Médianapló

Médianapló - Kunhalmi miért beszél mellé?

2016. szeptember 06. 09:54 - Zöldi László

Két Kunhalmi Ágnest ismertem meg. Az egyik a konyhaszekrénynek támaszkodik, és mereng. Épp szakítás után van, mégis az ablakból látható játszótérről tűnődik, ahol kismama hintáztatja a gyerekét. Ketyeg egy harminc körüli nő biológiai órája. A másik Kunhalmi - így, keresztnév nélkül - stúdióban ül, és villámlik a szeme. Ő a szocialista szüfrazsett, aki érvelés helyett kinyilatkoztat. Eme arca nem rokonszenves, kár, hogy többnyire ezt látom. Ma reggel pedig még csapdába is lépett.

Azért hívták a stúdióba, mert Orbán Viktor bekerült a nyolcadikosok történelemkönyvébe. A témát gyorsan elintézte a műsorvezető, majd előjött a farbával: mi is van az újdonsült pártelnök ama kijelentésével, hogy amennyiben a kötelező menekült-betelepítés kérdése „fölvetődik, akkor készen állunk arra, hogy megtámogassuk a kormányt”? Hozzáfűzöm, hogy Molnár Gyula csütörtöki megjegyzését még aznap kommentálta Szanyi Tibor szocialista politikus: „Ha én lettem volna az MSZP elnöke, ilyen mondatok nem hangozhatnának el.” (Tumblr., szeptember 1.) Párttársai közül Molnár Zsolt ugyancsak aznap „nem a legszerencsésebb szóhasználatról” beszélt, másnap pedig Lendvai Ildikó ezt írta a Facebook üzenőfalára: „A tegnapi nyilatkozat hangsúlya félrement, szerencsére azóta több mszp-s nyilatkozat helyre tette.”

Talán ez hatott Molnár Gyulára, aki vasárnap, a Baloldali Sziget Fesztiválon elismerte a Népszabadság munkatársának: „Azt már látom, hogy csatazajban nem szerencsés a többszintű kommunikáció.” Ilyen előzmények után szólalt meg ma reggel Kunhalmi Ágnes: „Az MSZP nem támadja a kötelező kvótát, mert nincs kötelező kvóta.” A folytatás nem volt ennyire tömör, ezért megpróbálom összefoglalni: nem érdemes népszavazást tartani arról, ami nincs is, ezért a választópolgárok október 2-án ne menjenek el szavazni, de ha az Európai Unió kötelezővé teszi a menekültek befogadását, az MSZP együtt szavaz az Orbán-kormánnyal. E gondolatmenetben van politikai logika, csatazajban (kampány idején) azonban nem szerencsés olyasmivel traktálni a választópolgárokat, amely akkor következik be, ha az Unió vezetése olyan döntésre szánja el magát, ami nem tetszik a magyar kormánynak - plusz az MSZP-nek.

Két eset lehetséges. A legnépesebb szocialista szervezet elnöke, Kunhalmi Ágnes nem vette észre, hogy a párt elnöke önkritikát gyakorolt. A másik eset, hogy olyan vezetője van a fővárosi pártszervezetnek, aki elszabadult hajóágyúnak képzeli magát az MSZP nevű cirkáló fedélzetén. 

33 komment
süti beállítások módosítása