Médianapló

Médianapló - Tíz mondat a kampányról

2019. október 14. 11:44 - Zöldi László

Ez több mint korábbi szórólapos, fekete kampány. (Lakner Zoltán szociológus, ATV, 2019. október 1.)

A Fidesz ebben a kampányban nem működik gépezetként. (Soproni Tamás Momentum-politikus, 24.hu, 2019. október 3.)

A kampány váratlanul beköltözött a politikusok hálószobájába. (Dull Szabolcs újságíró, Index.hu, 2019. október 4.)

Senkinek sem használ, ha a kampány ennyire durva. (Gy. Németh Erzsébet DK-politikus, Klubrádió, 2019. október 8.)

Az erotika megfűszerezte a kampányt. (Nagy Dániel közvélemény-kutató, Index.hu, 2019. október 10.)

A kampány átköltözött a pornóoldalra. (Dezső András újságíró, Index.hu, 2019. október 10.)

Kampány elölről, hátulról. (Rózsa Péter újságíró, 168 Óra, 2019. október 10.)

A kampány szóhasználata utolérte a kommentkultúrát. (Kéri László politológus, ATV, 2019. október 11.)

A bohóc-kampány nem működött. (Ceglédi Zoltán politológus, ATV, 2019. október 13.)

A kampányban lassan összeszokó ellenzéknek most működő koalíciót kell alkotnia. (Lendvai Ildikó szocialista politikus, Facebook.com, 2019. október 14.)

 

Szólj hozzá!

Médianapló - Meddig terjed az ellenzéki nyilvánosság akciórádiusza?

2019. október 14. 11:02 - Zöldi László

A kormány érzékeny veszteségeket szenvedett, a szétmorzsolt ellenzék pedig megérezte az együttműködés ízét. Se több, se kevesebb nem történt tegnap. Kár, hogy az önkormányzati választást értelmező politikusok felnagyítják a sikereket, és bagatellizálják a kudarcokat. A korábbi választásokhoz képest legföljebb az a különbség, hogy az ellenzéki pártok emberei már nem beszélnek annyifelé, ahányan vannak. Mindkét oldalon hivatkoztak a „Borkai-ügyre”, mint a kormányzati visszaszorulás és az ellenzéki nyomulás egyik okára. 

Kétségkívül beigazolódott Tarlós István budapesti főpolgármester elkottyantott mondata: „Attól félek, hogy vannak emberek, akiket ez elgondolkoztat.” (InfoRádió, 2019. október 10.) De akkor mivel magyarázható, hogy Borkai Zsolt szűkebb pátriájában, Győrött az adriai hajókirándulás nem éreztette a hatását? Elvégre az élvhajhász polgármester ma reggel újraválasztottként ébredt. Kormányzatilag félrekezelt ügye viszont Budapesten és környékén csökkentette a Fideszre szavazók számát. Válaszom az akciórádiuszban keresendő.

A Borkai-botrányt a túlsúlyban lévő kormánypárti sajtó gyakorlatilag elhallgatta, az adriai jachton történtek azonban hozzáférhetővé váltak a világhálón. Csakhogy a netezés (a több forrásból tájékozódás) szórványos ama százezrek körében, akik a legelesettebbek és a legkiszolgáltatottabbak. Az ellenzék egyedül az online nyilvánosságban versenyképes a kormánypártival, ám a digitális tájékozódásnak vannak korlátjai. A Klubrádió akciórádiusza a fővárostól 60 kilométernyire terjed. Távolabb, például Győrött nap közben, az autórádióból már azok sem kísérhetik figyelemmel, akiknek van otthon számítógépük.

A Népszava három vidéki tudósítóval kiegészítve is a budapesti agglomeráció lapja. Minél távolabb kerülünk a fővárostól, annál kevesebben olvassák. A könnyebben hozzáférhető online kiadáshoz is a számítógép közelében kell tartózkodni, amire nem mindenki ér rá. A budapestiek és a környékbeliek tehát nemcsak kormánypárti, hanem ellenzéki forrásokból is tájékozódhatnak. Ezzel is magyarázható, hogy az ellenzék Borkai Zsolt „segítségével” tarolhatott Budapesten és vonzáskörzetében. A miniszterelnök pedig tegnap este "szinte meghatódottan" köszönte meg a „vidéki Magyarország" támogatását..

