Médianapló

Médianapló - Gattyán György alkalmas-e miniszterelnöknek?

2021. november 28. 10:31 - Zöldi László

Elismerem, hogy torz a nézőpontom. Idestova három évtizede gyűjtöm a jó mondatokat egy heti összeállítás számára, és azt lesem, kiktől számíthatok ilyesmikre. Kiemelkedő teljesítmény, ha valaki együltében tíznél több ütős mondatra képes. Mint például a kilencvenes években Bodor Pál, a közelmúltban Bödöcs Tibor, a tízes években Heller Ágnes. A politikusok közül pedig Orbán Viktor. Ő is csak ellenzéki korában, amikor még nem kellett ezernyi szempontot figyelembe vennie. A múlt pénteken azonban a miniszterelnöki rádióinterjúban már csak négy mondattal vétette észre magát.

Hozzájuk csatlakozott most Gattyán György, aki állja velük a gondolati versenyt. Bejelentkezését nem érdemes a felnőtt tartalmak (a digitális pornókínálat) felől megközelíteni. Eme üzleti vállalkozásról egyébként is más a benyomásom. Egyik legtehetségesebb tanítványom, a publicistasággal kacérkodó Levente Gattyán luxemburgi csapatában kötött ki, és elmesélte, hogy a főnökét szinte semmi más nem foglalkoztatja, mint a piaci rés. Ha résnyire nyílik az ajtó, abban a reményben teszi lábát a küszöbre, hogy bent (a világhálón) olyasmit talál, amiből sok pénzt lehet csinálni.

Mint a bejegyzésem utáni összeállításból kirajzolódik, a bukást tanulási lehetőségnek tartja. Rokonszenves gondolat. Kérdés persze, hogy az ország első embereként túlélné-e a „tanulási lehetőséget”. A politikus ugyanis nem a saját pénzét kockáztatja, hanem a miénket. Az üzletember viszont pénzt áldoz arra, amit résnek vél a piacon, és az se rendíti meg, ha tíz projektje közül csak minden második jön be. Ugyanezt az arányt egy politikus aligha éli túl, mert óhatatlanul kiteszi magát a kísérleteiben résztvevő állampolgárok haragjának.

Vajon mi volna, ha olyan embert választanánk miniszterelnöknek, aki a 300 milliárd forintnyi magánvagyonából megengedi magának azt a fényűzést, hogy nem lop? Gattyán György személyében olyan embert fogtunk ki, akinek a gondolati kultúrájából telik jó mondatokra. Mégse véletlen hogy Levente kitanulta nála a piaci réselemzést, majd Luxemburgból tette át a székhelyét Amsterdamba, ahol üzleti elemzőként csinált karriert. Rá szívesebben szavaznék. De vajon hazajönne-e politizálni?    

 

Tíz mondat Gattyán Györgytől (Friderikusz Podcast, 2021. november 25.)

 

Én bevállalom, hogy provokálok.

A bukás egy tanulási folyamat.

Valamin vagy nyerünk, vagy tanulunk.

Ma már minden átment az internetre.

A semmiből fölépítettem egy rendszert.

A regnáló kormánnyal nem vagyok igazán jó viszonyban.

A mandátum lejár.

A magyar társadalom az egyik múlt helyett a másik múltat választhatja.

Nem a választásokra, hanem a változásokra akarok gyúrni.

Állást ajánlok 106 képviselőnek 106 választókörzetben.

komment
süti beállítások módosítása