beszéd műsorvezetője beállította a világcsúcsot.

 

Az interjú kiindulópontja a Szigetszentmiklóson lezajlott időközi választás volt, amelyen az MSZP, az E14-PM és a DK közös jelöltje győzött. A szocialisták valószínűleg azért küldték Tóbiás Józsefet az ATV stúdiójába, mert ő vezeti a párt Pest megyei szervezetét, és az országos elnökség tagjaként rálátása van a kusza ellenzéki viszonyokra is. Nem lehetett kétséges, hogy a rámenős műsorvezető előbb-utóbb sort kerít a nap eseményére, miszerint Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke közös választási listát ajánlott az MSZP-nek, azon pedig közös listavezetőt, vagyis miniszterelnök-jelöltet. Ez meg is történt a kilencedik percben.

 

Kálmán Olga először még csupán utalt az ajánlatra, ezért beszélgetőpartnere körmondatokba bonyolódhatott, csak hogy kikerülje a választ. A riporter másodjára sem kérdezett rá, megint csak utalt a közös listára és a közös miniszterelnök-jelöltre, bár már kevésbé finoman. S mert erre is mellébeszélést kapott, firtatni kezdte, hogy „Lesz közös lista, lesz közös jelölt?” „Nem ez a kérdés” - hárította Tóbiás József. A második kilenc percben még tizenháromszor tette föl a kérdést a műsorvezető, a legvégén nemmel válaszolt a verejtékező interjúalany.

 

Én pedig tűnődöm a szakmai tanulságon. Nem is annyira azon, hogy az MSZP kommunikációs stábja elfelejtette fölkészíteni szegény Tóbiást a kínálkozó kérdésre, mint inkább azon, hogy a magyarországi politikusok hajlamosak félreérteni az interjúhelyzetet. Nem látják be, hogy a kérdező joga eldönteni, mit tekint kérdésnek. Nekik meg az a dolguk, hogy válaszoljanak rá. Képviseleti demokráciában élünk, és ezzel elismerjük, hogy választottjaink arra adhatják szavazatukat, amire jónak látják. Ennek fejében képviselőink a nyilvánosságban, az újságírók joggal firtathatják, hogy milyen okok játszottak közre politikai képviselőink döntésében. Ez az összefüggés mintha nem volna nyilvánvaló a kérdéseket felülbíráló politikusok számára.

 

A médiatörténet fintora, hogy a BBC műsorvezetője nemrégiben bevallotta: a szerkesztője azt súgta a fülhallgatójába, hogy kiesett az egyik téma, és ameddig csak lehet, húzza az időt. Ebből lett az újságírói bátorság magasiskolája, melybe lám, Kálmán Olga révén tegnap este mi is beiratkoztunk.          

302 komment
süti beállítások módosítása