Ezt azért tehette meg, mert az elszigetelt Magyarországot sikerült kirekeszteni az ellenzéki nyilvánosság akciórádiuszából. Amíg így lesz, az ellenzék nem is számíthat átütő eredményre.                 

        

Szólj hozzá!

Médianapló - "Ki szívja meg vagy húzza el a csíkot?"

2019. október 13. 17:33 - Zöldi László

A legutóbbi napokban a „borkaizás” az országot irányító politikusok jellemző tevékenységi formája lett. Lefülelt mondatok.

 

Mióta nem tudják pontosan, mennyire utálja őket a nép, csak falkában mernek avatni. (Rab László újságíró, VárosiKurír.hu, október 6.)

Ő a rendszergazda. (Török Gábor politológus Orbán Viktorról, 24.hu, október 7.)

Kell egy pici ráncfelvarrás. (Molnár Gyula, az MSZP volt elnöke a 30 éves MSZP-ről, Magyar Rádió, október 7.)

A jognak színvaknak kell lennie. (Majtényi László alkotmányjogász a politikai semlegességről, ATV, október 7.)

Kampányban mindenki egy kicsit sarkosabban fogalmaz. (Mesterházy Attila szocialista politikus, ATV, október 8.)

Nincs igény arra, hogy országjárásban legyek. (Orbán Viktor miniszterelnök, Miskolc TV, október 8.)

Nagyon rossz ebben a politikus bűnözőktől fertőzött magyar világban élni. (Bruck András író, Facebook.com, október 9.)

Budapesten nagy változás érik. (Barabás Richárd Párbeszéd-politikus, ATV, október 9.)

Ha mindenkit besároznak, akkor nem tűnik föl annyira, hogy politikai mondanivaló híján vannak. (Kósa Lajos Fidesz-politikus az ellenzékről, Hír TV, október 9.)

Borkai Zsolt városvezetői magatartását érdemi kritika nem érte. (Gulyás Gergely Fidesz-politikus, atv.hu, október 10.)

Attól félek, hogy vannak emberek, akiket ez elgondolkoztat. (Tarlós István budapesti főpolgármester a Borkai-ügyről, InfoRádió, október 10.)

A kampány átköltözött a pornóoldalra. (Dezső András újságíró, Index.hu, október 10.)

Ki szívja meg vagy húzza el a csíkot? (Jakus Ibolya újságíró, hvg.hu, október 10.)

/”Hol lesz Berki kampányzárója?”/ A vasalódeszkán. (Vásárhelyi Mária szociológus, Facebook.com, október 11.)

Ilyen erővel még nem feslett föl a NER háttere. (Kéri László politológus a Borkai-ügyről, ATV, október 11.)

A lényeg az, hogy mi most egy csapat vagyunk. (Karácsony Gergely, az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje, Népszava, október 11.)

A halott felült, és megrázta magát. (Apáti Bence publicista a baloldalról, Magyar Nemzet, október 12.)

A Fideszbe belépők célja a „borkaizás”, nem pedig az, hogy megváltoztassák az országot. (Fekete-Győr András Momentum-politikus Győrött, Index.hu, október 12.)

A „kutyapóz” juttatott el tömegeket a felismerésig. (Tamás Ervin újságíró a Borkai-ügy tálalásáról, 24.hu, október 12.)

Nem az tartozik ránk, kivel és miként kefél Borkai, hanem az, hogy miből. (Balavány György publicista, 24.hu, október 13.)

Az ellenzék pojácából veszélyes szörnyeteggé változott. (Lendvai Ildikó szocialista politikus a Fidesz-kampányról, Facebook.com, október 13.)

 

Szólj hozzá!

Médianapló - Mi lesz a legjobb magyar riporterrel?

2019. október 13. 11:25 - Zöldi László

Tanács István bejelentette a Facebookon, hogy fölmondott a Szabad Földnél. A főszerkesztő „csak” a lényeg átírását kérte. A bejelentéshez sokan szóltak hozzá. Az egyik - maga is szegedi újságíró, aki már mással keresi a kenyerét - azt fejtegette, hogy „Egy szakma most szűnt meg.” Még nem szűnt meg. de azért Pista ügye lakmuszpapír. Helyzete érzékelteti ama szakmabeliek sorsát is, akik vagy fölmondtak a szerkesztőségben, vagy az újdonsült kormánypárti tulajdonos mondott föl nekik.

