Médianapló

Médianapó - Hány millió szavazója van a DK-nak?

2021. október 20. 09:53 - Zöldi László

Nem vagyok divatfotós, a nem létező teniszlabdát mégis visszadobom a parkban bolondozó fiataloknak. A tegnapelőtti bejegyzésemhez ugyanis hozzászólt Domokos Lajos, és a Demokratikus Koalíció előválasztási szerepléséről az jutott eszébe, hogy mint Antonioni kultuszfilmjében „addig nagyítjuk a képet, míg szétesik, és semmi nem látszik belőle”.

Az elmélkedésre az adott alkalmat, hogy azt firtattam: ha az alapító Gyurcsány Ferenc idén februárban 1 millió szavazót tulajdonított a pártjának, akkor most, fél évvel később az előválasztáson a DK miniszterelnök-jelöltje, Dobrev Klára miért kapott „csak” 283677 voksot? E kérdés emlékeztette újságíró kollégámat a Nagyítás című filmre, amelyben a főszereplő nagyítás közben fedezett föl egy gyilkosságot, amelyet azonban senki nem akart elhinni neki. Végül odáig jutott az önmarcangolásban, hogy a képzeletben teniszező fiataloknak visszadobta a nem is létező labdát.

Dobrev Klára a bejegyzésem utáni összeállításba még ama mondattal került be, hogy „határ a csillagos ég”. Becsületére válik, hogy rokonszenves visszafogottsággal nem vette át a pártelnök milliós sugallatát, csupán egy közismert metaforával fejezte ki a vágyálmát. Csakhogy az előválasztást követő napon az ATV-s műsorvezető rákérdezett a vereséggel felérő számra, és már azt találta mondani, hogy „közel” milliós szavazótábora van a DK-nak. Tegnap este Vágó István ugyanezt a mondatot ismételte meg az ATV-ben, csak éppen a „közel” helyett „majdnem” 1 millió csúszott ki a száján. Vajon mivel magyarázható a pártelnök, a miniszterelnök-jelölt és az elnökségi tag közösen hangoztatott milliója?

Nem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy egy közvélemény-kutatásból ered. A Demokratikus Koalíció tizenvalahány százalékot ért el egy ezres mintán, ami a körülbelül 8 millió választásra jogosult állampolgár esetében közelíthető a millióhoz. Jól hangzik, de ha az előválasztás ennek csupán a harmadrészét produkálta, már aligha érdemes ismételgetni. Mert akkor nemcsak nagyításnak, nagyotmondásnak, nagyzolásnak nevezhető, hanem könnyen leleplezhető túlbecslésnek is. Márpedig egy szocialista politikus, Kovács László örökbecsű mondásával élve nem közvélemény-kutatást kéne nyerni, hanem választást.

  

Tíz mondat a Demokratikus Koalícióról

 

Az új párt sokaké lesz. Azt remélem, hogy 2014-re milliónál is több szavazóé. (Gyurcsány Ferenc, Vasárnapi Hírek, 2011. október 22.)

250-300 ezer ember probléma nélkül képes választani a Demokratikus Koalíciót. (Molnár Csaba, YouTube.com, 2012. március 1.)

150 ezer látogatót mérnek, szerintünk viszont 3-400 ezer szimpatizánsunk van. (Gyurcsány Ferenc, Népszava, 2013. szeptember 13.)

Mögöttem van pár százezer ember, akik hiányoznak a közösből. (Gyurcsány Ferenc, InfoRádió, 2013. október 30.)

A DK-nak van 10 ezer tagja és 500 ezer támogatója. (Vadai Ágnes, ATV, 2017. április 25.)

Egy nagy üveg kólában merek fogadni, hogy 2018-ban két számjegyű eredményt érünk majd el. (Gyurcsány Ferenc, Zoom.hu, 2017. július 21.)

Amit gondolok erről a világról, az 700 ezer embernek fontos. (Gyurcsány Ferenc, Hír TV, 2018. március 17.) /Szerkesztői megjegyzés: Ehhez képest a DK három hét múlva, az április 8-án megrendezett országgyűlési választáson 308.836 szavazatot kapott. Ez 5,37 százalékra volt elég, és a Demokratikus Koalíció éppen csak átcsusszant az ötszázalékos parlamenti küszöbön./

1 millió szavazónk van. (Gyurcsány Ferenc, ATV, 2021. február 13.)

Közel 1 millió szavazója van a DK-nak. (Dobrev Klára, ATV, 2021. október 18.)

Majdnem 1 millió szavazója van a DK-nak. (Vágó István, ATV, 2021. október 19.)

Médianapló - Márki-Zayt hogyan látja egy magyar blogger a német-svájci-francia háromszögből?

