Médianapló

Médianapló - A vasárnap nem vásárnap?

2014. december 29. 10:47 - Zöldi László

Itt van ez a zárva tartási ügy. Az ellenérzéseket keltő törvény-tervezetet megszavazták a kormánypártok, és hamarosan elnéptelenednek azok a fránya plázák, ahol a hét utolsó napján korzóztak a népek, holott akár templomban is lehettek volna. Akadtak persze józanabb egyházi személyiségek is, akik óvatosabban fogalmaztak, mint a kereszténydemokraták. Az evangélikus püspök, Fabiny Tamás például ezt mondta: „A munkaszünetnek akkor van értelme, ha megtaláljuk az értelmes időtöltést.” (Origo.hu, 2014. december 25.) Aligha tiltakozna az ellen, hogy az emberek vasárnaponként templomba járjanak, de délutánra is kéne értelmes tartalommal kecsegtetni őket.

„A Fidesz mellényzsebéből kikandikáló szájkeresztények” - Ceglédi Zoltán politológus jellemezte így a KDNP-t a Hírszerző.hu-n 2011. december 14-én - arra építették immár törvénybe foglalt elképzelésüket, hogy Isten hat nap alatt teremtette a világot, és akiket dolgoztatott, a hetedik napon hadd pihenjék ki magukat. Humánus gondolat, bár akkor van logika abban is, amit a 444.hu című portál így fogalmazott meg: „Hosszú interjút adott az MTI-nek Semjén Zsolt, de sajnos a vasárnapi zárva tartás szellemének értelmében a hét utolsó napján nem vagyunk hajlandóak KDNP-vel foglalkozó hírről beszámolni.” A digitális sajtóban valóságos futótűzként söpört végig az ironikus szöveg.

A Kereszténydemokrata Néppárt elnöke pedig, aki miniszterelnök-helyettesi minőségében is kifejtette álláspontját a kettős állampolgárságról és egyéb ügyekről, soha ilyen kevés sajtót nem kapott, mint éppen tegnap. A legtöbb portál az állami hírügynökség által kibocsátott beszélgetésből a legfontosabbnak szánt mondatokat sem idézte, hanem csupán összefoglalta a politikus mondandóját, ha egyáltalán foglalkozott vele. Talán nem árt ide jegyezni, hogy Charles C. Boycott brit alattvaló földbérleti ügyben az írek között próbálta képviselni gazdája anyagi érdekeit. A helybéliek azonban összefogtak ellene, és 1880-ban családostul elszigetelték. Azóta a róla elnevezett akció a polgári engedetlenség jelképe lett világszerte.

Azon tűnődöm, hogy mi volna, ha az olvasók körében egyre befolyásosabb és a fiatalok körében egyeduralkodó digitális sajtó csakugyan komolyan venné a KDNP-ellenes bojkottot. Nemcsak a hét hetedik, hanem mind a hét napján bizonyítaná, hogy a Semjén vezette pártocska nem is létezik.

59 komment
süti beállítások módosítása