Médianapló

Médianapló - Gázos a csalán

2013. április 07. 11:36 - Zöldi László

Összehasonlítottam a múlt évi és az idei számlákat. Kiderült, hogy az OTP-fiókom nagyjából ugyanannyit utal át a gázszolgáltató cégnek, mint a tízszázalékos rezsicsökkentés előtt. Kerestem az okot, és azt találtam, hogy az enyhe decemberhez képest az új esztendőben keményebb telet fogtunk ki. Erre jött még a március 15-i hóvihar. Nem csoda, ha több gázt használtunk a fűtéshez.

 

Ráadásul amit a rezsicsökkentés bejelentése hozott népszerűségben a kormánynak, azt elvitte a hatósági tehetetlenkedés. Az autópályán veszteglő 15 ezer ember és sokszor több hozzátartozójuk aligha bocsátja meg, hogy a kormány egynapos késéssel fogott a hófúvásban rekedtek kimentéséhez. Mindez az én magánérzetem persze, akár még tévedhetek is. A szombathelyi napilap azonban épp azt firtatta az internetes olvasók körében, vajon ők a kormány helyében a gáz és a villany áfáját csökkentenék-e, vagy inkább a rezsit mérsékelnék. A Vas Népe tegnapi számában közölt eredmény nem igazolja a kormányzati derűlátást.

 

Az e-mailben véleményt nyilvánítók 66 százaléka, tehát minden háromból kettő azt választotta, hogy az áfát csökkentette volna, 26 százalék pedig, vagyis minden negyedik internetező mindkettőt. Maradt még nyolc százalék a másik két választípusra. Na, ez is érdekes. Százból öt e-mailező szerint egyik sem ér semmit, három pedig annak adott hangot, hogy a rezsicsökkentést választaná, mert a kormány úgysem nyúl az általános forgalmi adóhoz. Úgy látszik, mégsem vagyok magányos kételkedő. A legnyugatibb megyében, legalábbis a tudatosabb, polgáriasultabb, számítógépet használó újságolvasók között sokan vannak, akik a 27 százalékos áfát mérsékelnék, noha nem biztos, hogy az ezzel kampányoló MSZP-re szavaznának.

 

A figyelemre méltó százalékok ugyanis olyan megyéből valók, amelynek lakói választásokon a jobboldalt szokták előnyben részesíteni. A jelek most mégis azt sejtetik, hogy a gondolkodó emberek eltűnődnek azon, vajon a lakosság szempontjából melyik a jobb megoldás. Ha a rezsicsökkentést a (külföldi) szolgáltató cégnek kell kigazdálkodnia, vagy ha az áfacsökkentés tetemes bevételtől fosztja meg az államkincstárt? A kormány mindenesetre anélkül akar népszerűségre szert tenni, hogy lemondana az adó egy részéről. Ezt úgy mondják a kocsmában vagy a kávéházban, a nyilvánosság közismert fórumain, hogy más farkával veri a csalánt.       

komment
süti beállítások módosítása