2021. október 19. 10:59 - Zöldi László

A véletlen úgy hozta, hogy ugyanabban a keretben jelentünk meg. Ma reggel azt vettem észre, hogy az Index fogyókúrára fogott közéleti rovatában kettőnk bejegyzése látott napvilágot. A másik Korbely György, aki figyelemre méltó portrét rajzolt Márki-Zay Péterről. Azt írta róla, hogy „Végre valaki, akinek története van.” Neki, a szerzőnek is van története.

A magyar sajtó egyik digitális úttörője. Még a múlt század kilencvenes éveiben indult, és számítástechnikai felkészültségéből telt arra, hogy ne kelljen külalakot kölcsönöznie a Facebooktól vagy a Blog.hu-tól. Maga tervezte az Alföldi blogot, és rendre elgondolkoztató bejegyzésekkel vétette észre magát. Egy időben a Békés Megyei Hírlap online szerkesztőségében is dolgozott, majd számomra ismeretlen okból visszahúzódott orosházi otthonába, és íráskészségét bloggerként kamatoztatta.

S mert szűkebb pátriájában van magyarországi lakcíme is, jelenlegi munkahelyéről, a Németország legdélnyugatibb csücskében, a svájci és francia határ közelében fekvő Hausen im Wiesentalból fejti ki, hogy miként szavazott. Egyike ama néhány határainkon túl élő magyar bloggernek, akire azért érdemes odafigyelni, mert velünk ellentétben a fáktól is látja az erdőt. Nem él oly régóta külföldön, hogy feledné az itthoni összefüggéseket, ráadásul tágítja nézőpontját, hogy kívülről látva bennünket nem vész el azokban a fránya részletekben.

Az előválasztás győztesében például nemcsak a hódmezővásárhelyi polgármestert látja, hanem a gyulai gyökérzetűt is. Jólesően veszi tudomásul, hogy végre „az ellenzéknek is megvan a maga szegénylegény-sztorija”. Úgy véli, hogy a választási szövetségbe tömörült politikai csoportosulások immár közös miniszterelnök-jelöltje „fityiszt mutat a hazai politikai osztálynak”. S azt sem rejti véka alá, hogy szerinte „Az óbaloldal számára keserű volt ez az előválasztási pirula.”

Ha rajtam múlna, máshová helyezném a hangsúlyokat, bejegyzését azonban lokálpatrióta megállapításokkal hitelesíti. Ezzel magyarázható, hogy közelítésmódja továbbgondolásra késztet. Ugyanez ritkábban mondható el a nála szárazabban fogalmazó és a regionális körülményeket kevésbé ismerő fővárosi értelmezőkről. Vannak azért néhányan, akiknek a jellemzéséből hasonlóképpen hiteles kép kerekedik Márki-Zay Péterről. Íme.

 

Tíz mondat Márki-Zay Péterről

 

Egy szabadpiaci fundamentalista. (Tanács István újságíró, Facebook.com, 2021. október 11.)

Márki-Zay: Orbán-rendszer Orbán nélkül. (Antal Attila politológus, ATV, 2021. október 12.)

Az ellenzék buldózere. (Vona Gábor volt Jobbik-politikus, Index.hu, 2021. október 13.)

Tetszik benne, hogy nincs megcsinálva. (Röhrig Géza költő, Facebook.com, 2021. október 13.)

Még nem dőlt el, hogy jelenség vagy tényező lesz-e a magyar politikában. (Pulai András szociológus, ATV, 2021. október 14.)

A magyar ellenzék meghatározó szereplője. (Plankó Gergő újságíró, 444.hu, 2021. október 17.)

Márki-Zay Péter egy időzített bomba. (Nagy Attila Tibor politológus, ATV, 2021. október 18.)

Nem annak ellenére nyert, hogy nem állt párt mögötte, hanem részben éppen azért. (Lendvai Ildikó szocialista politikus, Facebook.com, 2021. október 18.)

Még a baloldali tábor felében is népszerűtlen Gyurcsány-jelenségtől ő tudta a legnagyobb távolságot tartani. (Mráz Ágoston Sámuel politológus, Index.hu, 2021. október 18.)

Ami eddig Lázár János problémája volt, az most már Orbán Viktoré. (Török Gábor politológus, Index.hu, 2021. október 18.)

Médianapló - Miért vesztett (a) DK?

2021. október 18. 10:37 - Zöldi László

A címbéli zárójel a nyilvánvaló véletlennel magyarázható, hogy a Demokratikus Koalíció rövidítése azonos Dobrev Klára nevének kezdőbetűivel. Néhány órával az ellenzéki előválasztás után persze nem könnyű eldönteni, vajon a DK sínylette-é meg Dobrev Klára nehezen indokolható derűlátását, vagy DK a Demokratikus Koalíció túlértékelt kampányát.

