Médianapló

Médianapló - Mihez kezdjünk az ügynökökkel?

2021. szeptember 12. 09:45 - Zöldi László

Nem élezném ki Szita Károlyra a legutóbbi 48 óra egyik legjellemzőbb történetét. Elvégre rajta kívül ki tudja, vajon mi történt vele fiatal korában, a múlt század nyolcvanas éveiben. Talán még meg is zsarolták. De hát ő sétált a csapdába, amikor hódolván a kormánypárti politikusok szinte kötelező szertartásának, az utcán odalépett a Stop Gyurcsány, Stop Karácsony! kampánypulthoz, és üzenőfalán ezzel hívta ki maga ellen a sorsot: „Én is aláírtam!” (Facebook.com, 2021. szeptember 10., a történeti hűség kedvéért 11 óra 15 perckor.)

Ha egy kijelentő mondatot felkiáltójellel nyomatékosítanak, akkor valamelyik rosszmájú kommentelő tudatában óhatatlanul felötlik az a fránya múlt. Sándor Erzsi színésznő-riporter-író például tegnap este megjegyezte: „Nahát! Nem tudtam, hogy nyilvánosak lettek az ügynöklisták.” Egy másik hozzászóló pedig némi iróniával „Kaposvár kalandos múltú polgármesterének” titulálta a könnyelműen fogalmazó Fidesz-politikust. Csakhogy a kaposváriak e múlt ismeretében választották meg már-már örökös polgármesterükké Szitát. Akár tovább is mehetnénk, az ügynöközés azonban megér egy kis művelődéstörténeti nyomozást.

A rokon értelmű szavak szótárában az ügynök alkuszt, beépített embert, fület, hálózati személyt, házalót, szaglárt, téglát, utazót, üzletkötöt és vigécet is jelent. Az utolsó a Wie geht’s? érdeklődő mondásból származik. A kinyitott ajtóban állt egy ügynök, aki súlyos vulkánfíber bőröndjében textilmintákat, fuszekliket, kaucsuk kézelőket, gombkészletet vagy könyvsorozatot tartogatott. Anyanyelvén szólította meg a XIX. századi Magyarország városi polgárát. A mondat szó szerint ezt jelenti: Hogy megy a dolog? Átvitt értelemben pedig azt, hogy Mi a helyzet?, Mi újság?, esetleg Mizújs?

Kérdés persze, hogy a nehéz életű vigécektől miként jutott el az államhatalom a könnyű pénzre vadászó Mata Harin és Redl ezredesen keresztül a Rákosi- és a Kádár-korszakra jellemző beszervezésekig. A jelek arra utalnak, hogy a történelmi félmúlt örökségétől a mai pártok sem képesek szabadulni. A bejegyzés utáni összeállításból kibontakozik az ügynök szó állambiztonsági jelentéstartalma. Meg az is, hogy a találékony kormánypárti politikusok és publicisták napjainkban új jelentéseket kölcsönöznek az ügynök kifejezésnek. Sajnos azonban anélkül, hogy a régebbi jelentések titkait feloldanák.

 

Tíz mondat az ügynökökről

 

Amikor a miniszterelnök úr átadta az én borítékomat, bekövetkezett az a döbbenetes helyzet, hogy én a III/III-as listán szerepelek. (Torgyán József kisgazda politikus, Népszava, 1991. június 7.)

Én vagyok az egyetlen, aki bevallottan III/III-as voltam. Én vagyok az egyetlen, aki elmondtam, amit elkövettem. A többiek meg bujkálnak, és azzal vannak elfoglalva, hogy mit követtem el. (Csurka István író, volt MDF-politikus, Vas Népe, 1994. március 22.)

Nagyobb szégyen, ha egy politikusnak III/III-as kartonja van, mintha szeretője. (Hankiss Ágnes Fidesz-politikus, Magyar Televízió, 1997. július 6.)

Az állam eddig jobban védte az ügynökök jogait, mint a célszemélyekét. (Demszky Gábor budapesti főpolgármester, Magyar Nemzet, 2002. július 4.)

Ne szórakozzunk itt szerencsétlen, pitiáner ügynökökkel, de uram bocsá’: SZT-tisztekkel, hivatásosokkal se! (Kövér László Fidesz-politikus, volt titkosszolgálatokért felelős miniszter, Hetek, 2005. február 25.)

A szekértáborokért nem a Fidesz a felelős, de az ügynöktörvénnyel és a beígért elszámoltatással máig adósunk. (Seszták Ágnes újságíró, Magyar Nemzet, 2012. december 14.)

Magyarországon az ügynöktörvényt se a jobboldal, se a baloldal nem akarta. (Eörsi Mátyás DK-politikus, ATV, 2015. március 9.)

Van nálunk markáns többség, amely patriotizmus által vezérelve nem kér az anarchistákból, a külföldről fizetett ügynökszervezetekből és bértollnokokból. (Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, Demokrata, 2020. július 7.)

Lassanként mindenki ügynök, aki az Orbán-kormány ellenzéke. (Csintalan Sándor volt szocialista politikus, HírKlikk.hu, 2021. augusztus 15.)

Zsúrmarxista ügynökök. (Rákay Philip publicista, Facebook.com, 2021. augusztus 22.)

komment
süti beállítások módosítása