Médianapló

Médianapló - Merre lő a Facebook?

2021. október 24. 10:05 - Zöldi László

Bár tegnap délután hallottam Orbán Viktor ünnepi beszédét, a biztonság kedvéért ma reggel megnéztem a Miniszterelnök.hu-t is. igyekszem pontosan idézni a két legjellemzőbb mondatát.

Az egyik így jelent meg a kormányfői honlapon: „Mansfeld, Wittner, Szabó, Pongrác, Nagy és Mindszenty.” A szónok megadta a tiszteletet 1956 áldozatainak, egybe is markolta őket. Tudjuk, hogy a megtorlás során hármat kivégeztek közülük, például a hivatalban lévő miniszterelnököt, Nagy Imrét. Az egyetlen nő, Wittner Mária évekig sínylődött börtönben, a katolikus főpap Mindszenty József az amerikai nagykövetség épületében öregedett meg. Egyedül a Corvin-közi felkelők parancsnoka úszta meg. Az Egyesült Államokba emigrált, és csak évtizedek múlva tért haza. A nevét azonban nem c-vel írta, hanem tz-vel. Ennek élő szóban nincs ugyan jelentősége, de a kormányzati jegyzőkönyvet azért ki kéne javítani.

A másik figyelemre méltó mondat szakmailag foglalkoztat. Orbán Viktor összehozta a hruscsovi Szovjetuniót és a bideni Egyesült Államokat, majd így bontotta ki a történelmi párhuzamot: „A megszállók most nem ránk akarják erőltetni a komisszárjaikat, hanem meg akarják választatni őket. Most nem lőfegyverük van, hanem Facebookjuk.” Az alanyát kölcsön veszem, hogy értelmezhessem a közösségi oldalról alkotott álláspontját. A megszállóknak tehát most nem lőfegyverük van, hanem Facebookjuk. Azért fontos a teljes gondolatmenetet írásban is látni, hogy a textusban érzékelhessük a kontextust, a szövegben az összefüggést.

A bejegyzés utáni összeállításból viszont kirajzolódik, hogy miniszterelnökünk véleménye a legutóbbi tíz évben gyökeresen megváltozott a Facebookról. Elismerte, hogy a 2010-es, kétharmados győzelemmel végződött kampányban sokat köszönhetett neki. Csakhogy a politikai ellenfelei is elkezdték használni, ezért mulatságos, hogy a Facebookot lekomcsizta a Facebookon. Holott az ő üzenőfalát 1,1 milliónyian követik, démonizált ellenfelei közül Gyurcsány Ferencét pedig 316 ezren, Karácsony Gergelyét 287, Dobrev Kláráét 130 és Márki-Zay Péterét 101 ezren.

Ha jól értem, nem az a baj, hogy az a fránya Facebook alkalmatlan az üzenetek továbbítására, hanem hogy azok is erre használják, akik másként képzelik el az ország vezetését, a hatalom gyakorlását. Ebben annyi az igazság, hogy a vélemények frontján furcsán alakult a helyzet. A kereskedelmi alapon működő médiumok közül ma már csak a Facebook képes valamelyest ellensúlyozni a kormányzati nyilvánosságot.

 

Tíz mondat a Facebookról

 

A magyar választási kampányban mi a választást javarészt a kontrollálhatatlan interneten és a Facebookon nyertük meg. (Orbán Viktor miniszterelnök, Magyar Nemzet, 2011. január 22.)

Elindulunk az ország azon részébe, ahova még a Facebook sem jut el. (Bajnai Gordon volt miniszterelnök, Klubrádió, 2013. április 22.)

A Facebook kommunista közösségi oldal lett sajnos. (Orbán Viktor miniszterelnök, Facebook.com, 2018. március 16.)

Orbán kiakadt a Facebookra, amit a Facebookon jelentett be. (Kovács István újságíró, Zoom.hu, 2018. március 22.)

A Fidesz országosan jelentkező problémája a Facebook. (Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, ATV, 2018. október 16.)

A hangosbemondón és a stencilen túllépve a mobiltelefon és a Facebook lett a fegyverek fegyvere. (Tamás Ervin újságíró, 168 Óra, 2019. február 7.)

Szeretném felhangosítani a patrióták hangját a Facebookon. (Rákay Philip publicista a Megafon Alapítványról, Mandiner.hu, 2021. május 28.)

Hosszas kivárás után még a számítástechnikai analfabéta Orbán is szükségét látta, hogy inkább a Facebookon folytatott kommunikációra helyezze a hangsúlyt. (Fábián András publicista, Újnépszabadság.com, 2021. július 5.)

A megszállóknak … most nem lőfegyverük van, hanem Facebookjuk. (Orbán Viktor miniszterelnök, Miniszterelnök.hu, 2021. október 23.)

A Facebook lőfegyver. Kösz. Annak is szántuk. (Szűcs Gábor Róbert blogger, volt diplomata, Facebook.com, 2021. október 23.)

komment
süti beállítások módosítása