Több százan vannak, köztük a tanítványaim is, akik 169 szerkesztőségben helyezkedtek el. Ha ma készítenénk róluk áttekintést, száz alá csökkenne az őket foglalkoztató redakciók száma. Arra tanítottam őket, hogy a témákat végig kell vinni, tekintet nélkül a pártpolitikai érdekekre. Ha erről beszéltem a szemináriumokon, a riporterek közül Tanács Istvánnal példálóztam. Az nem lepett meg, hogy épp most szűnt meg a munkája. A Népszabadság megszüntetése után a vidéki Magyarország legnépszerűbb hetilapjánál talált menedékre, miután azonban a ’18-as országgyűlési választás után a Magyar Nemzet ismét kormánylap lett, a belé olvasztott Magyar Idők főszerkesztője fölöslegessé vált. Megkapta a Szabad Földet, és csak idő kérdése volt, hogy útját állja a Tanács-riportok megjelenésének 

Mi lesz azzal az újságíróval, akit egy jobboldali újságíró így minősített: „A magyar sajtó legkiválóbb riportere nem mehet nyugdíjba.” Nos, idén áprilisban már nyugdíjba is ment, ahhoz viszont még túl fiatal, hogy szögre akassza a tollat. Vajon hívják-e a Népszavához, amelynek bővíteni kellene a tudósítói hálózatát? Rá lehetne bízni, mondjuk, a Simonka-ügyet, amelynek majd’ minden részletét ismeri, például azt is, hogy a Fidesz-politikus által létrehozott korrupciós hálózat szálai dél-magyarországi szocialista vállalkozókhoz is vezetnek. Vajon vállalja-é egy ilyen cikksorozat ódiumát a Népszava?

Tanács Istvánnak inkább könyvben kéne gondolkoznia. Mire befejeződik a Simonka-ügy bírósági tárgyalása, el is készülne. Amihez persze ösztöndíjra volna szüksége, nyugdíjból ugyanis nehéz előteremteni a riporteri munka költségeit. A washingtoni külügyminisztérium a magyar sajtónak 700 ezer dollárt szánt. S bár visszavonta az elképzelést, vannak még amerikai magánalapítványok, amelyek szem előtt tartják a valóságfeltáró újságírók támogatását. Az egyik el is küldte hozzánk a területileg illetékes munkatársát, a nyugat-balkáni rezidenst. Félő, hogy beáraztak bennünket.      

4 komment

Médianapló - Két főpolgármester-jelölt beszél önmagáról

2019. október 12. 17:20 - Zöldi László

1. Tarlós István mondta Tarlós Istvánról

 

Ötéves korom óta Fradi-drukker vagyok. (Magyar Hírlap, 2010. szeptember 11.)

Igazából egy álmom volt budapestiként, hogy Budapest főpolgármestere legyek. (Demokrata, 2016. július 20.)

Ha valaki a mi politikai közösségünkön belül keményebben fogalmaz, az Kövér László házelnök úr és én. (Magyar Idők, 2018. március 10.)

Most nincs olyan elhatározásom, hogy újra pályázni akarnék a főpolgármesterségért. (ATV, 2018. március 12.)

Hetvenévesem én újabb ötéves ciklust valószínűleg nem vállalok. (Népszava Online, 2018. október 1.)

Ha kell, beteszem magam mögött az ajtót. (168 Óra, 2018. december 13.)

Szívesebben maradok egy cserzett képű hajóskapitány. (PestiSrácok.hu, 2019. február 12.)

Gyakran csipkedek én is, de sosem rugdosok. (Válasz Online, 2019. március 1.)

Kedvenc virágom a pünkösdi rózsa. (Válasz Online, 2019. október 4.)

Én önállónak születtem. (PestiSrácok.hu, 2019. október 11.)