Dobrev Klára néhány napja, október 14-én az ATV stúdiójában kifejtette: „Ez az ország baloldali politikára, egy baloldali politikusra vágyik.” Ma már tudjuk, hogy e megállapítást kétségessé teszik az előválasztás tényei. Még az sem egyértelmű, hogy az egész ország vajon az újdonsült ellenzéki miniszterelnök-jelöltre, a magát hangsúlyozottan jobboldalinak tartó Márki-Zay Péterre vágyik-e. Egyelőre csupán azt tudjuk, hogy a hódmezővásárhelyi polgármestert 371560 szavazatot kapott, a DK szorgalmasan kampányoló jelöltjének pedig 283677 jutott.

Nem az ország voksolt ugyanis az előválasztás második fordulójában, hanem azok, akik névvel, lakcímmel és személyi számmal vállalták önmagukat. Ellenzéki előválasztásnak siker volt a 655237 szavazat, csakhogy hazánkban körülbelül 8 milliónyian jogosultak arra, hogy jövő tavasszal voksoljanak. Vajon miből táplálkozott Dobrev Klára optimizmusa, mennyit ér a 283 ezer szavazata? Derűlátását arra alapozta, hogy szorgalmasan járta végig az országot, és mindenhol tömegek fogadták. Valószínűleg nemcsak nekem tűnt föl, hogy az alkalmanként néhány száz érdeklődő többsége az idősebb korosztályhoz tartozott. Ez a DK (és DK) törzsközönsége.

Nincsenek kevesen, a legerősebb ellenzéki pártot alkotják, és a rajongásig fegyelmezettek. Ahhoz azonban nem elég számosak, hogy eldöntsék az előválasztás sorsát. Ha nem lett volna nyár, majd kora ősz, ráadásul nem közeledett volna a koronavírus-járvány negyedik hulláma, akkor azt mondhatták volna, hogy DK kampányrendezvényein még a csilláron is lógtak. Kevesen emlékeznek rá, de 2018 tavaszán ez a mondat volt a tudósítások leggyakrabban ismételgetett eleme. Akkoriban nyilatkozta Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció alapítója, hogy „Amit gondolok erről a világról, az 700 ezer embernek fontos.”

Ehhez képest a DK három hét múlva, az április 8-án megrendezett országgyűlési választáson 308.836 szavazatot kapott. Ez 5,37 százalékra volt elég, és a Demokratikus Koalíció éppen csak átcsusszant az ötszázalékos parlamenti küszöbön. Idén februárban a pártelnök 1 millió szavazóról beszélt. Ehhez képest a minapi előválasztáson a miniszterelnök-jelöltje 283677 voksot kapott.

 

Tíz mondat a Demokratikus Koalícióról

 

Az új párt sokaké lesz. Azt remélem, hogy 2014-re milliónál is több szavazóé. (Gyurcsány Ferenc, Vasárnapi Hírek, 2011. október 22.)

250-300 ezer ember probléma nélkül képes választani a Demokratikus Koalíciót. (Molnár Csaba, YouTube.com, 2012. március 1.)

Nagyjából 150-200 ezer szavazója van a Demokratikus Koalíciónak. (Gyurcsány Ferenc, InfoRádió, 2012. szeptember 18.)

150 ezer látogatót mérnek, szerintünk viszont 3-400 ezer szimpatizánsunk van. (Gyurcsány Ferenc, Népszava, 2013. szeptember 13.)

Mögöttem van pár százezer ember, akik hiányoznak a közösből. (Gyurcsány Ferenc, InfoRádió, 2013. október 30.)

A DK-nak van 10 ezer tagja és 500 ezer támogatója. (Vadai Ágnes, ATV, 2017. április 25.)

Egy nagy üveg kólában merek fogadni, hogy 2018-ban két számjegyű eredményt érünk majd el. (Gyurcsány Ferenc, Zoom.hu, 2017. július 21.)

Amit gondolok erről a világról, az 700 ezer embernek fontos. (Gyurcsány Ferenc, Hír TV, 2018. március 17.)

1 millió szavazónk van. (Gyurcsány Ferenc, ATV, 2021. február 13.)

Természetesen a határ a csillagos ég. (Dobrev Klára, Alfahír.hu, 2021. augusztus 6.)

Médianapló - "Sok paragrafus megütheti a bokáját"

2021. október 17. 16:44 - Zöldi László

A legutóbbi napokban Orbán Viktor erősködött, Medgyessy Péter dobrevezett, Dobrev Klára vágyakozott, Márki-Zay Péter imádkozott, Vona Gábor betűzött, Hosszú Katinka pedig ismét úszott. Lefülelt mondatok.

 

Rohad a televény, amelyet az akarnok hozott létre. (Rab László újságíró az Orbán-rendszerről, VárosiKurír.hu, október 10.)

Egy pártelnök már ráment a dologra. (Somogyi Zoltán szociológus az előválasztásról és Fekete-Győr Andrásról, ATV, október 11.)

