Médianapló

Médianapló - A kézműves sajtó

2022. augusztus 12. 10:02 - Zöldi László

Háromszor voltam ösztöndíjas a Német Szövetségi Köztársaságban. Kis Polskival, Moszkviccsal, végül pedig Skodával nem merészkedtem ki az autópályákra. Falusi panziókban aludtam, az ivóban csapra vert hordóból kértem a sört. Nem Bitburgert, Claushalert, Erdingert, Krombachert, Lagert, Radebergert, Ventinst alumínium dobozban, hanem a helybéli nevesincset korsóban. Az ízvilágban volt különbség a nagyiparilag és a házilag főzött sörök között, de a minőségben nem.

Szanyi Tibor ISZOM-politikus az országgyűlési választás után így jellemezte a nyilvánosság helyzetét: „Ez olyan, mintha egy kézműves üditőital-gyártó versenyezne a Coca-Colával.” (Mandiner.hu, 2022.04.28.) A nyilvánosságtól immár visszavonult Bruck András pedig így fogalmazott a Nyomtass Te is! című hírlapról: „Legyen vége annak a tűrhetetlen helyzetnek, hogy az ellenzéknek egy A4-es, házilag nyomtatott papíron kell vidéken a híreket terjesztenie.” (Facebook.com, 2022. 04.12.) Egyetértek velük abban, hogy tűrhetetlen a helyzet, ám abban már nem, hogy a kézműves sajtó alárendelt szerepet játszott volna a választási kampányban.

A digitálisan megosztott és otthoni nyomtatókban százezer számra kinyomtatott hírlapot hatékonyabban is lehetett volna terjeszteni, de így is eljutott mintegy ezer faluba. Ami pedig a véleményportálokat illeti, sem a színvonalukra, sem az olvasottságukra nem panaszkodnék. Bruck Andrásnak például 8547 követője van a Facebookon, és írásai a legjobbak közé tartoztak a hatalomgyakorlást ellenőrző fórumok mezőnyében. Értem, sőt megértem a visszavonulását, de látom azt is, hogy a kézműves sajtó tehetséges. Nem föltétlenül azért, mert akik házilag „főzik a sört”, felkészültebbek a nagyipari módszerekkel dolgozó futószalag-szakmunkásoknál. A tevékenységük jellege különbözik.

A kézművesek szabadon szárnyalnak, például a Facebookon megszólaló publicistákból olyan válogatottat lehetne kiállítani, amely a legjobb véleményportált adná ki. A bejegyzésem utáni összeállításban van is egy mondat a miniszterelnöktől, aki fölismerte a vázolt jelenségben rejlő veszélyforrást. A hangerősítők közül a hozzám közel álló Újnépszabadság.com már úgy közli a jegyzeteinket, hogy hirdetéseket is ékelhet közéjük. Nem szép, hogy vércukor-szintünket ellenőrző készülék, ízületeinket (öreg csontjainkat) reparáló kencefice, lakóparki élettel kecsegtető reklám szakítja meg a gondolatainkat. Mégis örvendetes, hogy végre akadnak üzletemberek, akik fantáziát látnak a kézműves sajtóban.     

 

Tíz mondat a kézműves sajtóról

 

Ott maradt a Fidesz, ahol nincs független hírforrás. (Csordás Gábor irodalomtörténész, Facebook.com, 2019. október 15.)

A kereskedelmi alapon működő médiumok közül leginkább a Facebook képes a vélemények frontján ellensúlyozni a kormányzati nyilvánosságot. (Zöldi László újságíró, Blog.hu, 2020. május 21.)

A Facebook az utolsó fórum, ahol kormánykritikus vélemények egyáltalán megjelenhetnek. (Szele Tamás újságíró, Zónapörkölt.blog, 2021. január 18.)

Az online közösségi platformok megjelenése megteremtette annak lehetőségét, hogy a polgárok véleménye, vitája a kapuőrök nélkül juthasson el a nagy nyilvánossághoz. (Schiffer András ügyvéd, volt LMP-politikus, 24.hu, 2021. január 26.)

A független online forrásokat nekünk kell megkeresnünk, és anyagilag is kell áldoznunk, hogy eljussanak hozzánk. (Haraszti Miklós liberális médiapolitikus, Népszava, 2021. október 30.)

A szakmai alapon dolgozó újságírók minden hatalommal szemben kritikusak. (Horváth-Kovács Szilárd újságíró, Telex.hu, 2022. április 23.)

A baloldali vélemény csak azért tűnhet többséginek, mert a média segít nekik felerősíteni a hangjukat. (Orbán Viktor miniszterelnök, Miniszterelnök.hu, 2022. május 19.)

2024-ben önkormányzati választások lesznek, akkor pedig nem mindegy, hogy független vagy egyik oldalhoz húzó újság kerül-e a postaládákba. (Bozzay Balázs újságíró a ferencvárosi sajtóhelyzetről, Telex.hu, 2022. június 24.)

Ma is lehet független lapot alapítani, üzletként kevésbé, hanem afféle szamizdatként. (Vágvölgyi B. András újságíró, a ferencvárosi önkormányzati újság felfüggesztett főszerkesztője, Válaszonline.hu, 2022. június 28.)

A kiáltó ellentmondásokat zömmel a független portálok újságírói veszik észre. (Tamás Ervin újságíró, Jelen.media.hu, 2022. augusztus 7.)    

komment
süti beállítások módosítása