Médianapló

Médianapló - Orbán miért veti alá magát a kommunikációs stábjának?

2021. október 15. 10:23 - Zöldi László

A miniszterelnökünk ismét krákog, pedig már azt hittem, hogy leszokott róla. Annyira meglepődtem, hogy nem is vállalkozom a lélektani magyarázatra. Tudomásul veszem, hogy sajátos módon tikkel: köszörüli a torkát. Ettől persze a mai interjúja akár még kitűnőre is sikerülhetett volna.

Az efféle beszélgetések színvonalára van egy mérőeszközöm. A péntek reggeli, bruttó félórás, nettó 25 perces rádióinterjú megfelel egy háromhasábosnak a papír alapú sajtóban. Ha a közéleti személyiség tíznél több figyelemre méltó mondatot fogalmaz meg, akkor az interjú kiváló. Ha tízet, jó. A ma reggeli beszélgetésben hetet hallottam. Egyébként öt témára tagolódott: a koronavírus-járvány negyedik hullámára, a magyar vakcinagyárra az orosz Szputnyikkal (a kínai Sinopharmot, amelyet „a legdrágább szenteltvíznek” nevezett egy publicista, a miniszterelnök nem hozta szóba), a megint kerítésmászó migránsokra, a kiújult rezsiharcra és a közösen mozgolódó Visegrádi 4-ekre.

A műsorvezető nem említette az ellenzéki előválasztást, és a stúdióvendég se tért ki rá. Úgy rémlik, országunk első embere fegyelmezetten alkalmazkodott az állami hírügynökség ama döntéséhez, hogy a fél országot foglalkoztató eseménysor nem létezik. A kormányfő inkább csak utalt rá, mondván, hogy az energiaárakat szokta magyarázni a „baloldali ellenzéknek”, amelyet „Gyurcsány-érdekcsoportnak” titulált. Holott évekig ki sem ejtette száján az első számú politikai ellenfél nevét. Az a benyomásom, hogy úgy volt vele, mint Kádár Nagy Imrével.

Csakhogy az országgyűlési választásra készülő kommunikáció stábja beterelte a sokszínű ellenzéket Gyurcsány Ferenc istállójába, és a jelek azt sejtetik, hogy Orbán Viktornak is tartania kell magát ahhoz a fránya gyurcsányozáshoz. Oké, a gondolatkísérlet kedvéért fogadjuk el, hogy létezik fáradságos munkával összetákolt Gyurcsány-érdekcsoport. Bizonyára ezzel magyarázható, hogy az előválasztás vértolulásos heteiben akadnak olyan ellenzéki pártok, amelyek kézzel-lábbal kapálóznak. Igyekeznek megszabadulni a hajdani miniszterelnök hosszú árnyékától. Lehetséges, hogy ezért kerestek a budapesti főpolgármester helyett egy vidéki polgármestert, akit alkalmasabbnak vélnek az ellenzék gyurcsátlanítására? 

Ha a műsorvezető ezt a kérdést bontotta volna ki a miniszterelnök ellenzéket összemarkoló, propagandisztikus ízű megjegyzéséből, akkor egészen izgalmas kis beszélgetés kerekedhetett volna a rutinosan közepes interjúból. 

 

Mondatok Orbán Viktortól (Magyar Rádió, 2021. október 15.)

 

Egy hiba beismerése nagyvonalúságot igényel.

A harmadik oltás felér egy életbiztosítással.

Az én zsebemben is mindig van egy maszk.

A V 4-ekkel vagyunk éppen összeesküvésben.

/Az energiaárak visszafogásáról/ Ezt magyarázom a parlamentben a baloldali képviselőknek, a Gyurcsány-érdekcsoportnak.

Nyugat-Európában abból indulnak ki, hogy az erős vezetőből akár baj is lehet.

/A „német Európa” koncepciótól/ A magyar életösztön olyan messze van, mint Makó Jeruzsálemtől.

komment
süti beállítások módosítása