Már volt korszakuk. (Haraszti Miklós liberális médiapolitikus a Gyurcsány-házaspárról, 444.hu, október 11,)

Nem azonosítom őt teljesen a Gyurcsánnyal. (Medgyessy Péter volt miniszterelnök Dobrev Kláráról, Blikk.hu, október 11.)

A Fidesz azért tud gyurcsányozni, mert az ellenzék is gyurcsányozik. (Barna Zsuzsa újságíró, NyugatiFény.hu október 12.)

Márki-Zay Péter, a kis magyar Trump. (Czeglédy Csaba szombathelyi DK-politikus, Nyugat.hu, október 12.)

Márki-Zay: Orbán-rendszer Orbán nélkül. (Antal Attila politológus, ATV, október 12.)

Úgy tűnik, hogy a változás szekere már megfeneklett. (Marik Sándor újságíró az ellenzéki pártok együttműködéséről, Facebook.com, október 12.)

A hatalom az árulást szereti, nem az árulót. (Dávid Ferenc DK-politikus, HírKlikk.hu, október 13.)

Ez az ország baloldali politikára, egy baloldali politikusra vágyik. (Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje, ATV, október 14.)

A kétségek ma jóval nagyobbak, mint a bizonyosságok. (Szentpéteri Nagy Richárd alkotmányjogász az előválasztásról, 168 Óra, október 14.)

Kövér László nem jogforrás - de ha megszólal, sok paragrafus megütheti a bokáját. (Bodnár Lajos újságíró, Népszava, október 14.)

Csúszott a víz a kezeim között. (Hosszú Katinka olimpiai bajnok úszó az újrakezdésről, Nemzeti Sport Online, október 14.)

Nyugat-Európában abból indulnak ki, hogy az erős vezetőből akár baj is lehet. (Orbán Viktor miniszterelnök, Magyar Rádió, október 15.)

Egyre többen vannak, akik nem akarnak választani az Orbán-klán és az Apró-klán között. (Puzsér Róbert publicista, HírKlikk.hu, október 15.)

Fogadja el minden kormány, hogy az én pénzem nálam van a legjobb helyen. (Seres László újságíró, Azonnali.hu, október 15.)

Az MSZP csütörtökön úgy határozott, hogy a nevéből elhagyja az S betűt. (Vona Gábor volt Jobbik-politikus, Index.hu, október 15.)

MSZP-MZP, DK-DK. (Pápai Gábor karikaturista, Facebook.com, október 16.)

Az első forduló kipurgálta a vállalhatatlan jelölteket. (Nagy B. György újságíró az előválasztásról, Népszava, október 16.)

A bemelegítés sokkal nagyobbat szólt, mint bárki számított volna rá. (Plankó Gergő újságíró az előválasztásról, 444.hu, október 17.)

Ellenzéket váltottunk. (Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje ATV, október 17.)

 

Médianapló - A krumpliból hogyan lett valuta?

2021. október 17. 10:32 - Zöldi László

Jakab Péter egy zsák krumplit helyezett el a miniszterelnök üresen hagyott parlamenti székében. Jelezte, hogy tavaly ősszel szűkebb pátriájában, Borsodban egy kormánypárti honatya halála miatt megüresedett körzetben a Fidesz tízkilós adagokkal nyerte meg az időközi választást. Akkor nevezték el az előszeretettel fészbukozó Jobbik-politikust gasztrobloggernek a kormánypári sajtóban. A minősítés annyiban pontosítható, hogy Jakab csak a második gasztroblogger.

Az első Kádár János volt. Ezt a mondást tulajdonítják neki: „A krumplileves legyen krumplileves!” Igen ám, csakhogy nem ezt mondta. Az MSZMP XII. kongresszusán, 1980. március 24. és 27. között imigyen beszélt: „Amikor azt kérdezik, mit szeretek enni, mondom: én azt szeretem, ami az, ahogyan hívják. Ha krumplilevesnek hívják, akkor az.” Arra utalt, hogy ha valakit kineveznek valaminek, viselkedjen úgy, mintha az is volna: „Mindenki töltse be azt a funkciót, amit elvárnak tőle.” Egyébként tévedés, hogy szerette a krumplilevest. A balatonaligai pártüdülő nyugalmazott szobalánya elmesélte egy újságírónak, hogy a Kádár-házaspár legszívesebben paprikás krumplit rendelt ecetes uborkával.

A középkori oligarchák Amerikából behozott ínyencsége a XIX. században lett nálunk népétel, a szegénység, az egyhangú koszt kifejeződése. Nevezték burgonyának, csicsókának, kolompérnak, krumpedlinek, krumplinak, pityókának, sőt svábtöknek is. Aligha véletlen, hogy a rendszerváltás után először Deutsch Tamás vette a szájára. Érdekes azonban, hogy a legismertebb politikusok, például Horn Gyula, Orbán Viktor vagy Gyurcsány Ferenc kerülték a kifejezést, nehogy Kádárral hasonlítsák össze őket. Ebbéli sorsukat így se kerülhették el, a krumplit azonban kétségkívül Jakab Péter hozta vissza a politikai divatba.