 

2. Karácsony Gergely mondta Karácsony Gergelyről

 

Mindent csináltam, ami a politikával összefügg, csak magát a politikát nem. (Beszélő.hu, 2013. november 29.)

2004-ban Kiss Péter-fan voltam. (444.hu, 2017. október 18.)

Én baloldali gyerek vagyok. (ATV, 2017. november 21.)

Nekem mindegy, hogy tolom vagy húzom, csak menjen a szekér. (atv.hu, 2017. december 9.)

Pártkatonának rossz vagyok. (InfoRádió, 2017. december 14.)

Tudom, keményebb kezű vezetőnek kell lennem, mint amilyen magamtól lennék. (Index.hu, 2018. március 28.)

Last minute miniszterelnök-jelölt voltam. (Vasárnapi Hírek, 2018. július 28.)

Én a budapestiek szóvivője, ha úgy tetszik: hangszórója szeretnék lenni. (ATV, 2019. július 16.)

A családom és Budapest után legjobban a zene érdekel. (Azonnali.hu, 2019. szeptember 25.)

Rólam még a fideszesek is azt mondják, hogy alkalmatlan vagyok - a lopásra. (ATV, 2019. október 11.)

2 komment

Médianapló - Tíz mondat a Borkai-ügyről

2019. október 12. 10:44 - Zöldi László

Ez a közéleti ellehetetlenüléssel egyenlő. (Ughy Attila Fidesz-politikus, XVIII. kerületi polgármester, ATV, 2019.október 8.)

A győri eredmény azt is megmutatja majd, hogy csak a politikai osztály rohadt-e szét, vagy már mi magunk is. (Bruck András író, Facebook.com, 2019. október 9.)

Most a városban egy egész ország szeme láttára lett meztelen a hatalmi centrum. (Dezső András újságíró, Index.hu, 2019. október 10.)

Attól félek, hogy vannak emberek, akiket ez elgondolkoztat. (Tarlós István budapesti főpolgármester, InfoRádió, 2019. október 10.)

Ez nem Borkai-ügy, ez a városvezetés fideszes modellje. (Karácsony Gergely zuglói polgármester, az ellenzék közös budapesti főpolgármester-jelöltje, Népszava, 2019. október 11.)

Kezd ráégni a Fideszre ez a Borkai-botrány. (Cseh Katalin Momemtum-politikus, ATV, 2019. október 11.)

Ez a Fidesz Waterloojának kezdete. (Gyurcsány Ferenc DK-politikus, volt miniszterelnök, ATV, 2019. október 11.)

Ilyen erővel még nem feslett föl a NER háttere. (Kéri László politológus, ATV, 2019. október 11.)

A győri polgármester mögötti teljes korrupciós hálót is feltárja a botrány. (Somogyi Zoltán szociológus, Facebook.com, 2019. október 12.)

Ami Győrött a NER-maffia üzleteiből napvilágra került, az mintavétel uraink országos gyakorlatából. (Lendvai Ildikó szocialista politikus, Népszava, 2019. október 12.)

2 komment

Médianapló - A lyukas zokni

2019. október 12. 10:25 - Zöldi László

Bár a kétharmados parlamenti többség eltörölte a kampánycsend intézményét, mégis tartom magam egy beidegződéshez. Ma, az önkormányzati választás előtti napon önként, saját elhatározásból kerülöm a direkt politikai megnyilvánulásokat. Helyettük semleges témára, mondjuk az öltözködési kultúrára szorítkozom.

Az egyik újságíró kolléga érdekes fényképet tett föl a közösségi üzenőfalára. Nem a szokványos szexvideót, amelyet eddig hétszázezren (!) néztünk meg a világhálón. Úgy vágta meg az adriai hajókirándulás talán legintimebb pillanatát, hogy nem látszik a győri polgármester pucér feneke. Annál inkább a lába, ezért figyelmünket a pirossal bekarikázott bal lábfejére összpontosíthatjuk. Sötét színű zokni látható rajta, a talpon pedig, a kisujj melletti ujj alatt egy lyuk tátong. Hm. A neves kormánypárti várospolitikus felesége úgy engedte el férjét a tengeri munka-megbeszélésre, hogy elfelejtette átnézni az úti ruhatárat, és nem vette észre, hogy az egyik zoknit meg kellett volna stoppolni? Nahát.

