Médianapló

Médianapló - Hogyan médiázik Tamás Gáspár Miklós?

2013. december 24. 10:50 - Zöldi László

Ahogy elnézem, az úgynevezett karácsonyi számok korábban, a legutóbbi hét végén jelentek meg. Az országos napilapok közül a Népszava áll legrosszabbul anyagilag, mégis a legszínvonalasabb melléklettel rukkolt elő (a Népszabadság és a Magyar Nemzet hozta a szokásos jó formáját). A népszavás szerzők közül kiemelkedett Tamás Gáspár Miklós izgalmas eszmefuttatása a szociáldemokrata gondolat hazai alakulásáról. Normális országban parázs vita kerekedne belőle. Most rá se bagóznak, én is csupán egyik mellékszálával foglalkozom. Jellemző ránk nézve.

 

Tamás Gáspár Miklóst a bennfentesek Gazsinak hívják, akik pedig szeretnék elhitetni, hogy közelebbről ismerik, TGM-nek. Tiszteletből maradnék a teljes nevénél, hogy rögzíthessem: ő használja legkövetkezetesebben a médiák kifejezést. A stílusérzéke megóvja attól, hogy ugyanabban a cikkben túl gyakran írja le például a sajtó szót, ezért helyettesíti a médiával (sajtó, tehát média). De ha utalni akar a rádióra, a televízióra és az internetre is, akkor a médiák szót választja. Sokan vannak így ezzel, de vele ellentétben nem hatolnak a jelenség mélyére. Ő viszont meg is magyarázta, hogy miért használja a latin többes szám magyar többes számát.

 

Az iskolázott, művelt, okos értelmiségi írásait 1974, a Szövegek és körülmények című kötet megjelenése óta ismerem és becsülöm, noha ebben a kérdésben nem értünk egyet. Abból indulok ki, hogy a medius, medium (középső, közbülső) szónak media a többes száma, ezért előadásaimban és cikkeimben médiának nevezem a nyomtatott sajtót, a rádiót, a televíziót és az internetet, ha nem akarom külön-külön említeni őket. Miután azonban nem tartozom a nyelvi fanatikusok közé, elfogadom, sőt használom a médiumok kifejezést is. Ezt azzal szoktam indokolni a kommunikáció szakos főiskolások és egyetemisták előtt, hogy a latin egyes számhoz nyugodtan biggyeszthetjük a magyar többest. Elvégre az egyesnek lehet többes száma, de a többes számnak nem lehet.

 

Most azonban, a Népszava karácsonyi mellékletében különös dolog történt: Tamás Gáspár Miklós közeledett azok felé, akikkel az elmagyarosodott latin kifejezés ügyében idestova évtizede vitatkozik. Ezúttal négyszer használta többes számban szakmánk kulcsszavát; kétszer régi szokásához híven médiáknak írta, kétszer pedig médiumoknak. Nocsak. Örvendetes, hogy hajlik a megegyezésre, bár őszintén szólva már-már meggyőzött az igazáról.      

1 komment
süti beállítások módosítása