Médianapló

Médianapló - A krumpliból hogyan lett valuta?

2021. október 17. 10:32 - Zöldi László

Jakab Péter egy zsák krumplit helyezett el a miniszterelnök üresen hagyott parlamenti székében. Jelezte, hogy tavaly ősszel szűkebb pátriájában, Borsodban egy kormánypárti honatya halála miatt megüresedett körzetben a Fidesz tízkilós adagokkal nyerte meg az időközi választást. Akkor nevezték el az előszeretettel fészbukozó Jobbik-politikust gasztrobloggernek a kormánypári sajtóban. A minősítés annyiban pontosítható, hogy Jakab csak a második gasztroblogger.

Az első Kádár János volt. Ezt a mondást tulajdonítják neki: „A krumplileves legyen krumplileves!” Igen ám, csakhogy nem ezt mondta. Az MSZMP XII. kongresszusán, 1980. március 24. és 27. között imigyen beszélt: „Amikor azt kérdezik, mit szeretek enni, mondom: én azt szeretem, ami az, ahogyan hívják. Ha krumplilevesnek hívják, akkor az.” Arra utalt, hogy ha valakit kineveznek valaminek, viselkedjen úgy, mintha az is volna: „Mindenki töltse be azt a funkciót, amit elvárnak tőle.” Egyébként tévedés, hogy szerette a krumplilevest. A balatonaligai pártüdülő nyugalmazott szobalánya elmesélte egy újságírónak, hogy a Kádár-házaspár legszívesebben paprikás krumplit rendelt ecetes uborkával.

A középkori oligarchák Amerikából behozott ínyencsége a XIX. században lett nálunk népétel, a szegénység, az egyhangú koszt kifejeződése. Nevezték burgonyának, csicsókának, kolompérnak, krumpedlinek, krumplinak, pityókának, sőt svábtöknek is. Aligha véletlen, hogy a rendszerváltás után először Deutsch Tamás vette a szájára. Érdekes azonban, hogy a legismertebb politikusok, például Horn Gyula, Orbán Viktor vagy Gyurcsány Ferenc kerülték a kifejezést, nehogy Kádárral hasonlítsák össze őket. Ebbéli sorsukat így se kerülhették el, a krumplit azonban kétségkívül Jakab Péter hozta vissza a politikai divatba.

Bár volt egy kitérő, idén nyáron, amidőn két politikai elemző úgy dobálta egymásnak a forró krumplit, mint a lehallgatási botrányban kormánypárti politikusok a felelősséget. Jómagam is belekeveredtem a krumplizásba. A Jobbik-politikus ugyanis a borsodi tapasztalatok alapján megjegyezte, hogy a krumpli valutának számít a választási küzdelemben. Innen már csak egy lépés volt, hogy valaki kapcsolatot teremtsen közte és a nálunk olyannyira hiányzó euró között. A félezer éves európai kör bezárult, az előkelőségek hajdani eledelét manapság ismét ínyencek fogyasztják.    

 

Tíz mondat a krumpliról

 

Azt is megértük, hogy a narancs olcsóbb, mint a krumpli. (Deutsch Tamás Fidesz-politikus, Új Magyarország, 1995. április 1.)

Egyik nap rólam szólnak a hírek, másnap már abba az újságba pucoljuk a krumplit. (Stahl Judit tévés műsorvezető, Délmagyarország, 2001. december 24.)

A krumpli fideszes valuta. (Jakab Péter Jobbik-politikus, ATV, 2020. október 13.)

Magyarországon megbukott a krumplikrácia. (Illés Gergő újságíró, Azonnali.hu, 2020. október 19.)

A krumpli a szavazatvásárlás alapegysége is. (Lakner Zoltán szociológus, Szeged.hu, 2020. október 22.)

Krumplikirályságban élünk. (Szilágyi György Jobbik-politikus, ATV, 2020. október 26.)

Mi lesz, ha 2022-ben rossz lesz a krumplitermés? (Lendvai Ildikó szocialista politikus az országgyűlési választásról, Facebook.com, 2020. november 11.)

A kormány tagjai forró krumpliként dobálják egymás közt a felelősséget. (Ceglédi Zoltán politológus a lehallgatási botrányról, Azonnali.hu, 2021. július 28.)

Pegasus-ügyben mint a forró krumplit dobálják el maguktól a felelősséget a kormánypárti politikusok. (Somogyi Zoltán szociológus, HírKlikk.hu, 2021. augusztus 5.)

Minek nekünk euró? Van már valutánk, a krumpli. (Zöldi László újságíró, Facebook.com, 2021. október 13.)

 

komment
süti beállítások módosítása