Médianapló

Médianapló - Rogán, a mellékzönge

2015. október 01. 10:18 - Zöldi László

Ötödéves egyetemistaként kerültem a Magyar Tudományos Akadémia történettudományi intézetébe. Egy költözés során előkerült munkakönyv tanúsága szerint takarítónői státuszban. Bár seprűt sosem fogtam, egyik feladatom a küldöncség volt.

Kétszer vagy háromszor borítékot vittem egy öreg bácsihoz. Évekkel később derült ki, hogy Gömbös Gyula miniszterelnök sajtófőnöke volt, majd többszörös propagandaminiszter lett belőle, például a Szálasi-kormányban is. Háborús bűnösként ítélték halálra, de végül életfogytiglant kapott. 1956-ban kiszabadították a börtönből, néhány hét múlva azonban jelentkezett a hatóságoknál, és a hatvanas évek elején szabadult. A borítékokban található pénzből éldegélt, miközben papírra vetette a propagandisták magyar nyelvű bibliáját. Antal István vastag, szakmai fogásokkal tarkított emlékirata kötelező olvasmány volna a kormányzati kommunikációval foglalkozóknak.

Az újdonsült propagandaminiszternek, Rogán Antalnak is. Tegnap este, a Hír TV egyik vitaműsorában valaki ezt mondta róla: „Rogán kiváló lesz arra, hogy nagyon sokat beszéljen.” Épp ettől tartok. Elkerülhetetlen, hogy gyakrabban álljon a nyilvánosság elé, holott a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjeként is sokszor szólalhatott meg. Ha akartuk, észrevehettük, hogy olyan beszédhibával küszködik, amelynek egyetlen előnye, hogy a gondolkodás látszatát kelti. Mellékzöngével fűzi egymáshoz a szavakat, kínszenvedés hallgatni az egyébként figyelemre méltó, mert a hatalom szándékairól árulkodó mondatait.

Üsse kő - vélhetnők -, eggyel több gondolkodást fitogtató politikus. Ráadásul nem is ö-ö-ö-őzik (mint rengeteg közéleti szereplő), nem nyög (mint amidőn a teniszezőnőkből kiszakad, ha ütőjük találkozik a labdával), nem szünetelteti ritmustalanul a mondandóját (mint Gyurcsány). Afféle metronómként, rendszeres időközönként e-e-ezik, miközben keresi a szavakat. Ezt a modorosságot is meg lehet szokni. Csakhogy ami eddig elszigetelt jelenségnek hatott, az most a propagandaminiszter jóvoltából divattá válhat a kormánypárti politikusok körében.

Némi bizakodásra ad okot, hogy azért van ellenpélda is. Ha meghallgatjuk a korai Orbán Viktort, már-már elviselhetetlennek találjuk a hadarását. Állítólag logopédus segítségével lassult le, és eléggé érthető politikus vált belőle. Példája mégsem terjedt el az amúgy őt követők között. Rogán Antal túl van a negyvenen. E-zésén már aligha lehet változtatni, mellékzöngével kecsegtető járványt azonban még terjeszthet.         

7 komment
süti beállítások módosítása