Médianapló

Médianapló - Borkai Zsolt, a független polgármester-jelölt esélyeit hogyan lehet csökkenteni?

2024. június 04. 12:08 - Zöldi László

Vasárnap lett a Győri Audi ETO a világ legjobb klubcsapata. A kézilabdás lányok Budapestről visszatértek a kisalföldi városba, szomorkásra fordult azonban az idő. Nem a főtéren, hanem a fedett sportcsarnokban találkoztak a helybéliekkel. A norvég csapatkapitány magyarul szólt az ünneplőkhöz. A havi nettó 17 ezer euróért (hat és félmillió forintért) szerződtetett svéd edző pedig szintén magyarul így jellemezte a helyzetet: „Kurvajó.”

Ha én lettem volna a tudósító, inkább arról számoltam volna be, hogy a győri polgármester a szűkebb pátriában már nem állt a lányok közé. Vasárnap este ugyanis, amikor a tévében néhány százmilliónyian láttuk a győzteseket, odalopakodott a sor szélére, és együtt fényképezkedett a világsztárokkal. Néhány nap munlva önkormányzati választás lesz, jól jön majd neki, hogy ő is sütkérezett a diadal fényében.

Akik figyelemmel kísérik a legutóbbi fél évtized fejleményeit, tudják, hogy kitűnő kardiológus, a győri Szívcentrum alapítója. A kormánypárti többség külön törvényt fogadott el a kedvéért, hogy maradhasson a Petz Aladár Kórház főorvosi székében, és egyúttal vezethesse is a várost. Elődjét, a tornász olimpiai bajnokot a szex-botrány ellenére választották újra polgármesterré a győriek, majd a Fidesz gyorsan lemondatta Borkai Zsoltot, és helyette a szívdoktor Dézsi Csaba Andrást részesítette előnyben.

Borkai félrevonult, és ápolta a gazdaságát meg a házasságát. Évekig nem hallottunk róla, tavaly azonban (köz)életre kelt. Először sportegyesületi elnökké választották, aztán bejelentkezett polgármesternek is, mert sokan berzenkedtek az orvos utód ellen. Hogy indokoltan vagy indokolatlanul, azt kívülről nehéz eldönteni.

Annyit mégis tudok a sokáig legnagyobb példányszámú napilap, a Kisalföld olvasójaként, hogy a kormánypárti sajtóba sorolható újság „elfelejtette” a megyei kórház ellentmondásait, feszültségeit feszegetni, Nem számolt be például arról, hogy a mellkas-sebészet szünetelteti a működését. Az operálásra váró betegeket vagy a 90 kilométernyire lévő Szombathelyre, vagy a még messzibb fővárosba szállítják.

A nyilvánosság korlátozása nem képzelhető el a polgármester közreműködése nélkül, ráadásul Dézsi doktor az audis lányok sikerét kihasználva kampányeseményt csinált egy világra szóló sportteljesítményből. A választás kampányba majd’ minden belefér, sajnos. Még az is, hogy az ellenzéki sajtó ugyanazt tette az eggyel korábbi önkormányzati választás előtt. Egy évvel korábbi szexpartit használt föl a lepedőtornász polgármester esélytelenítésére.

Annál inkább zavar, hogy miközben a kormánypártok polgármester-jelöltje együtt fényképezkedett a kézilabdás lányokkal, a „véletlen" úgy hozta, hogy épp akkor döntött a bíróság. A Borkai-ügynek ugyanis volt egy mellékvonulata, melyben most két embert ítéltek el. 2018/19-ben zsarolták Borkai Zsoltot. Aligha növeli az immár független polgármester-jelölt esélyeit, ha az önkormányzati választás hajrájában a győriek emlékezetébe vésnek egy homályba merült jelenetet. Az adriai jacht fedélzeti pamlagján hajdani elöljárójuk egyetlen ruhadarabot viselt: egy zoknit, amelynek talpán lyuk tátongott.   

 

Tíz mondat a Borkai-ügy utóéletéről

 

Amit lehetett, azt az ellenzék, illetve a NER-kritikus média kihozta a Borkai-ügyből. (Papp László Tamás publicista, Azonnali.hu, 2020. január 28.)

Ha megkapom a díszpolgári címet, örülni fogok neki. (Borkai Zsolt volt győri polgármester, Blikk.hu, 2023. február 18.)

Kicsit a sporton keresztül rehabilitáltak. (Borkai Zsolt olimpiai bajnok tornász, a Győri Atlétikai Club újdonsült elnöke, Kisalföld, 2023. május 31.)

Politikailag szálka lettem a Fidesz szemében. (Borkai Zsolt volt Fidesz-politikus, ATV, 2023. június 9.)

Dézsi Csaba számíthat a kormányra. (Lázár János Fidesz-politikus a győri polgármesterről, Kisalföld, 2023. június 16.)

Engem visszasírnak a győriek. (Borkai Zsolt volt győri polgármester, 24.hu, 2023. szeptember 12.)

Én nem a Fidesz ellensége vagyok, hanem a győriek pártján akarok lenni. (Borkai Zsolt független polgármester-jelölt, ATV, 2024. január 3.)

A szoknyapecér visszatér. (Szabó Antal újságíró Borkai Zsolt győri polgármester-jelöltről, Magyar Hang, 2024. január 26.)

Az emberből akkor lesz valaki, amikor már senki lett belőle. (Borkai Zsolt olimpiai bajnok tornász, volt győri polgármester, független polgármester-jelölt, Magyar Hang, 2024. március 22.)

Nevetségessé tette a várost. (Dézsi Csaba András győri polgármester Borkai Zsoltról, Kisalföld, 2024. április 2.)

komment
süti beállítások módosítása