Médianapló

Médianapló - Abby miért eladhatóbb "portéka", mint Bogi?

2022. június 27. 09:19 - Zöldi László

Napra pontosan két hete arról tűnődtem, vajon a kentucky-i Abigél miért gyorsabb, mint a Mórról Budapestre elszármazott Boglárka. Most meg azon morfondírozom, vajon az amerikai Abby stábja miért gyorsabb a magyar Bogiénál. (Ha a mi lányunknak van egyáltalán stábja.)

Takács Bogi nemrégiben 11.37-re javította a „szakállas” százas csúcsot. Abby Steiner, a kiváló genetikai adottságokkal megáldott fekete futónők közül kifehérlő egyetemista 10.90-nel nem javított amerikai csúcsot. A mögöttünk hagyott hét végén a Nemzeti Sport szerint a magyar „bajnokság egyik legsikeresebb sportolója” kétszázon új egyéni csúcsot, 23.60-at ért el. Abby az országos bajnokságon a tucatnyi 11 másodpercen belüli vetélytárs miatt kihagyta a százat, kétszázon pedig 21.77-tel nyert. (Ugyanezen a napon Jamaikában 21.55-et futott a győztes.)

Az Egyesült Államokban 330 milliónyian élnek, nálunk 9 milliónál alig többen. Más a merítés. Fejlettebb a kiválasztási rendszer, erősebbek az egyetemi egyesületek, több a pénz, jobbak az eredmények. A két bajnokság körülményeiből érdekes következtetés adódik. A magyar bajnokságon „megsültek” az indulók és a nézők, az egész országban ugyanis nincs olyan pálya, ahol esti világításban lehetne versenyezni. Ráadásul a tévések megfeledkeztek a kontraszthatásról. A sárga alapon körvonalazódó betűk és számok belemosódtak a háttérbe. Az amerikai bajnokságot a két hét múlva esedékes világbajnokság színhelyén rendezték, minden versenyző- és nézőbarátnak hatott.

A mi atlétáink azt vették föl, ami épp a kezükbe akadt. Az amerikaiak öltözéke tükrözte a sportszer-gyárak kínálatát és minőségét. Abby például a Pumával szerződött, és a cég marketing-főnöke, Mr. Algoritmus azt firtatta, igénylem-e a Steiner-összest videóban, hogy érzékelhető legyen a fejlődés. Igennel válaszoltam, és éjfél után másfél órával pittyegett a mobiltetelefon. Megérkezett a kétszázas döntő felvétele. Abby itt is kifehérlett a mezőnyből, de csak körülbelül fél méterrel nyerte a bajnokságot. Bogi 23.60-ját azonban nemcsak az ő 21.77-jéhez érdemes hasonlítani.

Íme, az Abby után célba érkezett sprinterek eredményei a döntőben: 21.92, 22.01, 22.15. 22.22, ketten 22.29-et futottak, az utolsó 22.47-et. Ami pedig a két bajnoknő nyilvánosságát illeti, a kentucky-i diáklányt a kommunikációs stáb jóvoltából jobban ismerhetem, mint a mi Boginkat innen, a szomszédos Honvéd-pályáról. 

komment
süti beállítások módosítása