Médianapló

Médianapló - Önkiszolgáló politikusok

2020. július 02. 10:58 - Zöldi László

A jelek arra utalnak, hogy Tarlós Istvánt reaktíválta a kormányzat. Visszatért a nyugdíjból, tényleges szolgálatba helyezték. Ha eszköz volna, azt írnám róla, hogy működésbe hozták. A kormánypárti újságírók kézről kézre adják, és leginkább arról faggatják, amihez ért: Budapestről. Ebbéli megnyilatkozásait most azért nem firtatom, mert legutóbb mondott valamit, ami szűkebb érdeklődési körömben, az újságírásban nagyobb érdeklődést válthat ki,

A nyilatkozó politikusok helyzetét úgy jellemezte, hogy „Nincs, aki visszakérdezzen.” (Magyar Nemzet Online, 2020.07.01.) Mindezt olyan interjúban adta közre, amelyben az újságíró mintha elfelejtett volna visszakérdezni. A jelenség így foglalható össze: a politikusok egyre kevésbé kérik föl az újságírókat, hogy tolmácsolják a szavaikat. Élnek a közösségi oldalak kínálta lehetőséggel. Azok is például a Facebook üzenőfalára írják föl a feltételezéseiket, jelentik be a döntéseiket, akik előtt haptákban állna a kormányzati sajtó. Meg azok is, akik nem jutnak be a kormánypárti sajtóba, és akiket a nyilvánosság maradék fórumain közbekérdeznek az okvetetlenkedő újságírók, sőt indoklásra kényszerítik őket.

A Facebook azt közli, ami a követőiknek szánnak. Ellenzéki helyzetben ilyenkor szokott kiderülni, hogy a középiskolában olyan magyartanárt fogtak ki, aki nem tartott nyelvtanórákat. A kormányzati tényezőknek se nagyon tartott, nekik azonban van apparátusuk az egyénileg felhasznált közösségi üzenőfal rendben tartására. Ezzel magyarázható, hogy hatalomban jobb a politikusok helyesírása, mint ellenzékben. Ha pedig újra visszakerülnek a hatalomba, hirtelen megjavul a helyesírásuk.

Kíváncsiságból megnéztem néhány közéleti személyiség fészbukos üzenőfalát. Orbán Viktor miniszterelnöknek 851 ezer követője van. Március közepéig 650 ezer volt, a járvány idején ment 1 millió fölé a számuk. Gyurcsány Ferenc, a talán legismertebb ellenzéki politikus 256 ezernél tart, volt már több is. Következnek a hölgyek: Szél Bernadett független országgyűlési képviselő 99, Varga Judit igazságügyi miniszter 75, Novák Katalin családi ügyekért felelős államtitkár 64 ezer követővel. Az ugyancsak független honatyának, Hadházy Ákosnak 52, Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkárnak 19, Szanyi Tibor ISZOM-politikusnak 13 ezer. Deutsch Tamás EP-képviselőnek 11015, Németh Szilád honvédelmi államtitkárnak kereken 11 ezer követője van. Ők már hajlamosak lemondani arról, hogy azok a fránya újságírók visszakérdezhessenek.        

komment
süti beállítások módosítása