Bár volt egy kitérő, idén nyáron, amidőn két politikai elemző úgy dobálta egymásnak a forró krumplit, mint a lehallgatási botrányban kormánypárti politikusok a felelősséget. Jómagam is belekeveredtem a krumplizásba. A Jobbik-politikus ugyanis a borsodi tapasztalatok alapján megjegyezte, hogy a krumpli valutának számít a választási küzdelemben. Innen már csak egy lépés volt, hogy valaki kapcsolatot teremtsen közte és a nálunk olyannyira hiányzó euró között. A félezer éves európai kör bezárult, az előkelőségek hajdani eledelét manapság ismét ínyencek fogyasztják.    

 

Tíz mondat a krumpliról

 

Azt is megértük, hogy a narancs olcsóbb, mint a krumpli. (Deutsch Tamás Fidesz-politikus, Új Magyarország, 1995. április 1.)

Egyik nap rólam szólnak a hírek, másnap már abba az újságba pucoljuk a krumplit. (Stahl Judit tévés műsorvezető, Délmagyarország, 2001. december 24.)

A krumpli fideszes valuta. (Jakab Péter Jobbik-politikus, ATV, 2020. október 13.)

Magyarországon megbukott a krumplikrácia. (Illés Gergő újságíró, Azonnali.hu, 2020. október 19.)

A krumpli a szavazatvásárlás alapegysége is. (Lakner Zoltán szociológus, Szeged.hu, 2020. október 22.)

Krumplikirályságban élünk. (Szilágyi György Jobbik-politikus, ATV, 2020. október 26.)

Mi lesz, ha 2022-ben rossz lesz a krumplitermés? (Lendvai Ildikó szocialista politikus az országgyűlési választásról, Facebook.com, 2020. november 11.)

A kormány tagjai forró krumpliként dobálják egymás közt a felelősséget. (Ceglédi Zoltán politológus a lehallgatási botrányról, Azonnali.hu, 2021. július 28.)

Pegasus-ügyben mint a forró krumplit dobálják el maguktól a felelősséget a kormánypárti politikusok. (Somogyi Zoltán szociológus, HírKlikk.hu, 2021. augusztus 5.)

Minek nekünk euró? Van már valutánk, a krumpli. (Zöldi László újságíró, Facebook.com, 2021. október 13.)

 

Médianapló - Közeledik-e Makó Jeruzsálemhez?

2021. október 16. 10:23 - Zöldi László

Egy bejegyzés erejéig visszatérek a miniszterelnök tegnapi interjújához. Ezek a reggeli beszélgetések a tudatosság és az ösztönösség ötvözetei, és az a benyomásom, hogy országunk első embere jobb a felkészülésben, mint a rögtönzésben. Például azt találta mondani Merkel kancellár uniós politikájáról, hogy a németek igyekeznek kisajátítani maguknak Európát, és ettől a felfogástól „A magyar életösztön olyan messze van, mint Makó Jeruzsálemtől.” (Magyar Rádió, 2021.10.15.)

Ezt így szokták mondani, ha valamit népiesen szeretnének nyomatékosítani. Figyelmeztetett azonban bennünket egy újságíró, hogy „Száz emberből 99-nek fogalma sincs arról, milyen történet szülte a ’Messze van, mint Makó Jeruzsálemtől.’ közmondást.” (Népszabadság, 2014.03.28.) Az újságot nem ezért szüntették meg két és fél év múlva, de az kétségtelen, hogy Orbán Viktor pontatlanul használta a közkeletű eszmefuttatást. S mert az eredeti jelentéssel elég régóta tisztában vagyok, nem is olyan rossz a helyzet, mint ahogy azt Ungár Tamás kolléga feltételezte. Ha szakmánkból, az újságírásból már kettőnknek van fogalma a közmondásról, akkor „csak” 98-an hajlamosak összetéveszteni Makó városát Makó vitézzel.

A közmondás ugyanis arra vezethető vissza, hogy a pápa keresztes hadjáratot hirdetett a Szentföld visszafoglalására. Csakhogy III. Béla magyar király ágynak esett, ezért megeskette a kisebbik fiát, András herceget, hogy ha trónra kerül, helyette is hadat visel a „hitetlen” muzulmánok (szaracénok, pogányok) ellen. II. András (Endre) két évtizeddel később, 1217-ben indult harcba. Egyik vitéze, Makó a Velencében bérelt hajó fedélzetén iszogatott, és miközben hullámzott alatta az Adriai tenger, hamar be is rúgott. Arra ocsúdott fel, hogy a parton város suhan el, és a templomok tornyán kereszt díszeleg. Bódultságában azt hitte, hogy megérkezett Jeruzsálembe, holott csupán a dalmáciai Spalato (a mai Split) tornyait látta.

