Médianapló

Médianapló - Miért hadar Palkovics és krákog Orbán?

2021. november 27. 09:06 - Zöldi László

A ma reggeli kínálatban feltűnt Veress Jenő véleménye. Az egyik legszellemesebb újságíróé, aki valamilyen okból elkerült a Népszava szerkesztőségéből. Azért nem hiányzik a csípős humora, mert digitális ismerőseként gyakran szembesülök vele. Most azon tűnődött a fészbukos üzenőfalán, hogy megszólalt az innovációs tárca vezetője. Az év viccének vélte, hogy „Az amúgy is érthetetlenül artikuláló Palkovics miniszter maszkban nyilatkozik. Fogalmam sincs, mit mond.”

A megfigyeléshez fűzött hozzászólások közül az egyik szerzője kifejtette, hogy hajdan, az egyetemen is elviselhetetlennek hatott a hadarása, de Palkovics évfolyamtárs jegyzetéből tanult, és az „érthető volt”. A másik pedig azt írta, hogy „logopédus kell neki”. Jelentem: megvolt az a fránya logopédus. Amikor a mérnök-akadémikust Orbán Viktor kiválasztotta a gyári futószalagok mellé rendelt tudomány miniszterévé, kisvártatva rájött, hogy az elképzeléseit faltörő kosként képviselő szakpolitikus hadarása felülír minden mértéket. Szakemberek segítségével lassította le, s bár még mindig hadar, ha látom a száját, akkor értem is, amit mond.

Géppuska-kattogása akkor viselhető el, ha tévéhíradóban fejti ki az álláspontját. Abban ugyanis nem kap többet egy percnél. De ha előadást tart a nyilvánosság valamelyik fórumán, akkor bizony a szavak áradása elsodor. Palkovics László a szakmai felkészültségével bármelyik rendszerváltás utáni kormányban miniszter lehetett volna, retorikai alkalmatlansága miatt azonban egyik miniszterelnök se nevezte volna ki. Jelenlegi főnökébe azért szorult a beleérzés képessége, mert pályakezdő politikus korában maga is hadart. Őt sikerült lelassítani, bár ha megfeledkezik magáról, még mindig gyorsabban beszél a kelleténél.

Miniszterelnökünk ama közéleti szereplők közé tartozik, akik annyira gyorsan gondolkodnak, hogy mire kimondják a gondolataikat, gondolatban már máshol járnak. Ebből adódik, hogy nem fordítanak elég energiát a szavak megformálására. E típus szélsőséges és a jelek szerint javíthatatlan példája Palkovics László nyilvános működése. Orbán Viktornál más a helyzet. Az a benyomásom, hogy a sikeres lassításból ered a lélektani következmény: a krákogás. Torokköszörülése leginkább a péntek reggeli rádióinterjúkban próbálja ki az idegeinket.

Eddigi csúcsát az idén, július 16-án állította föl, 25 perc alatt 34-szer krákogott. Tegnap 36-ra javította az egyéni csúcsát. Mentségére szóljon, hogy legalább értettem, amit mondott.

 

Tíz mondat Orbán Viktortól (Magyar Rádió, 2021. november 26.)

 

Nehéz kiismerni a magyarokat.

Engem nem a piac érdekel, hanem a magyar emberek

A kormány két lábbal áll a valóság talaján, tehát nem döntjük el előre, hogy mit fogunk csinálni.

Semmit se zárok ki, de minden rosszat szeretnék elkerülni.

Szerintem a zárás csak lassítás, a megoldás a harmadik oltás.

A harmadik biztosan életmentő oltás.

A magyarországi egészségügyi kapacitások, amelyek ilyenkor bevethetők, nagyságrendekkel nagyobbak, mint a nyugat-európai országokéi.

Van még ki nem nyitott járványkórházunk is.

Tavaly Kiskarácsony volt, mert nem volt vakcina, idén lehet Nagykarácsony.

Amit Brüsszel csinál, arra nincs jobb szó, mint az ostobaság.        

süti beállítások módosítása