Médianapló

Médianapló - A módosított Orbán

2016. december 25. 10:57 - Zöldi László

A miniszterelnök karácsonyi interjúját meghamisítottak. Az akció nem hekkelés vagy trollkodás, elvégre a papír alapú sajtóban történt. Az újságot kinyomtatják, és kézzel fogható, lapozható, szagolható példányok jutnak el az olvasókhoz, akik tegnap Orbán Viktor szűkebb pátriájában nem akartak hinni a szemüknek. Ha az online sajtóban ment volna végbe a meglepő fejlemény, néhány másodperc alatt lehetett volna eltüntetni azokat a fránya betoldásokat. Így viszont sajtótörténeti lábjegyzet maradnak.

Az interjú ama tizenkét megyei és egyetlen városi napilapban jelent meg, amelyek egy kormány közeli magáncég tulajdonában kötöttek ki. Hozták is a beszélgetést, kijegyzeteltem belőle öt mondatot, közülük az egyiket („Nem tűröm, hogy ellopják a pénzt.”) idézném holnap a Lefülelt mondatok című összeállításban. Csakhogy közben a Fejér Megyei Hírlap tegnapi számában olvasható interjúba négy helyen javított bele valaki.

A kormányfő szerint „Magyarország azért stabil sziget a forrongó nyugati világban, mert mi kikértük az emberek véleményét.” A módosító vesszőre cserélte a pontot, és hozzáfűzte: ’bár nem érdekel minket’. Azt is mondta Orbán, hogy „A korrupciós vád mint politikai lejárató eszköz teljes mértékben megszokottá vált.” A toldozgató így bővítette a gondolatmenetet: ’Mi is használjuk.’ Elhangzott az is, hogy „Keleti származású nép vagyunk, de a nyugati világhoz tartozunk.” Majd a miniszterelnök így fejezte be az interjút: „Azt kívánom, hogy minél többen találjanak vissza a karácsony eredeti értelméhez.” Az átíró azonban kicserélte az ’eredeti’ jelzőt a ’pogány’-ra. Felsorolta a miniszterelnök, hogy hány kórházat korszerűsítettek, hány rendelőintézetet és mentőállomást építettek. Így folytatta: „az orvosok és ápolónők bérét 2017-ben és 2018-ban is folyamatosan emeljük”. A szövegmódosító ezúttal nem nyúlt a ponthoz, inkább új mondatot eszelt ki: ’A kórházi hullák száma is emelkedik.’ Ami utalás a győri kórház vécéjében napokig heverő holttestre.

A sors iróniája, hogy a papír alapú újságok napokig nem jelennek meg a karácsony miatt, az online portálok viszont éppen feltárják a botrány részleteit. Nekem pedig beugrik, amit a helyi sajtó 125. évfordulóján, 1999. július elsején üzent a város szülöttje, Orbán Viktor: „Gratulálok a Fejér Megyei Hírlapnak és mindenkinek, aki Székesfehérváron a nyilvánosságban dolgozik. A gratuláció alól csak kevesen kivételek, de ők tudni fogják majd, hogy rájuk gondoltam.”

8 komment
süti beállítások módosítása