Médianapló

Médianapló - Az ellenzéki pártok miért nem támogatják a tőlük is független nyilvánosságot?

2021. december 19. 12:10 - Zöldi László

Magyarországon 30 ezer blogger van, a Bekiáltás gazdája a 30 legjobb közé sorolható. Kabai Domokos Lajos továbbgondolta tegnapi bejegyzésemet az Index mibenlétéről. Arról tűnődött, hogy az új tulajdonosok igyekeznek bulvárosítani a hírportált. Feltételezése nem zárja ki az enyémet.

Abban pedig egyetértünk, hogy az ellenzéki hangadók egyike milyen alapon kéri számon rajtunk, vajon miért maradtunk az átalakított Index blogketrecében, ha az ellenzéki pártok eleve nem tanúsítottak érdeklődést a digitális naplónk iránt. A különbség csupán az kettőnk látásmódja között, hogy nem is vártam tőlük érdeklődést, az újságírókat ugyanis szükséges rossznak tartják. Ezt persze nyilvánosan nem vallják be, mert tartanak a nyilvánosság képviselőitől. A polgármestereik 3 millió magyar állampolgár ügyeit intézik, és a kommunikációs keretből kizárólag a saját újságjukat, rádiójukat, tévéjüket, portáljukat támogatják.

De ha már a településükön működő független médiumot is a sorsára hagyják, miért várhatnánk el, hogy a tájékoztatásra költhető százmilliókból akár csak egy forintot is áldozzanak a blogjainkra? Például Márki-Zay Péter 2018 februárjában lett polgármester Hódmezővásárhelyen. Kinevezte magát az önkormányzati kiadóhivatal vezetőjévé. Bár ezt az önkormányzati törvény tiltja, a kormánypártok mégse szankcionálták. Ha bíróság elé citálták volna, akkor a holdudvarokban lévő polgármesterek százaira hozzák az igazságszolgáltatást.

Sorstársa, Baranyi Krisztina észrevette, hogy a fideszes polgármester-előd alkalmazta a Ferencvárosi Lokálpatrióták Egyesületét vezető úr feleségét, aki havi százezer forintért ellenőrizte az önkormányzati újságba szánt kéziratokat. Az ATV stúdióvendége, Barabás Richárd újbudai alpolgármester 2019. november 28-án meg is kérdezte: „Nem arra tartjuk a főszerkesztőt?” Így folytatta: „Önkormányzatban azért van valaki, aki át szokta nézni, vagy a kabinetfőnök, vagy a kommunikációs felelős.” Mellesleg a Párbeszéd nevű párt szóvivője is, és napjainkban Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt oldalán tűnik fel.

Az ellenzéki pártok készülő közös programjáról néhány morzsát elszórtak a hatalomba készülő politikusok. Arról azonban hallgatnak, hogy mihez kezdenének a nyilvánossággal. Talán már meghaladták ’18-as és ’19-es médiaszemléletüket. De még nem jutottak el odáig, hogy elfogadják a nyilvánosság független és bizony szabad szájú képviselőit.     

 

Tíz mondat a függetlenségről

 

A független sajtót úgy képzelem el, hogy a lap független, de az újságíró rokonszenvezhet bizonyos pártokkal. (Balogh Ödön veszprémi újságíró, Napló, 1990. április 28.)

Nyilván mértéktartó, független sajtónak kellene uralnia a nyilvánosságot, melynek politikai korlátozottságai nincsenek, szakmai normái erősek. (Révész Sándor újságíró, Népszabadság, 2013. február 21.)

Független médiumok nincsenek, független újságírók vannak. (Nagy József újságíró, Hír TV, 2017. április 24.)

A magyarországi nyilvánosságban már alig van független szereplő. (Urbán Ágnes médiakutató, Mértékblog.hu, 2018. július 12.)

A médiatulajdonosok nem pártatlanságot és függetlenséget várnak el, hanem a saját nézeteik hatékony és erőteljes képviseletét. (Halmágyi Miklós szombathelyi újságíró, Nyugat.hu, 2019. április 1.)

Teljesen független médiában gondolkodom, ahol mindenki véleménye megjelenhet. (Déri Tibor újpesti polgármester, Magyar Hang, 2019. november 1.)

A szerkesztőség a kabinettől és a polgármestertől függetlenül fog működni. (Pikó András józsefvárosi polgármester, Facebook.com, 2019. december 17.)

Egyelőre megmaradt az a rendszer, hogy a helyi televízió, rádió, online média a polgármester hangerősítője. (Majtényi László, az Országos Rádió és Televízió Testület volt elnöke az ellenzéki többségű városok nyilvánosságáról, 168 Óra, 2020. november 6.)

Esetleg közös finanszírozási és elosztási projektekkel is kísérletezhetnének a független médiumok, ami nem könnyű feladvány, mert most az egymás közti verseny is ez ellen hat. (Haraszti Miklós liberális médiapolitikus, Népszava, 2021. október 30.)

Az ellenzék tán csak nem azért negligálja a független blogokat, mert egyaránt bíráljuk a kormánypártot és az ellenzéket is? (Kabai Domokos Lajos újságíró, Bekiáltás.blog, 2021. december 18.)    

komment
süti beállítások módosítása