Médianapló

Médianapló - Van-e állami trollbamondás?

2021. december 17. 11:50 - Zöldi László

A digitális ismerősök közül néhányan azt firtatták, vajon miként értelmezem Rákay Philip három szóból álló kommentárját Fekete-Győr András hordozókendős fényképéhez. Erre csakugyan nem válaszoltam a tegnapi bejegyzésben. Mentségemre szóljon, hogy inkább a kormánypárti véleményformálás jelenségét próbáltam elhelyezni a hazai nyilvánosságban. Ennél több nem fért a 2500 karakternyi terjedelembe. Ma azonban van újabb 2500 karakter a válaszra.

 Ama bizonyos mondat ugyebár ez volt: „SZÉP ÚJ VILÁG.” Csupa nagybetűvel, mellette egy sírva nevetős emoi. A fényképet megosztó blogger rácsodálkozott a világhálón szerteágazó értelmezésekre, és a Klubrádióban elmondta az anglomán  műsorvezető kérdésére, hogy eszébe sem jutott Huxley 1931-ben írt könyvének címe. Amit persze sokan feltételeztek, gondolván, hogy a blogger műveltségéből nem  telik a harmadik évezred utolsó harmadában játszódó társadalomparódiára. Ezt azonban nem rovom föl neki, mert felvázoltam egy időrendet, amely más értelmezést tesz lehetővé..

A Momentum-politikus kispapás fényképe december 14-én, kedden 21.15-kor látott napvilágot a Facebookon. S bár Rákay a sok elmarasztaló és nem kevés otromba komment miatt törölte a rá utaló posztját, annyit mégis sikerült rekonstruálni, hogy másnap reggel 9-kor jelent meg a számomra Huxley könyvét idéző mondat. Erre reagált Fekete-Győr András 9.39-kor, szintén a Facebookon. De van egy másik számsor is. Orbán Viktor december 14-én, kedden mondott beszédet Sopronban (a „hűség városa” kerek száz éve népszavazással tért vissza a nemzet kebelére). A Kisalföld nevű napilap tudósítása szerint 19 óra körül kezdődött a szónoklat, amelyet Rákay Philip 20.16-kor vett tudomásul az üzenőfalán.

Az ünnepi beszéd utolsó harmadában ez olvasható: „Vannak olyanok, akik nemet mernek mondani a brüsszeli ’szép új világra’, és arra, amit ott számukra kifőztek.” Az a benyomásom, hogy Orbán Viktor vagy a beszédírói hallottak már harangozni Huxley könyvéről, és aligha véletlenül aktualizálták a „brüsszeliták” és magyar kormány viszontagságos kapcsolatára. Rákay Philipet Szele Tamás újságíró szerint a Megafon Digitális Inkubátor Központ Nonprofit Kft befizette a Facebookra, és 61 posztjáért 78 millió 352 ezer 193 forintot utalt át. Ennyi pénzért illik időben tudomást szerezni az Első Ember kulcsmondatáról. Rákay becsületére válik, hogy ő legalább névvel vállalja a trollkodást..    

 

Tíz mondat az állami trollbamondásról

 

A troll megtanulta, hogy a hangerő és a provokatív fellépés sokkal gyakrabban biztosítja a figyelmet, mint a cizellált érvelés. (Cseresnyési László nyelvész, Magyar Narancs, 2018. március 15.)

A legfontosabb kormányzati kommunikációs eszköz a trollbamondás. (László József újságíró, Facebook.com, 2019. január 16.)

A troll szerepe a párt vagy ideológiai propaganda gátlástalan terjesztése a megadott kulcsszavak alapján. (zord íjász kommentelő, Blog.hu, 2020. május 29.)

Troll az, aki kéretlen üzenetekkel árasztja el a digitális sajtót. (Zöldi László újságíró, Blog.hu, 2020. május 29.)

A skandináv népi kultúrából ismert troll szó a kissé buta, agresszív, tipikusan barlangokban élő, nem rettenetesen veszélyes, de kellemetlen mitológiai lényt jelöli. (Petykó Márton nyelvész, Magyar Narancs, 2021. február 18.)

Felkerestem a Megafont, akiktől képzést és segítséget kaptam a tartalomkészítés terén. (Deák Dániel politológus, Mandiner.hu, 2021. április 1.)

Szeretném felhangosítani a patrióták hangját a Facebookon. (Rákay Philip publicista, Mandiner.hu, 2021. május 28.)

A Megafon jelentősége 2022 vonatkozásában felbecsülhetetlenül nagy. (Trombitás Kristóf publicista, Mandiner.hu, 2021. szeptember 19.)

A trollokat nem azért alkalmazták, mert az önálló gondolkodásban erősek. Az ő feladatuk csak annyi, hogy a központi mondatokat hajtogassák. (Andor Mihály szociológus, Facebook.com, 2021. december 17.)

Akadnak, akik csak automatikusan nyomulnak a tetszetős hazugságklisék után, de ha valaki megpiszkálja az agyukat, akkor kiderül, hogy az még életképes. (Lévai Júlia újságíró, Facebook.com, 2021. december 17.)

komment
süti beállítások módosítása