Médianapló

Médianapló - A Népszava ára miért változik?

2021. december 05. 11:12 - Zöldi László

Tegnap interjú jelent meg egy focistával. Gass István gólerős játékosnak számított, mellékesen pedig a Népszava szerkesztőségében kitanulta a sportújságírást is. Jövő nyáron lesz hetven, és arra a kérdésre, hogy előfizet-e az újságra, ezt válaszolta: „Nem, de megveszem.” Ha egy héttel korábban faggatják, még 420 forintot kellett volna fizetnie az utcai példányért. A tegnapi lapszámért már 480-at.

December elsején 20 soros szerkesztőségi cikk látott napvilágot. Sajnálattal közölte, hogy nőtt a nyomdapapír ára, a terjesztési díj is, az üzemanyagé különösen, erősödött az euró és a koronavírus-járvány is ludas. Most 10 százalékkal kell többet fizetni az utcai példányért, de jövő áprilistól újabb 12 százalékos áremelésre számíthatunk. Nem örülök neki, mégis az a benyomásom, hogy a bejelentés látlelet az immár egyetlen ellenzéki napilap szellemi függetlenségéről.

Ha a kelleténél jobban kötődne az ellenzéki pátok választási szövetségéhez, akkor a „gazdái” aligha engednék, hogy az országgyűlési választás előtt négy hónappal lemorzsolja az olvasóit. Vállalnák a veszteség pótlását, mint ahogy ez sokáig meg is történt. 2002 és 2010 között véletlenül szem- és fültanúja voltam egy beszélgetésnek. Az MSZP médiafelelőséhez beállított a párt közeli sajtóalapítvány vezetője, és 268 millió forintot kért az éves veszteség pótlására. Meg is kapta.

Előfizetőként olcsóbban úszom meg az áremelést. Negyedévenként szoktam átutalni a pénzt, nem is olyan régen még 14 ezer forint körüli összeget. Legutóbb már 17850-et, a következő számla 19950 forint lesz, 2022 második negyedévétől pedig újabb 12 százalékkal több. 2021 végéig 232 forintot fizetek példányonként, január 1-től 255-öt, április 1-től pedig 307-et. Már ha meghosszabbítom a szerződést. Ez számomra érzelmi kérdés is.

Amikor apám hazajött a szovjet hadifogságból, előfizetett a Népszavára. A szociáldemokraták napilapját 1946 szeptemberétől 40 fillérért kapta kézhez. Ahol a pártnak nem voltak alapszervezetei, a rokonszenvező választópolgárokat így tartották számon. Apám a vonat tetején tette meg a 104 kilométernyi utat, hogy bejelentkezzen a szocdemek központjában, és létrehozhassa a falusi alapszervezetet, ám elkeveredett a fővárosban, és nem lelte meg. Bánatában kiment a Teleki téri piacra, vett anyámnak egy használt női biciklit, és azon kerekezett haza.

Ha a Népszava kiadóhivatala nem talál ki valamit, 2022 áprilisában háromnegyed évszázados érzelmi kapcsolat szakadhat meg. 

 .

Tíz mondat a Népszaváról

 

Sajnos tavaly több tízmilliós veszteséget volt kénytelen finanszírozni az MSZOSZ a sok más tevékenységet is folytató Népszava Kiadó esetében. (Sándor László, az MSZOSZ alelnöke, Népszava, 1991. április 20.)

Nekünk addig van hatalmunk, befolyásunk, amíg a Népszava a legénység lapja. De olyan újság, amelyet a tisztikar is kénytelen olvasni. (Deák András főszerkesztő, Népszava, 1993. július 24.)

Amikor Gyurcsány Ferencet szembesítettem azzal, hogy a Népszavának valamilyen módon mégiscsak illene támogatást kapnia, azt mondta, nem adok nektek lopott pénzt. (Andrassew Iván újságíró, Balpart.hu, 2012. szeptember 3.)

Van egy külföldi befektető, aki garantálja a lap szellemiségét. (Gál J. Zoltán, a Vasárnapi Hírek főszerkesztője, ATV, 2016. október 20.)

Egy feltétel van: racionális működés, 30-35 ezer példány. (Puch László szocialista politikus, ATV, 2016. december 20.)

Azzal áltatjuk magunkat, hogy mindenféle párt szavazói olvasnak bennünket. Mivel nem engedhetjük meg magunknak az elidegenítésüket, az ellenzéki pártok rivalizálásába mi nem nagyon megyünk bele. (Horváth Gábor főszerkesztő, Kreatív Online, 2019. március 4.)

Miközben önök egyfolytában sajtószabadságról papolnak, az ország legnagyobb példányszámú baloldali napilapját egy nagyvállalkozó, ahogy önök mondják: oligarcha tulajdonolja és tartja el. (Orbán Viktor miniszterelnök az országgyűlésben, Mérce.hu, 2019. november 18.)

A Népszava nem elég baloldali ahhoz, hogy kormányzati hirdetések mellett erősítse a rendszerváltó hangulatot. De elég baloldali ahhoz, hogy a bérből és fizetésből élők érdekeit képviselje, közérzetét tolmácsolja. (Zöldi László újságíró, Blog.hu, 2021. március 9.)

Fenyő János azt mondta, hogy csináljunk a Népszavából afféle amerikai lapot. (Kereszty András egykori főszerkesztő, Partizán, 2021. április 19.)

Fenyő János visszarántotta az enyészetből a szakszervezetek elöregedett lapját, a Népszavát is. (Mikulás Anna újságíró, Index.hu, 2021. április 23.)

süti beállítások módosítása