 A közmondás eredeti jelentése kétségkívül kapcsolatba hozható a magyar életösztönnel, ha nem is éppen úgy, ahogy a miniszterelnök tegnap értelmezte. Nincs persze egyedül, a magyar politikusok és újságírók közül tucatjával idézhetném azokat, akik rosszul használták a közismert metaforát. Noha már az első szakirodalom, Ballagi Mór Magyar példabeszédek, közmondások és szójárások gyűjteménye című könyve is figyelemre méltó raggal utal arra, hogy nem a tegnap reggeli értelmezés felel meg a történelmi valóságnak.

Egyébként Makó városa légvonalban 2043 kilométernyire van Jeruzsálemtől.

 

 

Néhány pontos mondat

 

Annyira van, mint Makó Jeruzsálemben. (Ballagi Mór nyelvész, 1850, Szarvas)

Talán még szegény Makó vitéz is közelebb jutott Jeruzsálemhez, mint Gyurcsány a baloldal szellemiségéhez. (Fricz Tamás politológus, Napi Gazdaság, 2015. augusztus 12.)

Az árverés olyan messze áll tőlünk, mint Makó lovag Jeruzsálemtől. (Torgyán József volt kisgazda politikus az állami földek licitjéről, Magyar Nemzet, 2016. április 23.)

Olyan messze vagyunk ettől, mint Makó kapitány Jeruzsálemtől. (Komlódi Gábor ügyvéd, ATV, 2019. december 3.)

Ahogy a mai magyar pártkocsmát elnézem, Makó vezér közelebb volt Jeruzsálemhez, mint a mi pártjaink a demokratikus minimumhoz. (Kaltenbach Jenő volt ombudsman, Újnépszabadság.com, 2020. augusztus 6.)    

Médianapló - Tessék választani!

2021. október 16. 08:44 - Zöldi László

Tíz mondat Dobrev Kláráról

 

Nagyon helyes asszony. (Lévai Anikó, Orbán Viktor felesége, Reggel.hu, 2005. június 20.)

Dobrev Klárának sikerült az, ami Orbán Viktornak nem: eltüntette a közéletből Gyurcsány Ferencet. (Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, Facebook.com, 2019. május 27.)

Egy Gyurcsányból két Gyurcsány lett. (Orbán Viktor miniszterelnök, Miniszterelnök.hu, 2019. szeptember 29.)

Dobrev Klára hátránya, hogy nem lehet Gyurcsány helyett, hanem csak mellette. (Pető Iván volt SZDSZ-politikus, 24.hu, 2020. május 3.)

Csak hát örökké Gyurcsánynénak fogják hívni. (Bojár Gábor üzletember, Magyar Hang, 2021. március 19.)

Dobrev Klára ellen szól, hogy a férjének a felesége. (Bencsik András újságíró, Demokrata.hu, 2021. április 3.)

A nők lehetnek áprilisban a mérleg nyelve, márpedig őket minden korábbinál nagyobb számban viheti el a szavazófülkékbe Dobrev Klára. (Bruck András író, Facebook.com, 2021. október 6.)

Élőben sokkal jobb, mint képernyőn. (Dömsödi Gábor újságíró, ATV, 2021. október 8.)

Nem azonosítom őt teljesen a Gyurcsánnyal. (Medgyessy Péter volt miniszterelnök, Blikk.hu, 2021. október 11.)

Dobrev Klára ismét bebizonyította, hogy ő nem Gyurcsányné, hanem Dobrev Klára. (Asperján György író, Facebook.com, 2021. október 13.)

 

 

Tíz mondat Márki-Zay Péterről

 

Orbán Viktor kihívója ül a vásárhelyi városházán. (Lázár János Fidesz-politikus, Vásárhely24.hu, 2018. december 29.)

Hódmezővásárhelynek a szó klasszikus értelmében nincs is polgármestere, csak egy önjelölt miniszterelnök-jelöltje. (Lázár János Fidesz-politikus, Magyar Nemzet Online, 2020. október 8.)

Úgy érzem, hogy ezt Péter nálam sokkal jobban akarja. (Karácsony Gergely, a Párbeszéd-MSZP-LMP volt miniszterelnök-jelöltje, ATV, 2021. október 8.)

Egy szabadpiaci fundamentalista. (Tanács István újságíró, Facebook.com, 2021. október 11.)

Ezt a tisztességes versengést a második forduló kezdetére Márki-Zay Péter alig néhány nap alatt egy Trump típusú élet-halál harccá változtatta. (Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje, 24.hu, 2021. október 12.)

Márki-Zay Péter, a kis magyar Trump. (Czeglédy Csaba szombathelyi DK-politikus, Nyugat.hu, 2021. október 12.)

Márki-Zay: Orbán-rendszer Orbán nélkül. (Antal Attila politológus, ATV, 2021. október 12.)

