Médianapló

Médianapló - Az újságíró szükséges vagy szükségtelen rossz?

2022. október 02. 10:53 - Zöldi László

Nagyból 225 ezer van, Istvánból 246 ezer. Közülük Nagy István agrárminiszter az egyedüli, aki a fészbukos üzenőfalát arra használta, hogy bejelentse a nemzeti tűzifa-programot. Mi mindenre használható a közösségi oldal! Egy ellenzéki újságíró meg is jegyezte: „Már nem a Magyar Közlöny a legfőbb jogforrás, hanem egy-két kormánytag Facebook-oldala.” (Papp Zsolt, Népszava, 2020.12.23.) E faramuci helyzetnek vannak előzményei a politikusok és az újságírók viszontagságos kapcsolatában.

A legtöbb politikus szükséges rossznak tartja a nyilvánosság képviselőit. Régebben még tudomásul vették, hogy nekik nem tanult mesterségük az írás, és szükségük van szakemberekre, akik megfogalmazzák azt, amit ők döntéshozóként mondanak. De azt már zokon vették, ha azok a fránya tollforgatók a döntések indoklására késztették őket. Fanyalgásuknak hangot is adtak. A bejegyzésem utáni összeállítás azt sejteti, hogy a távolságtartásban nem volt lényeges különbség a jobboldali és a baloldali politikusok között. Az alapvető különbség az utolsó évtizedben alakult ki.

Nemcsak azért, mert a jelenlegi kormány a nyilvánosság korlátozásával gyakorolja a hatalmat. Az Orbán-korszak egybecsúszott a technológiai fejlődéssel is. Divat lett saját üzenőfalat működtetni a Facebookon. A politikusok immár közvetlenül szólhatnak a követőikhez, az újságírók közvetítése („torzítása”) nélkül. Lám, Nagy István agrárminiszternek is 62 ezer követője van. Többen olvassák, mint ahányan a Magyar Közlönyt. Ez azonban csak látszat.

A 26 ezer követővel megáldott Hoppál Péter mezei képviselőként bevallotta: „A facebookos tevékenységemben három munkatársam is segít.” (SzabadPécs.hu, 2020.06.16.) Azóta a kormányban ismét ő felel a kultúráért. Nem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy az államtitkári keretéből több kommunikációs munkatársra is telik. Varga Judit igazságügyi miniszter (170 ezer követő) bejegyzéseit angolra is lefordítják, Szijjártó Péter külügyminiszter (377 ezer követő) stábjában pedig tucatnyi kommunikációs szakember dolgozik.

Az már a helyzet iróniája, hogy a közösségi oldalon ugyancsak aktív ellenzéki miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter (168 ezer követő) elkottyantotta, igaz, csupán a választási vereség után: „Még a saját Facebook-posztjaim szövegébe se szóltam bele.” (Válaszonline, 2022.06.03.) A jelek arra utalnak, hogy a politikusok fészbukos üzeneteit újságírók írják, vagy legalábbis gondozzák. Aligha várható tőlük, hogy indoklásra késztessék a döntéshozókat.

 

Tíz mondat az újságírókról és az újságírókhoz

 

Az újságíróknak minden reggel egy csepp mézet kell csepegtetniük a nemzet kávéjába. (Katona Tamás MDF-politikus, Népszabadság, 1993. október 16.)

Amíg az MDF kormányzati helyzetben volt, menekültem az újságírók elől. Nem akartam hazudni. (Lezsák Sándor MDF-politikus, Független Délvidék, 1995. február 15.)

Ma Magyarországon már nem is újságot, hanem újságírót kell választani, ha az ember azt akarja, hogy torzítás nélkül jelenjenek meg a szavai. (Bokros Lajos pénzügyminiszter, A Hírlap, 1995. november 13.)

Azt utálom az újságírókban, hogy a legrosszabb énemet hozzák ki belőlem. (Kövér László Fidesz-politikus, 168 Óra, 2002. január 31.)

A politikus számára minden sajtókitüntetés átadása olyan, mintha fácánként a legjobb vadásznak adna díjat. (Ivanics Ferenc Fidesz-politikus, Kisalföld, 2002. március 14.)

Interjút akar? Hallgasson végig, mert nem azért vagyunk, hogy az újságíró beszéljen, hanem azért, hogy én beszéljek. (Hegedűs Zsuzsa szociológus, miniszterelnöki főtanácsadó, Népszabadság, 2011. augusztus 2.)

Ön azt kérdez, amit akar, én meg arra válaszolok, amire akarok. (Kósa Lajos Fidesz-politikus, RTL II., 2014. január 6.)

Kérdezhet is, de inkább előhozakodnék a saját gondolataimmal. (Orbán Viktor miniszterelnök, Magyar Rádió, 2014. június 13.)

Inkább országjáráson vagyok, mint időnként buta kérdésekre válaszolok a stúdióban. (Gyurcsány Ferenc DK-politikus, volt miniszterelnök, ATV, 2017. március 14.)

Kérdezhetnek bármit, nem arra kell válaszolni. Azt kell válaszolni, amit épp aznap kommunikálni szeretnél. (Szanyi Tibor ISZOM-politikus, 168 Óra, 2021. március 18.)      

komment
süti beállítások módosítása