Médianapló

Médianapló - Ólomlábon jár a sajtó

2013. október 31. 11:19 - Zöldi László

A bajai álvideó körüli botrány tegnap fordulóponthoz érkezett. A hvg.hu 18.34-kor bejelentette, hogy mielőtt főszerkesztője, Gavra Gábor lemondott volna, bement bizony az MSZP Jókai utcai központjába, és átvette a manipulációnak bizonyult kép- és hanghordozót Déri Balázstól. A szocialista parlamenti frakció kommunikációs igazgatója nem sokkal később felajánlotta lemondását a pártelnöknek, és Mesterházy Attila el is fogadta azt. Az MTI ma hajnalban, ötkor adott ki közleményt a fejleményekről.

 

Az ügy erkölcsi és válságkommunikációs tanulságai helyett arra összpontosítanék, hogy a sajtó számára nyilvánvalóan utolérhetetlen volt a hajnali MTI-közlemény. Ekkor már kinyomtatott példányait országszerte kivitték a kézbesítők az előfizetőkhöz, és az újságstandok bérlői is megkapták a mai számokat. De vajon mi történt az újságszerkesztőségekben tegnap este fél hét után? A lapzártájuk tízkor volt, bár a budapesti kiadással el lehetett menni akár tizenegyig is. Az összehasonlítás kedvéért: A tét című ATV-vita tegnap 21.05-kor azzal kezdődött, hogy a műsorvezető beolvasta a hírt, a közreműködők pedig kifejtették róla a véleményüket. Ungvári Tamás például tömören foglalta össze a helyzetet: „Akik csaltak, menjenek a fenébe.”

 

Ehhez képest a kormányhoz közel álló Magyar Nemzet úgy birkózott meg a szakmai kihívással, hogy Szerető Szabolcs publicisztikáját ma 00.01 perckor tette föl az online változat felületére. Az ellenzéki napilapok, a Népszava és a Népszabadság aligha egyeztettek, mégis azonos következtetésre jutottak. Az előbbi egy részben más témájú cikkhez fűzte keretben az újonnan feltárt tényeket, és nem fárasztotta magát kommentárral. Az utóbbi a hírrovat legelején adta közre a történteket, a hvg.hu alapján. (A digitális változatban alaposabban foglalkozott az üggyel, de a véleményt szintén mellőzte.) Az eljárásban nem föltétlenül az zavar, hogy a kapcsolatrendszerük szempontjukból kényes témáról van szó. Inkább az, hogy miközben nem használták ki a kétségkívül kevés, de egy tapasztalt, jól író és tájékozott publicista számára mégis elegendő időt, a portálok azonnal rámozdultak a témára.

 

Az már a sors iróniája, hogy holnap halottak napja lesz, és az újságok nem jelennek meg. A szerda legérdekesebb eseményéről a legpatinásabb, illetve a talán legprofibb magyar napilap csak szombaton fejtheti ki az álláspontját. A lelassult sajtó haldoklása felgyorsult.            

2 komment
süti beállítások módosítása