Médianapló

Médianapló - Parragh úr, az ingerküszöbös vállalkozó

2022. május 27. 10:25 - Zöldi László

Ismeretségi körömben többen is tanítanak, és támadásnak vélik Parragh László tegnap megjelent interjúját. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt firtatta, vajon miért áhítoznak azok a fránya pedagógusok fizetésemelésre, ha szabad a nyaruk, tanév közben pedig délután négykor már otthon lehetnek. Amit mondott, azt kultúrember nem engedi meg magának, ettől azonban még nem kéne túl nagy feneket keríteni neki. Amit viszont a KATA nevű adónemről pedzegetett, az több mint felháborító.

Beharangozta a kedvezményes adónem megszüntetését. Miután ugyanis a kormányzat ügyesen bevont az adózásba 400 ezer kényszervállalkozót, most arra hivatkozva próbálja növelni az adóterhünket, hogy sokan vagyunk, akik „kiváltottuk” a munkaviszonyunkat, holott akár „valós vállalkozás után is” viselhetnénk a közterheket. A bliccelők között említette az ügyvédeket, a biztosítási ügynököket, a brókereket, az informatikusokat, a taxisokat és persze az újságírókat is. A többi felsorolt nevében nem beszélhetek, az újságírók helyzetét azonban ismerem.

A mintegy tízezerből körülbelül minden harmadik elveszítette a státuszát, vagy a fiatal kora miatt eleve a szabadfoglalkozásúak táborát gyarapítja. Ami nem föltétlenül baj, mert a jogokkal körülbástyázott munkaviszony múló, alig néhány évtizednyi epizód volt a hivatásos újságírás négy évszázados történetében. Elődeink majd mindig szabadúszók voltak, akik bedolgoztak, és honoráriumot kaptak a cikkeikért. Most számon kérni rajtuk, hogy a rendszer újra kényszervállalkozóvá tette őket, és több pénzt akar kisajtolni belőlük… A minősítést Parragh úr bejegyzésem után olvasható jellemzőire bízom.

Máskülönben a magyar kormányok sosem szerették a szakszervezeteket. Az érdekvédők hajlamosak velük szemben a munkavállalókat képviselni. De mert a hatalmon lévőket valamiféle egyeztetésre kötelezte a törvény, kitalálták a kamara intézményét, Parragh úré évi ötezer forintnyi tagdíjért úgy tesz, mintha bennünket képviselne. Ennek fejében eddig körülbelül százezer forintot utaltam át neki, hogy a nyilvánosság fórumain velem szemben képviselje a hatalmat. Fejtegetéseiből nem mindent valósít meg a kormány, mert ami túl nagy felháborodást vált ki, azt kedvezőbb időkre halasztja.         

Parragh úr politikai termék. Abból éldegél, hogy imitálja a polgárok érdekvédelmét. Mellesleg pedig kipuhatolja a társadalom ingerküszöbét. 

 

Tíz mondat Parragh Lászlótól

 

A közmunka-program hosszú távon nem fönntartható. (Népszabadság, 2013. március 18.)

Én akkor is Jaguárral fogok járni, ha másik kormány lesz. (hvg.hu, 2018. május 6.)

Tudomásul kell venni, hogy a fehér bőrű, keresztény gyökerű munkavállalók elfogytak. (hvg.hu, 2018. június 20.)

Végre olyan miniszterelnökünk van, aki hisz abban, hogy erős gazdaság nélkül nincs erős kormány. (Magyar Narancs, 2018. július 12.)

Keresztény gyökerű és fehér bőrű munkaerő-pótlást keresünk. (Azonnali.hu, 2019. február 12.)

A vészhelyzet a kormánynak szabad kezet ad. (ATV, 2020. március 12.)

/A koronavírus-járványról/ Annyi ember ment tönkre az elmúlt napokban, hogy ezzel nem tudunk mit kezdeni. (ATV, 2020. április 7.)

Azt már nehezen viselem, hogy mondjuk a kilencéves kisfiamat a tanár úgy segíti föl a létrán vagy kötélen, ha egyébként tudom róla, hogy a fiúkhoz vonzódik. (Szeged TV, 2021. augusztus 30.)

/A pedagógusok elmaradt fizetésemeléséről/ A tanároknak ott van a szabad nyár, délután négykor mehetnek haza. (Népszava, 2022. május 26.)

A kormány feladata a különféle társadalmi csoportok kiegyensúlyozása. (Népszava, 2022. május 26.)

 

Tíz mondat Parragh Lászlóról

 

Csempekirályból hűbéres. (Zsidai Péter újságíró, Magyar Narancs, 2013. április 7.)

A NER egyik legbefolyásosabb, ám egyúttal legkártékonyabb embere is. (Karácsony Gergely Párbeszéd-politikus, Facebook.com, 2017. július 6.)

Parragh szerepe már évek óta semmi más, mint Orbán Viktornak az oktatás és a gazdaság terén kifejtett lázálmait támogatni. (Palotás János volt MDF-politikus, VárosiKurír.hu, 2020. november 11.)

Miféle szőragyú ember mesél egy évnyitón saját gyermeke elképzelt iskolai zaklatásáról? (Ceglédi Zoltán politológus, Facebook.com, 2021. augusztus 30.)

Nem megengedhető, hogy valaki ilyen kijelentést tegyen. (Novák Katalin családügyi miniszter, Facebook.com, 2021. augusztus 31.)

Ahhoz, hogy Parragh ne okozhasson több kárt, nem őt kell elhallgattatni, hanem az őt helyzetbe hozó rezsimet kell eltávolítani a hatalomból. (Békesi László volt pénzügyminiszter, Újnépszabadság.com, 2021. szeptember 1.)

Tűpontosan értelmezte az üzenetet, és ezzel a kiszólással is szeretné bizonyítani a lojalitását. (Árpási Bence újságíró, Népszava, 2021. szeptember 2.)

A valóság olyan, hogy ha egy apa azt érzi, hogy zavarja, ha egy meleg tornatanár segíti fel a gyerekét a kötélre, és ezt ki is mondja, akkor nem fogják nyilvánosan kivégezni. (Apáti Bence publicista, Magyar Nemzet, 2021. szeptember 2.)

Parragh úr nyilatkozata nagyfokú tájékozatlanságra vall. (Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Népszava, 2022. május 27.)

Mindenki megértené, ha Parragh úr sűrű bocsánatkérések közepette visszavonulna a közéletből. (Salamon Lajos, a Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke, Népszava, 2022. május 27.)

süti beállítások módosítása