Médianapló

Médianapló - Balog miniszter úr kiközösít

2014. augusztus 06. 10:06 - Zöldi László

Minden reggel végigpörgetem a Delmagyar.hu kínálatát. Szegről-végről szegedi vagyok, és érdekel, ami ott történik. Temetőjében nyugszanak a szüleim, és sok ismerősöm, egy-két barátom is él a városban. Ma reggel nyolckor figyelemre méltó információra bukkantam, amelyet még nem kapott föl az országos sajtó. Éppenséggel megtehette volna, mert tegnap történt.

Szegeden vendégeskedett az emberi erőforrásokkal gazdálkodó miniszter, Balog Zoltán. Az eredetileg református lelkész stílszerűen egy bibliatörténeti kiállítást nyitott meg az egyetem tanulmányi és információs központjában. Feldúlt lelkiállapotban lehetett, mert az egyik hétvégi kijelentése miatt - 1944-ben a romákat nem Magyarországról deportálták a haláltáborokba - történelemhamisítással vádolta az ellenzéki sajtó. Valószínűleg ezzel magyarázható, hogy Szegeden olyasmire ragadtatta magát, amit a Délmagyarország szemfüles fotóriportere, Schmidt Andrea megörökített az utókor számára. Három érdekes képet találtam a napilap digitális felületén.

Az elsőn Balog Zoltán áll egy műanyagból készült állvány mögött, a harminc fokos szögben elhelyezett lapon pedig a jegyzetei. Előtte néhány mikrofon, a rajtuk lévő márkajelzések kivehetetlenek. A második felvételen már eggyel kevesebb előtte a mikrofon, és azzal az eggyel babrál valamit a miniszter. A harmadik fotón a lábánál hever az elmozdított mikrofon, jól kivehető rajta a felirat: RTL. Összeolvasom a három fényképet: a magas rangú vendég metakommunikációs gesztussal szólt bele az Orbán-kormány és az RTL Klub között dúló hidegháborúba, amely a reklámadó miatt tört ki. Kiközösítette, egyházi szóval exkommunikálta az ijedtében bírálgató televíziót.

Talán lehetne mást, többet is kiolvasni a fotókból, a Délmagyar.hu-ról azonban tegnapról mára eltűnt a Vélemény-rovat. Amíg megvolt, a három legutóbbi publicisztikát tartalmazta. Vajon mi történhetett? Ismerem az online változat szerkesztőjét, az egyik legjobb digitális újságíró Magyarországon, ráadásul megbízható. Ő is tévedhet persze, és ha így volna, az olvasók nevében meg is bocsátanék neki. Ha viszont a tegnap szegedi eseményét értelmezte a szegedi napilap, óvakodott azonban attól, hogy álláspontját a digitális olvasókkal is megossza, akkor ez rosszat sejtet. Még tájékoztat ugyan, de már takarékoskodik a véleménnyel.    

50 komment
süti beállítások módosítása