Médianapló

Médianapló - Mutyi-e a nemzeti trafik?

2013. július 13. 10:30 - Zöldi László

Több előolvasó is található a közösségi oldalon, akinek adok a véleményére. A médiakutató Bajomi Lázár Péter például Dessewffy Tibor írását ajánlotta figyelmünkbe az Élet és Irodalomból. Átrágtam magam a cikken, és csakugyan figyelemre méltó. A szerző egyebek mellett azt kérdezi, vajon normasértésnek tekinti-e a nyilvánosság az úgynevezett trafikmutyit. Válaszát úgy foglalnám össze, hogy nem tekinti mutyinak a nemzeti dohánytörvényt, az ellenzéki üzenetek ugyanis nem érik el a nagyközönséget, a kormánypárti médiumok viszont bolondok lennének írni, beszélni a történtekről.

 

Tetszetős a felelet, mégis az a benyomásom, hogy a társadalomkutatók véleménye is torzul, ha nem dugják ki fejüket a fővárosból. Hogy másra ne utaljak, a legutóbbi két hónapban nyolcszor firtatták a pannon lapok, vajon a Balaton vonalától északra fekvő megyékben (Zalában, Vasban, Veszprémben és Fejérben) miként vélekednek a füstölés állami szabályozásáról. A hangulat egyértelmű: a trafiktörvényt 60, 70, 85, kétszer 86, aztán 92, 93 és 95 százalékban utasítják el az internetezők. Annyit persze én is tudok a szociológiáról, hogy e digitális fölmérések nem föltétlenül reprezentálják a pannon átlagpolgár közérzetét. Mindazonáltal néhány ezer dunántúli internetező álláspontján még egy budapesti dolgozószobában is érdemes volna eltűnődni.

 

De hogy méltányosabb legyek Dessewffy Tibor izgalmas kérdéséhez, nem a törvény elutasítását vélem mérvadónak. Inkább azt, hogy a digitális szerkesztőségek egyik választípusa értelmezésre kínálja a dohánytörvény állami ideológiáját. Arra a kérdésre, vajon védi-e az emberek egészségét, a Fejér Online 17 százalékot számolt össze, a Veszprém Online egy, a Vas Online szintén egy százalékot. Arra pedig, hogy a nemzeti trafikokat a dohányzás visszaszorítására hozták-e létre, a Fejér Online 21 százalékot, a Duna (dunaújvárosi) Online 2 százalékot mutatott ki. És arra, hogy a pályázaton vajon a legjobb ajánlatot tevők győztek-e, a Zala Online 9, a Veszprém Online 4 százalékot számolt össze. Szembeötlő, hogy a hagyományosan jobboldalra szavazó négy megyében az aktív internetezők elenyésző mértékben adnak hitelt a nemzeti dohánytörvényben meghirdetett kormányzati retorikának.

 

Három eset lehetséges. Vagy az ellenzék üzenetei jutottak el a pannon polgárokhoz, vagy a józan olvasók maguk ismerték föl a trafikmutyi lényegét. Vagy pedig az ellenzéki üzenetek mégiscsak találkoztak az internetezők utcai tapasztalataival.      

177 komment
süti beállítások módosítása