Tetszik benne, hogy nincs megcsinálva. (Röhrig Géza költő, Facebook.com, 2021. október 13.)

Márki-Zaynak úgy kell a parlamenti háttér, mint egy falat kenyér. (Vona Gábor volt Jobbik-politikus, Index.hu, 2021. október 14.)

Még nem dőlt el, hogy Márki-Zay Péter jelenség vagy tényező lesz-e a magyar politikában. (Pulai András szociológus, ATV, 2021. október 14.)

Médianapló - Orbán miért veti alá magát a kommunikációs stábjának?

2021. október 15. 10:23 - Zöldi László

A miniszterelnökünk ismét krákog, pedig már azt hittem, hogy leszokott róla. Annyira meglepődtem, hogy nem is vállalkozom a lélektani magyarázatra. Tudomásul veszem, hogy sajátos módon tikkel: köszörüli a torkát. Ettől persze a mai interjúja akár még kitűnőre is sikerülhetett volna.

Az efféle beszélgetések színvonalára van egy mérőeszközöm. A péntek reggeli, bruttó félórás, nettó 25 perces rádióinterjú megfelel egy háromhasábosnak a papír alapú sajtóban. Ha a közéleti személyiség tíznél több figyelemre méltó mondatot fogalmaz meg, akkor az interjú kiváló. Ha tízet, jó. A ma reggeli beszélgetésben hetet hallottam. Egyébként öt témára tagolódott: a koronavírus-járvány negyedik hullámára, a magyar vakcinagyárra az orosz Szputnyikkal (a kínai Sinopharmot, amelyet „a legdrágább szenteltvíznek” nevezett egy publicista, a miniszterelnök nem hozta szóba), a megint kerítésmászó migránsokra, a kiújult rezsiharcra és a közösen mozgolódó Visegrádi 4-ekre.

A műsorvezető nem említette az ellenzéki előválasztást, és a stúdióvendég se tért ki rá. Úgy rémlik, országunk első embere fegyelmezetten alkalmazkodott az állami hírügynökség ama döntéséhez, hogy a fél országot foglalkoztató eseménysor nem létezik. A kormányfő inkább csak utalt rá, mondván, hogy az energiaárakat szokta magyarázni a „baloldali ellenzéknek”, amelyet „Gyurcsány-érdekcsoportnak” titulált. Holott évekig ki sem ejtette száján az első számú politikai ellenfél nevét. Az a benyomásom, hogy úgy volt vele, mint Kádár Nagy Imrével.

Csakhogy az országgyűlési választásra készülő kommunikáció stábja beterelte a sokszínű ellenzéket Gyurcsány Ferenc istállójába, és a jelek azt sejtetik, hogy Orbán Viktornak is tartania kell magát ahhoz a fránya gyurcsányozáshoz. Oké, a gondolatkísérlet kedvéért fogadjuk el, hogy létezik fáradságos munkával összetákolt Gyurcsány-érdekcsoport. Bizonyára ezzel magyarázható, hogy az előválasztás vértolulásos heteiben akadnak olyan ellenzéki pártok, amelyek kézzel-lábbal kapálóznak. Igyekeznek megszabadulni a hajdani miniszterelnök hosszú árnyékától. Lehetséges, hogy ezért kerestek a budapesti főpolgármester helyett egy vidéki polgármestert, akit alkalmasabbnak vélnek az ellenzék gyurcsátlanítására? 

Ha a műsorvezető ezt a kérdést bontotta volna ki a miniszterelnök ellenzéket összemarkoló, propagandisztikus ízű megjegyzéséből, akkor egészen izgalmas kis beszélgetés kerekedhetett volna a rutinosan közepes interjúból. 

 

Mondatok Orbán Viktortól (Magyar Rádió, 2021. október 15.)

 

Egy hiba beismerése nagyvonalúságot igényel.

A harmadik oltás felér egy életbiztosítással.

Az én zsebemben is mindig van egy maszk.

A V 4-ekkel vagyunk éppen összeesküvésben.

/Az energiaárak visszafogásáról/ Ezt magyarázom a parlamentben a baloldali képviselőknek, a Gyurcsány-érdekcsoportnak.

Nyugat-Európában abból indulnak ki, hogy az erős vezetőből akár baj is lehet.

/A „német Európa” koncepciótól/ A magyar életösztön olyan messze van, mint Makó Jeruzsálemtől.

Médianapló - Tíz mondat Dobrev Kláráról és Márki-Zay Péterről

2021. október 14. 16:43 - Zöldi László

Csipkedjétek magatokat! Egymást kevésbé, ha kérhetem. (Lendvai Ildikó szocialista politikus, Népszava, 2021. október 9.)

