Médianapló

Médianapló - Lehet-e polgármester az újságíró?

2013. szeptember 26. 09:58 - Zöldi László

Markovics Éva egyetlen mondatban szólt hozzá tegnapelőtti jegyzetemhez. Ezt írta: „Polgármesterként vagy parlamenti képviselőként - aktív újságíró?” Azt firtattam ugyanis, hogy az össztársadalmi érdekeket képviselő újságíró vajon egy párt segítségével megválasztathatja-e magát. Az még belefér - fejtegettem -, ha egy választókörzetet képvisel a település önkormányzati testületében, és fölvesz érte havi ötvenezer forintot, de az aktív újságírás aligha fér össze a parlamenti képviselőséggel.

 

Azzal futnék neki a válasznak, hogy az idei a huszonegyedik tanévem az állami felsőoktatásban. Körülbelül száz olyan szakdolgozatnál bábáskodtam, amelyben a hallgatók lakhelyük médiaviszonyait térképezték föl. Ragaszkodtam ahhoz, hogy készítsenek interjút a polgármesterrel, majd írják meg azt is, hogy min változtatnának a helyi nyilvánosságban, ha ők ülnének a polgármesteri székben. Közülük sokan újra fölkeresték a település elöljáróját, megmutatták neki a dolgozatukat, és munkát kértek tőle. A polgármesterek azonban finoman elhárították, vagy gorombán elutasították a közeledésüket. Felismerték bennük a potenciális vetélytársat, aki talán tapasztalatlanabb náluk, de naprakészen ismeri a helyi nyilvánosságot.

 

Amidőn az egyik újdonsült diplomást el is üldözték a szülővárosából, azt kezdtem javasolni a szakdolgozat-szerzőknek, ha már ennyit kotlottak a témán, és azt is papírra vetették, hogy mit kezdenének a helyi nyilvánossággal, induljanak el az önkormányzati választáson. 2006 őszén a diplomamunka témájával Zalában, Fejérben és Szatmárban lett polgármester egy-egy újságírással kacérkodó kommunikáció szakos (akkoriban a szombathelyi, a székesfehérvári és a nyíregyházi főiskolán is tanítottam). 2010-ben csatlakozott hozzájuk egy Biharból való friss diplomás, és most van egy hallgatóm, aki jövő ősszel Borsodban pályázik a polgármesteri székre. Erről az ötről tudok - meg mintegy tízről, aki szintén indult a helyhatósági választáson, de nem lett belőle a település első polgára.

 

Évának azt felelem, hogy az újságírásba még a polgármesterség is belefér. Feltéve, ha az illető arra a választási ciklusra felhagy az eredeti szakmájával, és az önkormányzat által megállapított fizetéséből próbál megélni. Ami pedig az országgyűlési képviselőséget illeti, az új választási törvény szerint a polgármesterek már nem ülhetnek a 2014-es parlamentben.            

5 komment
süti beállítások módosítása