Médianapló

Médianapló - Fejmagasság

2018. február 01. 10:16 - Zöldi László

Az óriásplakátról zajlik a vita. Igazságtartalmát kétségbe vonják az érintett ellenzéki politikusok. Mondandójukat úgy hoznám közös nevezőre, hogy a kormányzati kommunikációtól eltérően szükséges rossznak tartják a kerítést. Nem szeretik, de tudomásul veszik a déli határzárat.

A kép közepét ugyebár Soros György foglalja el. A fej kétségkívül az övé, a test egy díjbirkózóé, aki természetellenesen megnyúlt karjaival öleli magához a nála alacsonyabb Vona Gábort és a magasabb Gyurcsány Ferencet. De arra már neki sem jut karja, hogy elérje a fotómontázs két szélén álldogáló Szél Bernadettet, a legalacsonyabbat és Karácsony Gergelyt, a legmagasabbat. Pontosítanék. Az óriásplakáton nem az MSZP-Párbeszéd 197 centis miniszterelnök-jelöltje a legnyúlánkabb, hanem a DK listavezetője. Talán mert a megrendelők azt hitetnék el, hogy valójában a volt miniszterelnök uralja az ellenzéki tábort. A csúsztatás politikai indítékú, engem az elképzelés esztétikai megvalósítása foglalkoztat. A félmúlt ködéből ugyanis felrémlik az előkép.

A 90-es választási kampányban árasztották el vele az országot, az óriásplakát a három Fidesz-gráciát ábrázolta. Fodor Gábort, a „szőke herceget”, aki a párton belüli liberalizmust jelképezte. Deutsch Tamást, a kamaszlányok fülbevalós álmát, a párton belüli radikalizmust, középütt pedig Orbán Viktor kötötte össze a két irányzatot. De a 198 centis Fodor, a 193 centis Deutsch és a 170 körüli Orbán feje hogyan került egy magasságba? Egyszer bizonyára elmondja majd egy reklámfotós, mit helyeztek a jelenlegi miniszterelnök talpa alá. Nekem viszont felötlik egy fesztiválemlék a múlt század nyolcvanas éveiből.

Az NSZK-beli Oberhausenben szembesültem Dziga Vertovval. A szovjet híradófilm legismertebb képviselője elárulta, hogy a harmincas évek közepén Sztálin miként avatott vízerőművet. Látni, amint az eltérített Volga hullámsírjában eltűnik egy pravoszláv templom aranyozott tornya, Vertov pedig a szakmai gondjáról számol be. Sztálin kis termetű volt, alacsonyabb a Politikai Bizottság többi tagjánál. Hogyan lehetne megmagasítani? A leleményes híradós két pallót vezetett az örvénylő folyó fölé. Az egyik 30 centivel magasabban lengedezett, mint a másik. S lám, a vezéri pallón Sztálin közelíti meg ollóval a vöröslő szalagot. Mögötte és alatta a Politikai Bizottság ijedten mosolygó tagjai.

Talán ezzel magyarázható, hogy pártunk és kormányunk nem a dunai vízerőmű, hanem a Duna melletti atomerőmű révén képzeli el az ország energiaszolgáltatását.

6 komment
süti beállítások módosítása