Médianapló

Médianapló - A magyar Himler

2022. június 25. 09:53 - Zöldi László

Akik foglalkoztak vele, hajlamosak két m-mel írni a nevét. Holott ég és föld a két férfi. Heinrich Himmler az SS főnöke és Hitler közeli munkatársa volt. Martin Himler egy mátraverebélyi zsidó családból gyalog járt be a pásztói iskolába. Kamasz fővel szökött Amerikába, ahol mindent kipróbált, hogy újságíró és ügyvéd lehessen. Aki ellentmondásos személyiségéről többet akar tudni, olvassa el Királyhegyi Pál humorista Első kétszáz évem című könyvét, amelyben hitelesen jellemzi a nagybátyját.

A szélsőjobboldali sajtóban ördögnek festik le Martin Himlert. A méltányosabban viszont azt írják Himler Mártonról, hogy a rangjához képest néhány hónapig élet-halál ura lett. Ha fő művéről, a háborús bűnösök hazahozataláról lehántjuk a mendemondákat, egy leleményes hírszerző képe rajzolódik ki. 1937-ben az FBI hazaküldte, hogy nézzen körül. Beszélgessen sok emberrel, és a politika formálóiról készítsen listát. Majd amikor kitört a világháború, és magyar politikusok emigráltak az Egyesült Államokba, abból éltek, hogy frissebb élményeik alapján pontosították Himler listáját.

1945 elején, az olaszországi Bariban az amerikai hadsereg titkosszolgálatánál, az OSS-ben a magyar osztályt vezette. Azért tette át székhelyi az ausztriai Salzburgba, mert a négy megszállási övezetre osztott német nyelvterület amerikai zónájában, 170 ezer négyzetkilométeren 250 ezer magyar menekült bolyongott. Himler őrnagy magyarul beszélő beosztottjai módosított listával a kezükben keresték köztük a háborús bűnösöket. Pocakos, joviális külsejű főnökük 1945 nyarán tűnt fel Budapesten. Egyeztetett a koalíciós kormány egyébként torzsalkodó tagjaival, akik készültek a novemberben esedékes országgyűlési választásra. A kampány fontos kérdése lett a háborús bűnösök sorsa.

Himler Márton október 21-én vette a sátorfáját. Elvégezte a munkáját, a huszonéves beosztottak vállalták a fogolyszállítást. Az 57 éves hírszerző már csak arra tért vissza, hogy átvegye Tildy Zoltán államelnöktől és Nagy Ferenc miniszterelnöktől a Köztársasági érdemrend második fokozatát. Látszólag üzletember lett belőle, az egyik róla írt nekrológból azonban kiderül, hogy a múlt század ötvenes éveiben, két közel-keleti megbízatás között gyakran jelent meg az izraeli magyar újságírók Tel Aviv-i törzshelyén. Az a benyomásom, hogy nem akkor ment nyugdíjba, amikor az OSS-től ezredesi rangban leszerelt, hanem amikor a amerikai hadsereg titkosszolgálata önálló intézménnyé fejlődött. A rövidítése CIA.  

          

Tíz mondat Martin Himlertől és Himler Mártonról

 

Az ausztriai és németországi amerikai katonai kormányzat magyar osztályának vagyok a vezetője. Az osztály tíz főből áll. (Martin Himler őrnagy, Kossuth Népe, 1945. július 1.)

Himler Márton a magyar nyomozótisztünk. (George Kovach alezredes, az Amerikai Katonai Misszió vezetője, Világosság, 1945. október 3.)

Himler azért jött Magyarországra, hogy a magyar hatóságoknak elmondja nyomozásának eredményét, és rendelkezésünkre bocsássa a háborús bűnösöknél talált feljegyzéseket és történelmi dokumentumokat. (Fahídy József újságíró, Világ, 1945. október 4.)

Himler Márton, az amerikai politikai nyomozók magyar csoportjának főnöke befejezte vállalt munkásságát. Hír szerint mozgalmat indít az amerikai magyarok körében az óhazai ínségesek jelentős támogatására. (Kis Újság, 1945. október 21.)

Magyarországi zsidó származású fejvadász. (Fiala Ferenc nyilas újságíró, Vádló bitófák, London, 1958.)

47 vérrokon deportálása után értette meg, hogy aki zsidónak született, azt keresztvízzel lemosni nem lehet. (Sauber-Michájlovits Sándor izraeli újságíró, Új Kelet, 1961. augusztus 11.)

Abban a munkakörben, amelyben szolgálatot teljesített, származása csak fokozta elkötelezettségét. (Zinner Tibor történész, Élet és Irodalom, 1987. június 26.)

Himler az OSS civil részlegének volt szerződéses tagja. (Dr. Sziklay Andor /A. C. Klay/ CIA-ügynökből lett amerikai diplomata, Amerikai Magyar Népszava, 1995. november 24.)

Az országot 1945-ben elhagyók felderítésére az amerikai hadsereg külön egységet állított fel a magyar származású Himler Márton vezetésével. (Kovács Tamás történész, Múltunk, 2006/3.)

Egy Martin Himler nevű magyar zsidó. (Győri Béla újságíró, a MIÉP szóvivője, Magyar Fórum, 2008. augusztus 21.)

 

komment
süti beállítások módosítása