Miközben ezen tűnődtem, beugrott egy meghökkentő élmény. Tanítványom a kommunikációs diploma megszerzése után rendezvényszervezőnek szegődött, és meghívott egy fővárosi összejövetelre. Azzal tisztelt meg, hogy az első sorba ültetett, szemben a parlamenti pártokat képviselő politikusokkal. A közéleti személyiségek azonban olyan asztalt fogtak ki, amelynek hiányzott az előlapja. Ennek következtében furcsa látvány tárult elém. Az urak felhúzták a nadrágjuk szárát néhány centivel, hogy térdben ne nyúljon ki a pantallójuk szövete. A kivillanó zoknik pedig arról árulkodtak, hogy a politikai mezőny öltözködési kultúrája elszomorító, lesújtó, pocsék, siralmas. Egyik zokni színe sem illett a nadrághoz és a cipőhöz. Sőt, a jobb szélen ülő politikus zokniján a gumírozás kitágult, és úgy lötyögött a bokája körül, mint enyhe szélben az üdülőhajók vitorlája.

Azóta bizonyára javult a magyar országgyűlés öltözködési kultúrája, mert az adriai hajókiránduláson résztvevő várospolitikus már nem tagja a parlamentnek. Egy kétharmaddal hozott törvény szerint ugyanis a polgármesterek már nem lehetnek honatyák. Kétségkívül egyéni és egyedi példája azonban fölvet egy olyan kérdést, amely viselkedéskultúránk szó szerint sarkalatos része. Én még azt tanultam a finom ízlésű és pedagógiai hajlammal megáldott hölgyektől, akikkel összehozott a sors, hogy zokniban nem illik szeretkezni.                    

2 komment

Médianapló - Tíz mondat Borkai Zsoltról

2019. október 11. 17:48 - Zöldi László

Olyan szlogent választottak neki („Családapa, Olimpikon, Polgármester”), amit a múltjában lévő sötét foltok miatt ellene lehet fordítani. (Szakács András politológus, Azonnali.hu, 2019. október 6.)

Borkainak kifelé áll a rúdja a Fideszből. (Föld S. Péter újságíró, Facebook.com, 2019. október 7.)

A fene se gondolta volna, hogy kereszténynek lenni ekkora buli. (Tóta W. Árpád publicista, hvg.hu, 2019. október 7.)

Borkai viselkedése nem volt példaértékű. (Novák Katalin Fidesz-politikus, Index.hu, 2019. október 8.)

Kurvapecér? Hát igen. De nem hazaáruló! (Dr. Nagy Sándor debreceni Fidesz-politikus, Facebook.com, 2019. október 9.)

Ha egy Borkai-féle nagyágyú kerülne a főváros élére, Istenem, micsoda szexhajók üzemelnének a Dunán. (Kácsor Zsolt publicista, Népszava, 2019. október 10.)

Ez az ember méltatlanná vált. (Tarlós István budapesti főpolgármester, InfoRádió, 2019. október 10.)

Borkai Zsolt városvezetői magatartását érdemi kritika nem érte. (Gulyás Gergely Fidesz-politikus, atv.hu, 2019. október 10.)

A pünkösdi orgia hőse. (Szerető Szabolcs újságíró, Magyar Hang, 2019. október 11.)

Azon a videón nem Borkai vetkőzött pucérra, hanem a NER. (Lendvai Ildikó szocialista politikus, ATV, 2019. október 11.)

Szólj hozzá!

Médianapló - A Borkai-ügy kikre hat majd holnapután?

2019. október 11. 10:04 - Zöldi László

A kacifántos történetről ezt mondta tegnap Tarlós István az InfoRádióban: „Attól félek, hogy vannak emberek, akiket ez elgondolkoztat.” Arra utalt, hogy a szexvideóval nyomatékosított gazdasági helyzetjelentés nemcsak Győrött érezteti majd a hatását, hanem Budapesten, sőt az egész országban is. A győri polgármester meztelen ülepét ugyanis eddig 660 ezren tanulmányozták a világhálón. Márpedig ha így van, akkor felül kéne vizsgálnom ama feltételezést, hogy a Borkai-ügy még a győri választópolgárok ingerküszöbét sem érte el.

