Médianapló

Médianapló - Az ellenzéki pártok képesek-é ellenőrizni az országgyűlési választás tisztaságát?

2021. szeptember 06. 11:34 - Zöldi László

A hódmezővásárhelyi polgármester gyűjti az aláírásokat. A Szabad Európa Rádió interjút készített vele, amelyben sok újdonságot nem mondott, összefoglalta azonban az elképzeléseit. A SZER munkatársa, Kerényi György például azt firtatta, hány aktivista segít neki, hogy a miniszterelnök-jelöltséghez szükséges 20 ezer aláírásra szert tehessen.  

Márki-Zay Péter összeszámolta. Hódmezővásárhelyen „20-25”, Szegeden „tucatnyi”, Budapesten „hasonló”, az általa alapított Kossuth-körökből pedig „40-50”. Mintegy száz. Azt is hozzáfűzte, hogy Gémesi György gödöllői polgármester szerint egy 30-40 ezres kisvárosban 2-300 aktivista nélkül nem lehet győzni. Érdekes tehát MZP megállapítása: „A/z ellenzéki/ pártok számára az előválasztás mozgósítási verseny.” Az előválasztás indoklásából elfogadható, hogy a választási szövetségbe tömörült pártoknak nincs elég pénzük mind a 106 körzetben kampányolni. Nem rokonszenves, hogy egyezkednek egymással, és akarva-akaratlanul megsértik az előválasztás ama sajátosságát, hogy a választópolgárok fogják kiválasztani az ellenzék közös jelöltjét. Csakhogy ez morális kérdés, amelyet a politikában zárójelbe szoktak tenni.

Márki-Zay Péter szerint az országgyűlési választás kimenetele azon múlik, vajon az ellenzéki pártoknak sikerül-e megakadályozni a csalást. Ehhez két-két számlálóbiztost lehetne beültetni a szavazókörökbe. Ízlelgessük a legutóbbi országgyűlési választás adatait! Ha egy párt minden körbe két ellenőrt küldhetett, akkor ez a 10285 szavazókörben pártonként 20570 delegátust jelenthetett volna. A Fidesz élt is a lehetőséggel, a sajtóhírek szerint 20 ezer aktivistát mozgósított. Az ellenzéki pártok közül a Jobbik 7843 számlálóbiztossal vétette észre magát, az MSZP-Párbeszéd 5642-vel. A DK 2198-cal, az LMP 463-mal, az Együtt 221-gyel, a Momentum pedig 39-cal. Összesen 16406-tal.

Elvileg 123420 ellenőrt küldhettek volna, ám ennek csak a töredékére jutott delegátusuk. Gyakorlatilag elég lett volna persze, ha „pariban” vannak Orbánékkal. Most azonban közösen alkotnak választási szövetséget a kormányzat ellen, és beérhetik 20 ezer aktivistával. A hódmezővásárhelyi polgármester azt fejtegette, hogy körülbelül a felét képesek kiképezni és szolgálatba állítani. Minden szavazókörbe jutna legalább egy számlálóbiztos. Feltéve, ha a budapesti és a nagyvárosi körökbe nem tucatnyi ellenzéki ellenőr ül be, a falusiakba pedig egy sem.

 

Tíz mondat Márki-Zay Pétertől (SZER, 2021. szeptember 2.)

 

A Fidesz bárkit zsarol bármivel

Az ellenzéki pártok is annyi pénzt kapnak, amennyiből kampányt lehet csinálni.

A pártok számára az előválasztás mozgósítási verseny lett.

Sok ellenzéki pártnak jobb egy saját, vesztes ellenzéki jelölt, mint egy közös ellenzéki győztes.

/Az ellenzéki pártok elpazarolt kommunikációs lehetőségeiről/ Botka László szokta mondani, hogy ingyen ennyire hülye nem lehet valaki. Egyetértek vele.

/Dobrev Kláráról/ Sajnos ő nem alkalmas Orbán Viktor legyőzésére.

/Jakab Péterről/ Nyilván nem vezetett várost, a pártján kívül nagyon mást sem.

Több mint egy éve könyörgök, hogy indítsunk ellenzéki MTI-t. Még mindig nem sikerült.

Felőlem aztán bárki összeházasodhat polgárilag. Azt az egyenlő jogot, amit minden magyar állampolgár élvez, a meleg házaspárok is megkaphatják.

/Az új országgyűlésről/ Így vagy úgy, de egy jobboldali konzervatív frakciót meg kell alapítani.

komment
süti beállítások módosítása