Médianapló

Médianapló - Ujhelyi virágcsokra

2022. október 06. 10:07 - Zöldi László

Amíg éltek a szüleim, ha meglátogattam őket Szegeden, majd’ mindig kimentem Szőregre Péter Lászlóhoz. Öreg barátom - már ő is meghalt - gyakran emlegette ifjú kertszomszédját. A rózsatermesztésről híres település legjobb kertészei között tartotta számon Ujhelyi Istvánt. Ezt csak azért hozom szóba, mert az egyik olvasó tegnapi bejegyzésemről kifejtette, hogy igazán írhattam volna valami jót is az MSZP-ből frissiben távozott politikusról.

A neves néprajzkutató és művelődéstörténész elismerő véleményéhez annyi fűznék, hogy a szőregi előzmény nyomán akár hiteles is lehet Ujhelyinek a bejegyzésem utáni összeállításban idézett mondata. Néhány hónapja nagy visszhangot keltett a nyilvánosság fórumain, hogy szerinte „Elhervadt a szegfű.” Nem is annyira az váltott ki meghökkenést, amit mondott, hanem amit kimondott. A hervadás ugyanis a szemünk előtt játszódott le. A magyar társadalomba leginkább beágyazódott pártból három évtized alatt csenevész pártocska lett, amely ha külön indult volna a legutóbbi választáson, talán be sem jut az országgyűlésbe.

A leépülés, sőt a leépítés folyamatát érzékeltetik Ujhelyi István kritikus megnyilvánulásai 2002-től 2022-ig. Ha a szegfűről, az Esély-körökről és a szociáldemokrata kezdeményezésről lehántjuk a jelzőket, akkor marad egy mozgalmi ember kiábrándultsága. A kétezres évek közepén az újdonsült pártelnök, Gyurcsány Ferenc magáévá tette a körülötte lévő politológusok és szociológusok divatos nézetét, miszerint a politikai csoportosulásokat választási párttá kéne karcsúsítani. Két ciklus között minek az a „borzalmas tagság” (by Szabó Iván - MDF)? Minek bajlódni velük, ha elég a választási kampányban mozgósítani őket?

A karcsúsítás után az egykori szocialista pártelnök másik pártot alapított, MSZP-beli utódjai pedig mintha a fogyókúrás örökséghez tartanák magukat. A mozgalmár Ujhelyit is azért katapultálták Brüsszelbe, hogy itthon minél kevésbé zavarhassa a köreiket. Az eredményt ismerjük. Nemcsak azt, hogy a Magyar Szocialista Pártot manapság a parlamenti küszöb alá mérik a közvélemény-kutatók. Azt is, hogy az országgyűlés legpatinásabb pártja lélegeztetőgépet kapott a kormányzati raktárkészletből. S bár az intenzív osztályon fekszik, és csövek lógnak ki belőle, talán túl korán vett tőle búcsút Ujhelyi István.

Mégis az a benyomásom, hogy a szőregi rózsatermesztő idézetcsokra tünetértékű. 

                   

Tíz Ujhelyi-mondat az MSZP-ről

 

Nincs kicsi MSZP a nagyban. (Új Néplap, 2002. június 5.)

Úgy érzem, hogy sok minden nincs rendben az MSZP háza táján. (Népszabadság, 2008. december 13.)

Ha így folytatjuk, lassan nem lesz szocialista párt, amit újjáépíthetünk. (Népszava, 2009. június 20.)

Az MSZP padlóra került. (Népszava, 2014. július 12.)

Az MSZP-nek el kell döntenie, hogy azok viszik-e továbbra is a politikát, akik Botka Lászlót véreztették ki, korábban pedig Bajnai Gordont. (Vasárnapi Hírek, 2017. október 7.)

/”A választási vereség után miért nem mondott le az elnökség?”/ Nálunk egy tisztújítási folyamat kéthónapnyi torzsalkodás. (ATV, 2019. május 27.)

Elhervadt a szegfű. (Facebook.com, 2022. április 24.)

Muszáj az MSZP-t a politikatörténet polcára helyezni, és helyette szociáldemokrata mozgalmat indítani. (Jelen-media.hu, 2022. május 10.)

10623 nap után elbúcsúzom a Magyar Szocialista Párttól. (Facebook.com, 2022. október 1.)

Közölték velem, vegyem tudomásul, hogy ez a párt nem az enyém. (SzabadEurópa.hu, 2022. október 4.)

komment
süti beállítások módosítása