E kijelentést arra alapoztam, hogy az ország legnagyobb példányszámú közéleti napilapja, a győri Kisalföld elsunnyogta a helyi botrányt. Online kiadása leadta ugyan Borkai 104 másodperces beismerő nyilatkozatát és a kormánypárt nyúlfarknyi közleményét, de a másodközlésekhez nem mellékelt hozzáadott értéket. Tegnap este, a rádiós megszólalás után azonban részletesen foglalkozott a Tarlós-interjúval, amelyben a budapesti főpolgármester hat sorban marasztalta el győri kollégáját. Ez már elmozdulás a holtpontról, de átütő eredménynek még nem nevezhető. A Kisalföld működése változatlanul nélkülözi a saját megnyilvánulást, és ez méltatlan hozzá.

660 ezer netező mégis megnézte a Ördög ügyvédje álnévre hallgató blogger titokban készített felvételét. Ez csakugyan átütő erejű mozzanat egy országos visszhangot kiváltó ügyben, amelyről Tarlós István értelmezésével ellentétben azt remélem, hogy minél többen gondolkodnak el rajta. Most már csak az a kérdés, vajon ez a töprengés milyen eredménnyel jár holnapután, a szavazásnál. Kétségkívül árnyalni kéne a Médianaplóban eddig megjelent értelmezéseimet, és elképzelhető, hogy a Borkai-ügy, az Orbán-féle hatalomgyakorlás talán legnagyobb botránya országszerte hatással lesz az önkormányzati választásra. Csakhogy kikre lesz hatással?

A digitális hozzászólók ilyenkor azt fejtegetik: olyan sokan használják a számítógépet, hogy ez nem is kérdés. Igen ám, de épp a miniszterelnök hátországában, a falvakban kevés a netező. És még egy rétegben, a nyugdíjasok körében, akik közül százezrek élnek magányosan, földutas utcában, dülöngélő házban, kitéve az állami tájékoztatás egyoldalúságának. Egy fölmérés szerint a 2,7 millió nyugdíjasból 600 ezren üldögélnek számítógép mellett, csakhogy nem mind használják a világhálót. Attól félek, hogy egy Borkai nevű győri polgármester botrányos ügye október 13-án őket befolyásolja majd a legkevésbé.    

4 komment

Médianapló - Tíz mondat a botrányról

2019. október 10. 13:13 - Zöldi László

Valakinek törődnie kéne az országgal is, a politikusokat és a médiát viszont csak a botrányok érdeklik. (Glatz Ferenc történész, volt kultuszminiszter, Új Dunántúli Napló, 1999. október 22.)

A botrányok könnyebben vezethetnek megtisztulási folyamatokhoz, mint a még oly jó szándékú változtatási javaslatok. (Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Népszava, 2007. október 22.)

Botrány az, amit a média annak gondol. (Marton István nagykanizsai polgármester, Zalai Hírlap, 2010. szeptember 27.)

A korrupciós botrányokat mi nagyon megszenvedtük, okkal és ok nélkül. (Mesterházy Attila szocialista politikus, Magyar Narancs, 2012. március 8.)

A botrány nem maga a történés, hanem annak megjelenése és értelmezése. (Tamás Pál szociológus, Népszava, 2012. május 5.)

Golyóálló mellényükön - úgy tűnik - semmiféle botrány nem fog, míg a baloldalon megszenvedik valamennyit, ha új, ha régről előcibált - mindegy. (Tamás Ervin újságíró, Népszabadság, 2014. március 11.)

A magyar média elég erős ahhoz, hogy bármilyen botrányt kirobbantson, de nem elég erős ahhoz, hogy bármelyiket végig is vigye. (Kéri László politológus, ATV, 2015. március 26.)

Rogán ott tart, hogy az életében nincs terület botrány nélkül. (Horn Gábor volt SZDSZ-politikus, Hír TV, 2016. augusztus 11.)

Az ellenzék látványosan a botránypolitizálás felé indult el. (Bagi Iván humorista, Magyar Hírlap Online, 2019. május 23.)

A botrány lett a politika alapegysége. (Jámbor András publicista, Mérce.hu, 2019. október 5.)

3 komment