Médianapló

Médianapló - Mi lesz velünk lapzárta nélkül?

2016. december 17. 10:39 - Zöldi László

Orbán Viktor brüsszeli sajtótájékoztatójáról kiküldtek egy újságírónőt. A miniszterelnöki sajtófőnök ugyanis csak tudósítói tevékenységet folytatók számára szervez sajtótájékoztatókat, a Népszabadság azonban nem létezik. A kormányfő utólag meghívta a hölgyet, és negyedóráig beszélgetett vele. A felülbírált Havasi Bertalan pedig közleményt adott ki, miszerint a miniszterelnök „személyesen fogadta Halmai Katalin magyar állampolgárt”. A Népszabadság volt munkatársnőjét nem tekintette újságírónak, csupán „blogírónak”.

A sors iróniája, hogy a túlbuzgó sajtófőnök közös nevezőre került Tanács Istvánnal, az ország egyik legjobb riporterével. A Népszabadság volt délmagyarországi tudósítója azt fejtegette, hogy „Akinek nincs újságja, az nem újságíró. Írhatnék blogot vagy cikkszerű véleményeket ide, a Facebookra, de az nem újságírás. Ahhoz el kell menni oda, ahol történik valami.” Ha az újságírás egyetlen műfajból állna, Pistának igaza volna, csakhogy ott van az a fránya vélemény-műfaj is. A glossza, a jegyzet, a tárca. a publicisztika sem úszható meg utánajárás nélkül, sokféleképpen lehet a téma közelébe menni.

E Médianaplót például arra találtam ki, hogy az újságíró-szemináriumok után végiggondolhassam a történteket, és amit nem bontottam ki, azt megírtam. Intercity-professzorként írtam jegyzeteket Szombathelyről, Székesfehérvárról, Egerből és Szegedről jövet. Ahol pedig másfél évtizedig tanítottam, a nyíregyházi főiskoláról 347-szer utaztam haza - ennyiszer jártam utána a témának. Mégse volnék újságíró, mert digitális naplóm hangját utánközlő portálok erősítik föl? Így jutott el a Blog.hu számlálója szerint 1.716.573 letöltésig és 1.298.170 olvasóig (az idén 600 ezer letöltésig és félmillió olvasóig). Nem volnék újságíró, mert olyan idézetcsokrokat készítek egy tévés honlap számára, melyeket több tízezren olvasnak el? (Az egyiket 85 ezren kísérték figyelemmel.)

Lábujjhegyen megyek végig a kórtermen. Gépen lélegeztetik a nyomtatott sajtót, csövek lógnak ki belőle, „akivel” fél évszázadig éltem együtt. Ahogy elnézem, nincs sok hátra neki. Üldögélek mellette, és a régi szép időkre gondolok. Meg arra, hogy láttam, amint a szomszéd ágyon fekvő beteget október 8-án, lábbal előre vitték ki. A munkatársai kitűnő könyvet jelentettek meg az emlékére Lapzárta címmel, amely nekem kétértelmű. Azt is jelenti, hogy az online újságírás lényege a folytonosság, a folyamatosság, az állandó készenléti állapot. Nincs benne lapzárta.                

10 komment
süti beállítások módosítása