Médianapló

Médianapló - A Klubrádió miért szorult vissza Közép-Magyarországra?

2016. július 12. 10:32 - Zöldi László

A minap arról tűnődtem, hogy a Klubrádió miként lett budapestiből fővárosivá. Azt a folyamatot vázoltam föl, hogy sikerült ugyan műsorokkal befedni majd’ az egész országot, az eretnek hangvételt azonban Budapest vonzáskörzetébe szorította vissza az immár hetedik éve kormányzó Fidesz.

Az egyik kommentelő azt állította, hogy szerintem a vidéki Magyarországon nincs is mobiltelefon, és emberek nem is üldögélnek a számítógép előtt, hogy interneten kövessék a Klubrádió adását. A másik azon ironizált, hogy a fővároson túl talán még autó sincs. A harmadik pedig „belterjes pestinek” vélt. Bizonyára nem tudja, hogy 29 tanévet húztam le oktatóként Szombathely, Székesfehérvár, Szeged, Eger és Nyíregyháza felsőoktatási intézményeiben. Ha a kommentelők nemcsak egymást gerjesztik, hanem figyelmesebben olvassák a bejegyzést, észrevehették volna, hogy mindössze azt írtam: a vidéki Magyarországon a lakosság arányához képest kevesebben használják a mobiltelefont és a világhálót, mint a fővárosban.

Most új információk érkeztek a rádiókról. A 2,5 milliós hallgatottságú Class. továbbá a Kossuth (1,5), a Petőfi (0,9), a Music (0,7) és a Dankó (0,32) mögött a Klubrádió lett a hatodik 230 ezer hallgatóval. Egy másik fölmérés pontosabb számokkal, ráadásul összefüggéssel is kecsegtet: a 208 ezer hallgatóból 135 ezer a budapesti. S mert a fővárosi agglomerációban a legegyszerűbb vevőkészüléken is fogható a Klubrádió, a százvalahány ezer és a 208 ezer közti különbséget azok teszik ki, akik a betelefonáló műsorok tanúsága szerint Floridában, Németországban, Szegeden, Gergelyiugornyán vagy Nagykanizsán különféle segédeszközök révén hallgatják a Klubrádiót.

De mi van azokkal, akiknek nincs pénzük arra, hogy neten kövessék figyelemmel a kormánykritikus műsorokat? Az elmúlt évtizedben épp azért kellett megvásárolni a helyi frekvenciákat, hogy országszerte azok is hallgathassák a Klubrádiót, akik beérik a zsebrádióval. Félmilliónyi érdeklődő lett az eredmény. A kormányzati médiapolitika az ő kíváncsiságukat korlátozta azzal, hogy az eretnek médiumot visszaszorította Budapestre és környékére. Amióta a Klubrádiótól elvett frekvenciákat helyi vállalkozóknak ítélte oda a médiahatóság, a szerkesztőségek ingyen jutnak hozzá a Magyar Távirati Iroda híreihez. A vevőkészülékek vidéki tulajdonosai tehát szinte kizárólag állami híreket hallgatnak. Nélkülözik például a Klubrádió több forrásból merített információit.               

komment
süti beállítások módosítása