Médianapló

Médianapló - Döntsék el végre, vajon Putyin mit nem vett át a debreceni egyetemen!

2022. március 25. 10:49 - Zöldi László

A hajdani Tömegkommunikációs Kutatóközpont kérdezőbiztosai bejárták az országot. Hiteles közvélemény-kutatásokban vettek részt, még ha nem is mindegyik elemzés látott napvilágot a nyilvánosság fórumain. A múlt század hetvenes éveiben eljutottak Cegléd környékére is, ahol történelmi eseményekről faggatták az embereket. Az egyik kérdés Rajk Lászlóra vonatkozott. A legtöbb válaszoló azt hitte, hogy fasiszta politikus volt, hisz’ a legfőbb kommunista, Rákosi Mátyás végeztette ki.

A kognitív disszonancia körülbelül azt jelenti, hog a rendszer logikájából következik valami, aminek épp az ellenkezője valósul meg. Rajk 1948-ig a rendszer erős embere volt, majd belügyminiszterből külügyminiszterré fokozták le, s mert konkurenciát jelentett Rákosinak, végeztek vele. Szerencsére a rendszer logikájától eltérő cselekedet ma már nem jár emberáldozattal, inkább csak blamázzsal, megszégyenüléssel. Ilyen például Putyin debreceni kitüntetése. A kínos folyamat néhány napja ért véget azzal, hogy az egyetemi szenátus úgy döntött: aki három éven belül nem veszi át a díjat, annak az elismerése elévül (elavul).

Az ukrajnai háború miatt hirtelen kellemetlenné vált ügyet a rektor 2017-ben nyomta le a tiltakozó professzorok torkán. Érezte azonban, hogy az orosz diktátor tudományos életműve egyenlő a nullával, ezért nem díszdoktori, hanem „csak” díszpolgári címet javasolt neki. Ez épp olyan képtelenség, mintha a debreceni önkormányzat a díszpolgári címek helyett díszdoktorikat osztogatna. Nem csoda, hogy cikkek tucatjai marasztalták el az egyetemet, mert "díszdoktorrá" akarta fölkenni Putyint. Igazuk volt, csak éppen nem néztek utána a részleteknek. A Magyar Narancs szerkesztői jegyzetének írója nem tartozik közéjük.

A tegnap megjelent számban hiteles portrét rajzolt a szolgalelkű rektorról. Felkészültségére jellemző, hogy a díszpolgár kifejezést négyszer is leírta. Igen ám, de egyszer csak díszdoktori címet adományozott az orosz államelnöknek. A pontatlanságot nem is tenném szóvá, ha ugyanez a beidegződés nem kísértette volna meg korábban a Népszava és a Klubrádió cikkíróit is. Mindhárman a díszpolgárságra építették a bírálatukat, volt azonban egy kósza pillanat, amidőn szövegükbe fogalmazták azt a fránya díszdoktorságot is. Azért nem nevezem meg őket, mert a mondandójukból korántsem következő tévedésért legalább annyira felelősek az olvasószerkesztőik, akiknek észre kellett volna venniük az elírást.

 

Tíz mondat Putyinról

 

Lassan mondom, hogy Putyin is megértse: Ruszkik haza! (Deutsch Tamás Fidesz-politikus, Twitter.com, 2014. március 3.)

Putyin elnök úr vitatott, de elismert szereplője az európai politikának. (Orbán Viktor miniszterelnök, Magyar Rádió, 2015. február 13.)

Putyin egy bajkeverő. (Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, uh.ro, 2016. október 10.)

Az a figura, aki minden gyengeséget kihasznál arra, hogy növelje a mozgásterét. (Szabó Dávid, a Századvég Alapítvány külügyi igazgatója, 888.hu, 2017. január 31.)

Putyin hozzánk már hazajár. (Bruck András író, Facebook.com, 2017. szeptember 7.)

Ezt a háborút nem lehet egyedül Putyinból megmagyarázni. (Krausz Tamás történész, Heti TV, 2022. március 1.)

Putyin nevére vette a háborút. (Makai József újságíró, kijevi haditudósító, 168 Óra, 2022. március 3.)

Putyin Európa összeomlását szorgalmazza. (Róna Péter, az ellenzék köztársasági elnökjelöltje, ATV, 2022. március 4.)

Putyint csak az orosz nép válthatja le. (Kőbányai János író, Origo.hu, 2022. március 13.)

Az ellenzék tíz éve építi azt a narratívát, hogy Orbán Putyin "pincsije". (Hütter Marianna újságíró, magyar Hang, 2022. március 25.)

 

komment
süti beállítások módosítása