Médianapló

Médianapló - Bokrosból lesz-e még csomag?

2022. március 30. 11:20 - Zöldi László

Kunhalmi Ágnes tegnap este, az ATV stúdiójában kikelt a közgazdászok ellen. Akik szerint akárki lesz április 3-a után a kormányrúdnál, megszorításokra kényszerül. „Visszautasítom” - mondta az MSZP társelnöke - „a megszorító csomagot”. Majd így magyarázta el a választási győzelem utáni tennivalót, az állami bevételek átcsoportosítását: „Akkor nekem van a költségvetésben annyi mozgásterem, hogy…”

Nem mondta ki Bokros Lajos nevét, de érteni vélem, hogy a választási szövetségbe tömörült ellenzéki pártok egyik vezetőjeként tart a megszorításoktól. Egy nappal korábban a Horn-kormány hajdani pénzügyminisztere ugyanis terjedelmes Népszava-interjúban fejtette ki, hogy ellenzéki győzelem esetén is megszorításokra lesz szükség.  Gondolatmenete három pillérre épült: nem lesz pénz a 13. havi nyugdíjra, az orosz-ukrán háború után a rezsicsökkentés tarthatatlan lesz, és nem érdemes fenntartani a hiteltörlesztések moratóriumát sem. Mindezt az Orbán-kormány politikáját bírálva mondta.

Igen ám, de az ellenzéki pártok is hangsúlyozzák a kampányban, hogy egyiket sem szüntetik meg, legföljebb módosítják, méghozzá az alacsony jövedelműek javára. Szakmailag Kunhalmi Ágnes nincs egy súlycsoportban Bokros Lajossal. Tapintatosabban fogalmazva is az a benyomásom, hogy Bokros kívülállóként megengedheti magának azt, amit egy kampányoló ellenzéki politikus nem engedhet meg: az őszinteséget. Nem is csodálható, ha az interjú végén a mellőzöttségéről beszélt. Őt az ellenzéki pártvezetők közül senki sem kereste meg. Szerintem rosszul tették.

Az egyik legjobb magyar közgazdász felkészültségét akkor is kamatoztathatták volna, ha csupán a műhelyvitákban kérik a közreműködését. Leginkább azt, hogy legyen az ördög ügyvédje. Érvei nyomán a választási program árnyaltabb lehetett volna. Van róla egy képem. Néhány éve tanított a debreceni egyetemen, és az úgynevezett Intercity-professzorok kupéjában utazott. Mindig Hajdúszoboszló után kezdett szedelőzködni. (Szolnokon már leszálltak ama kollégák, akik Békéscsabára és Aradra tartottak. Püspökladányban pedig azok, akik Nagváradra.) Bokros professzor összeszedte a hátra hagyott újságokat, és a táskájába gyömöszölte őket.

Az ellenzéki győzelem után e spórolási szenvedéllyel el tudnám képzelni pénzügyminiszterként. Esetleg a koalíciós kormányzat ellenőrzésére szakosodott valamelyik intézmény vezetőjeként.

 

Tíz mondat Bokros Lajostól

 

A pénzügyminiszter a kormányban az az ember, akinek minden felesleges igényre nemet kell mondania. (Tolnai Népújság, 1996. március 23.)

Az én programom gyorsan és rugalmatlanul működött. Nem teketóriáztunk, amikor arról volt szó, hogy az ország talpon marad-e. (Kisalföld, 1996. április 26.)

A válság kellős közepette lepkehálóval próbáljuk összefogdosni a felesleges kiadások során elszivárgó pénzeket. (Origo.hu, 2009. május 27.)

Az évezred elejétől olyan kormányok működtek, amelyek rendre költségvetési túlköltekezéssel igyekeztek megnyerni a választókat. (168 Óra, 2011. július 21.)

Csak kényszerkoalíció tudja legyőzni ezt a kétharmados kormányt. (ATV, 2013. szeptember 20.)

Olyan párttal nem fogok boltolni, amely a piacgazdaságot, a kapitalizmust tagadja. (168 Óra, 2014. október 2.)

Kifektetés van befektetés helyett. (ATV, 2015. október 1.)

Mindenkivel együtt kell működni, aki nem fasiszta. (ATV, 2017. augusztus 29.)

Ez egy önkényuralmi rendszer, amely szétverte a jogállamot. (ATV, 2021. április 7.)

Eddig senki nem keresett meg semmivel. Tanácsaimat senki nem kérte. (Népszava, 2022. március 28.)

komment
süti beállítások módosítása