Médianapló

Médianapló - Törpe a hegytetőn

2022. május 04. 10:34 - Zöldi László

Két ellenzéki képviselő van az országgyűlésben, aki egzisztenciális ellehetetlenülés nélkül képes vállalni az alaposabb, mélyrehatóbb, radikálisabb politizálást: Gyurcsány Ferenc és Ungár Péter. Milliárdosként sok mindennek nevezhetőek, de megélhetési politikusnak nem. A idősebbet a választott téma miatt mellőzöm, a rendszerváltás után született fiatalabbik pedig továbbgondolásra serkentő mondattal vétette észre magát.

Azt mondta egy interjúban, hogy ha már a választási kampányban a kormánypárti véleményformálók egy kalap alá vették az ellenzéki politikusokat, akkor a vereség után „Adjuk vissza a baloldal önbecsülését! Mondjuk ki, a törpéből a kicsi jó!” A kijelentés csaknem két hete hangzott el, és időszerűséget az kölcsönöz neki, hogy az egyik tévécsatorna most sugározta az Állami áruház című filmet. A magyar szocialista sematizmus közismert alkotását épp hetven éve forgatták, és arról szól, hogy az úgynevezett feketézők rémhírt terjesztettek. Az emberek azért rohantak vásárolni bármit, mert az állam állítólag bevonja a papír százforintosokat.

Az áruház régi vágású részlegvezetője (Latabár Kálmán) azt javasolta a munkásból lett igazgatónak (Gábor Miklósnak), hogy ha a nép annyira akar vásárolni, akkor adják el neki a raktárban heverő bóvlit is. A talpraesett kereskedő például egy kerti törpét így sózott a falusi házaspárra: „Törpének a kicsi jó.” A szellemes, tömör és velős szállóigét alighanem Latyi találta ki, vagy kölcsönözte a két világháború közti kabarékból. A pesti humor sajátos megnyilvánulása azonban több mint két évezredes hagyományra vezethető vissza. Seneca  Erkölcsi levelek című művében olvasható. Két változatban ismerem, az egyik ez: „Non est maior pumilio, licet constiterit in monte.” Nem lesz nagyobb a törpe, ha hegytetőre áll.

Az ókori filozófus a hiú politikusok szellemi ágaskodáról tűnődött. Tudható róla az is, hogy ő készítette föl az uralkodásra Nerót. Arra tanította, hogy érdemes hallgatni a szenátusra. Csakhogy a későbbi császár nem vállalta a hatalom megosztását, sőt hajdani nevelőjét öngyilkosságra kényszerítette. Ungár Péter szerintem Latabár közvetítésével kétfelé is üzent. Április 3-án bármilyen kicsire töpörödött is az ellenzék, ha komolyan veszi önmagát, akkor megítélése nem a termetén, hanem a fellépésén múlik. A budai várból Pestre lenéző miniszterelnök pedig jól tenné, ha fontolóra venné a parlamenti patkó másik oldalán üldögélők előbb-utóbb kikristályosodó véleményét.

 

Tíz mondat a törpéről

 

Orfűről egy Kisgazdapárt még kisebbnek látszik, egy Torgyán pedig törpének. (Nagy Bandó András humorista, orfűi polgármester, Pesti Hírlap, 1991. február 12.)

Ha négy törpe összeáll és nászba borul, abból már nem születik óriás. (Torgyán József kisgazda politikus az SZDSZ-Fidesz-Agrárszövetség-Vállalkozók Pártja szövetségről, Tolnai Népújság, 1994. április 25.)

Nem a törpe, minőségi minoritás, hanem a plebs megnyerésére törekszik. (Erdei Sándor debreceni újságíró Gyurcsány Ferencről, Hajdú-bihari Napló, 2004. október 4.)

Kitartott katolikus törpepárt. (Para-Kovács Imre publicista a KDNP-ről, Amerikai Népszava, 2012. november 20.)

Orbán felcsúti háza a monumentális Pancho Aréna mellett úgy néz ki, mint a hét törpe házikója a Hófehérke-mesében. (Bitó László író, Népszava, 2014. július 26.)

A hét törpe írja le a baloldal vezetői viszonyait. (Csepeli György szociálpszichológus, Klubrádió, 2014. szeptember 29.)

Óriások között nőttem fel, a törpék nem tudnak bántani. (Béres Ilona színész, Napló, 2017. április 8.)

Az MSZP mára már az a törpe, aki álmodik arról, hogy valamikor óriás volt. (Erős Zoltán újságíró, Facebook.com, 2017. november 8.)

A mi bölcs hegyitörpénk. (Fábián András publicista Orbán Viktorról, Újnépszabadság.com, 2021. március 18.)

Adjuk vissza a baloldal önbecsülését! Mondjuk ki, a törpéből a kicsi jó! (Ungár Péter LMP-politikus, Magyar Hang, 2022. április 22.)

süti beállítások módosítása