Bőven van ok a Márki-Zayra való fintorgásra, de észre kell venni, hogy Dobrev maga sem éppen szende bakfis ebben a küzdelemben. (Kabai Domokos Lajos újságíró, Bekiáltás.blog, 2021. október 12.)

Dobrev Klára inkább az idősebbekre hajt, Márki-Zay Péter viszont a fiatalokra. (Nagy Attila Tibor politológus, ATV, 2021. október 13.)

Dobrev az ellenzék tyúkanyója, Márki-Zay Péter az ellenzék buldózere. (Vona Gábor volt Jobbik-politikus, Index.hu, 2021. október 13.)

Lehet, hogy az egyikkel nehezebb győzni Orbán ellen, a másikkal viszont nem érdemes. (Föld S. Péter újságíró, Facebook.com, 2021. október 13.)

Bárki győz, az Orbán-kormány vabankot játszik, muszáj győznie a börtönfenyegetettség árnyékában. (Dévényi István újságíró, Facebook.com, 2021. október 13.)

Dobrev felkészültebb, Márki-Zay személyeskedésben verhetetlen. (Rapai Ágnes költő, Facebook.com, 2021. október 13.)

A régi politika beszélgetett a változást akaróval. (Somogyi Zoltán szociológus, Facebook.com, 2021. október 14.)

Az egyik csak a Fideszt, a másik lényegében az egész politikai elitet akarja elszámoltatni. (Keszthelyi András politológus, Facebook.com, 2021. október 14.)

Jogos a kérdés, hogy bárki nyeri is ezt az összecsapást, hogyan fognak ezek együtt dolgozni. (Molnár Bálint publicista, Kolozsváros.com, 2021. október 14.)

 

Médianapló - Az ellenzéki sajtóban miért használnak jiddis jövevényszavakat?

2021. október 14. 10:55 - Zöldi László

Olyan újságokat is olvasok, amelyek az enyémtől gyökeresen eltérő értékrendet képviselnek. Azt figyeltem meg, hogy a szélsőjobboldali publicisztikában érdekesen jellemzik az úgynevezett libernyákokat. Ha egyszer bíróság tárgyalná a szóhasználatukat, meg kéne különböztetni egymástól a fogalmakat és az igei állítmányokat. A fogalmak kevésbé veszélyesek, hisz’ leginkább az iskolázottakhoz jutnak el, akik hajlamosabbak megfontolni a döntéseiket. Az igei állítmányok viszont olyan cselekvésre ösztönöznek, ami könyvégetéssé, napjainkban könyvdarálássá fajulhat.

Eme okfejtést azért nem gondolom tovább, mert tegnap Gábor György filozófus ezt írta a fészbukos üzenőfalára: „Ma már az ’ajvékolnak’-ot is volt szerencsém olvasni, de nem az 5-ös számú párttagkönyv tulajdonosától, hanem magunktól. Magunkra.” A Rabbiképző Intézetben is tanító professzor sosem tagadta a zsidóságát, a Fidesz-tagkönyv pedig Bayer Zsolt kormánypárti publicistáé. A filozófus kesernyés szavaiból két következtetés adódik. Az egyik az, hogy a szélsőjobboldali retorika közhelyei, elkoptatott kifejezései átszüremkedtek az ellenzéki megnyilvánulásokba is. A másik meg az, hogy vannak ellenzéki trollok, akiktől nem idegen az antiszemitizmus, tágabb értelemben a rasszizmus, még tágabban a kirekesztés.

Nehéz eldönteni, vajon melyik jelenségről van szó, de annyi bizonyos, hogy nemcsak a kormánypárti sajtóban használnak a megbélyegzés szándékával jiddis jövevényszavakat. Ilyen az ajvékol (jajveszékel), a davenol (imádkozik), a gajdol (ordibál, kornyikál), a hadovál (mellébeszél), a hergel (bosszant), a hohmecol (okoskodik), a kaserol (mentegetőzik), a lejmol (kéreget), a macerál (kellemetlenkedik), a markecol (fosztogat), a mismásol (elken), a mószerol (beárul), a paterol (elküld), a saccol (becsül), a smúzol (cseveg), a szaszerol (kifigyel) és a tapenol (fogdos).

Például Dávid Ferenc közgazdászról, a Demokratikus Koalíció tanácsadójáról nem feltételezem, hogy tudatosan alkalmazza a szélsőjobboldali gyűlöletkeltés elemeit. De ha a HírKlikk.hu-ban tegnap megjelent cikkének azt a címet adta, hogy Gajdics gajdol, legalább az felróható neki, hogy még a jiddis jövevényszavakkal gyakran „tréfálkozó” kormánypárti publicista (Gajdics Ottó) nevével sem illő élcelődni. S ha igaza van Gábor Györgynek, akkor az ellenzéki sajtóban fel-felbukkanó igei állítmányok épp úgy a megbélyegzést, a kirekesztést szolgálják, mint ott, ahonnan vétettek.       

süti beállítások módosítása