Médianapló

Médianapló - A sajtótájékoztató intézménye életképes-e még?

2022. augusztus 02. 09:01 - Zöldi László

Néhány éve meghívtak egy kelet-magyarországi kisvárosba. Uniós pénzből berendezett klubhelyiségben gyűltek össze a kistérségi polgármesterek. Hárman tartottuk szóval őket: két kommunikációs szakember és egy politikus. Az utóbbinak volt egy mondata, mely szöget ütött a fejembe. Bejelentette, hogy azért siet vissza a fővárosba, mert egy sajtótájékoztatón elhangzott szavai nyomán „az Olga” meghívta a műsorába. Azóta fülelek az efféle megnyilvánulásokra.

Hallottam már, hogy „Tegnap az Olgánál voltam.” Azt is, hogy „Megyek az Egonhoz.” Akadt politikus, aki azt kérdezte: „Láttál-e az Emíliánál?” Más pedig így fogalmazott: „Legyűrtem a Györgyit.” A keresztnevekhez kapcsoljuk gondolatban a vezetéknevet is, és felidéződnek az ATV késő délutáni meg esti műsorai. Az a séma, hogy a közéleti szereplők foggal-körömmel ragaszkodnak a sajtótájékoztató intézményéhez. Ha ugyanis ott elmondanak valamit, akkor a műsorszerkesztők hajlamosak a műsorvezetők figyelmébe ajánlani a témát vagy a politikust.

Ilyenkor a tévé taxit küld az interjúalanyokért, akik a stúdióban elmondják, hogy a taxisofőr miként vélekedett az adott témáról. Meghallgatták és tolmácsolják a nép hangját. Néha az a benyomásom, hogy szemükben a taxisofőrök helyettesítik a népet. A műsorvezető pedig futószalag mellett üldögélő kommunikációs szakmunkás képzetét kelti, aki az eléje kerülő munkadarabot faggatja a sajtótájékoztató témájáról. Így aztán az interjúalany eldicsekedhet később azzal, hogy „az” Olga, Egon, Emília és Györgyi társaságában töltött tíz percet.   

A bejegyzésem utáni összeállításból kiderül, hogy már a kilencvenes években is elavultnak hatott a sajtótájékoztató intézménye. Holott az idő tájt nálunk még híre-hamva sem volt a közösségi oldalnak. Már fogalmam sincs arról, vajon milyen témát vezetett elő Géczi József politológus és szocialista országgyűlési képviselő egy szegedi sajtótájékoztatón. Arról sincs, hogy az akkor még az ellenzéki Fidesz ifjúsági szervezetét képviselő Szijjártó Péter mit mondott egy másik sajtótájékoztatón. Azt azonban nem felejtettem el, hogy mindketten felgyűrték a nadrágjuk szárát, és levetették a cipőjüket meg a zoknijukat.

Géczi a Dugonics-téri szökőkút vízében állva jelentette be a témáját, Szijjártó a Balaton vizében, az őszödi kormányüdülő előtt. Akkor még a sajtókonferencia nem ment ki teljesen a divatból, és a politikusok arra törekedtek, hogy szokatlan helyszínnel és öltözékkel hívják fel magukra a figyelmet.

   

Tíz mondat a sajtótájékoztatóról

 

Horn Gyulának többnyire ünnepi beszédek vagy sajtótájékoztatók közepette támadnak ötletei. (Bakó Endre debreceni újságíró, Hajdú-bihari Napló, 1995. augusztus 30.)

Nekem például a számban lévő varratok kiszedését kellett elhalasztanom azért, hogy csütörtökön sajtótájékoztatót, tegnap pedig elnökségi ülést tarthassak. (Torgyán József kisgazda politikus, Népszava, 1996. július 22.)

Horn Gyulának vajmi kevés fogalma volt a modern médiáról, emlékezzünk csak legendás sajtótájékoztatóira, ahol már azon megsértődött, hogy kérdezni is akartak. (Farkasházy Tivadar újságíró, (Hócipő, 2009. október 7.)

Botrányos ügyekben nem elég megelégedni a sajtótájékoztatók unalmával. (Karácsony Gergely Párbeszéd-politikus, ATV, 2013. december 9.)

Vajon érdemes-e nyakra-főre sajtótájékoztatót tartani, amelyen néhány újságíró kornyadozik? (Zöldi László újságíró, Blog.hu, 2015. február 11.)

Orbán Viktor olyan sajtótájékoztatót tart, ahol újságírók nem lehetnek jelen. (Balogh Judit újságíró, ATV, 2018. április 8.)

Az előválasztás meghonosításával többet tettünk a demokráciáért, mint kétszáz sajtótájékoztatóval. (Lendvai Ildikó szocialista politikus, 24.hu, 2019. augusztus 3.)

A hagyományos, parlamenti demokráciákban hatékony eszközökön - interpelláció, sajtótájékoztató, interjú - túl semmi nem jut eszükbe. (Vásárhelyi Mária szociológus az ellenzéki politikusokról, Facebook.com, 2020. május 19.)

Mögöttem egy ereszcsatorna. (Komjáthi Imre szocialista politikus sajtótájékoztatója a Karmelita-kolostornál, Mérce.hu, 2020. december 9.)

Már mindenki megtartotta a sajtótájékoztatóját arról, hogy a másik a hibás. (Lendvai Ildikó szocialista politikus az országgyűlési választásról és az ellenzéki pártok eredményéről, Facebook.com, 2022. április 8.)

süti beállítások módosítása