Médianapló

Médianapló - Puskás, a vidéki fiú

2014. április 22. 10:30 - Zöldi László

Unom, hogy az ellenzéki sajtóban majd’ mindenki felcsútozik. Sosem gondoltam volna, hogy Magyarország nem hivatalos fővárosa szóba kerül a mégiscsak szakmai rovatomban, most azonban megakadt a szemem egy furcsa mondaton. Tegnap felavatták a Puskás Ferencről elnevezett stadiont, és a valaha élt legjobb magyar focista szobránál mondott valami meglepőt Orbán Viktor, a házigazda.

Először a Népszava mai számában olvastam a meghökkentő mondatot, de éltem a gyanúperrel, hogy a baloldali napilap, amelyet nemrégiben Szanyi Tibor szocialista politikus pártos újságnak tartott, esetleg eltorzítja a miniszterelnök szavait. Óvatosságból megnéztem Orbán Viktor honlapját, hátha meglelem a meglepő kijelentés eredetijét. Idézet a Magyar Távirati Iroda tegnapi közleményéből, amely betűről betűre azonos a Népszavában megjelenttel (bocs kollégák a gyanúsításért). Íme, a miniszterelnöki megjegyzés: „Azt szeretnénk, hogy a fiatalok erőt merítsenek ebből a szoborból, hogy miként lehet egy vidéki fiúból ünnepelt sztár.”

Nocsak. Vajon ki a csudára gondolhatott Felcsúton Orbán Viktor? Először az ötlött fel, hogy a jellemzés sokkal inkább illik rá, mint Puskás Ferencre. A miniszterelnök csakugyan vidéki fiú, aki két és fél évtized alatt a hatalom csúcsára küzdötte magát, és most lábánál hever az egész ország. Puskás Ferenc viszont pesti vagány volt, aki az állami alkalmazottaknak létesített Wekerle-telep egyik korántsem összkomfortos lakásából villamosozott ki naponta a kispesti pályára. Aztán eszembe jutott, hogy a „Száguldó őrnagy” szűkebb pátriája nem is mindig tartozott a fővároshoz. Ezzel magyarázható például, hogy 1944 kora nyarán a Budapestet környező peremvárosokból deportálták a „vidéki” zsidókat, így Kispestről is. Majd a negyvenes-ötvenes évek fordulóján Rákosi létrehozta Nagy-Budapestet, nagyjából a mai települési szerkezettel.

Ha jóhiszeműek vagyunk, és bízunk a miniszterelnök történelmi, településföldrajzi, közigazgatási felkészültségében, akkor talán feltételezhetjük, hogy a tegnapi szoboravatásnál Orbán Viktor valószínűleg Puskás Ferencre utalt. Arra a pesti vagányból lett, világszerte ünnepelt sztárra, akit a legnagyobb jóindulattal se neveznék vidéki fiúnak.  

8 komment
süti beállítások módosítása