Médianapló

Médianapló - Orbán hányszor reszelte a torkát?

2021. július 23. 10:29 - Zöldi László

A múlt héten még azzal a címmel írtam e jelenségről, hogy Orbán miért köszörüli a torkát. Egyik olvasóm szerint azonban a köszörülni helyett a reszelni igét is használják. Ma reggel jöttem rá a különbségre.

Az interjú ezúttal is 25 percig tartott, és a miniszterelnökünk csupán nyolcszor reszelte a torkát. Ötször az elején, amikor az úgynevezett gyermekvédelmi törvényről beszélt. Kétszer, amidőn a róla kezdeményezett népszavazás ellenzéki bojkottját értelmezte. Egyszer pedig akkor, amikor a koronavírus-járványról fejtette ki az álláspontját. Eddig háromszor írtam a krákogásnak is vélhető művelet lélektani jelentőségéről. Másfél hónapja Orbán Viktor 24-szer krákogott, a múlt pénteken 34-szer köszörülte a torkát. Ehhez képest indokolt a mai, jóval visszafogottabb teljesítményét torokreszelésnek nevezni.

Logikailag három ok lehetséges. Alaposabban felkészült a ma reggeli beszélgetésre, ezért kevésbé kellett keresnie a szavakat. A kommunikációs munkatársai olvasták krákogás- és köszörülésügyi megjegyzéseimet, és úgy állították össze a műsorvezető kérdéseit, hogy a főnöküknek minél kevésbé kelljen keresnie a szavakat. A harmadik ok pedig az, hogy a nyilvánosság első számú kedvezményezettjét megnyugtatta Nagy Katalin jelenléte. A csúcsformát ugyanis a múlt héten érte el, amikor megszokott beszélgetőpartnere nyaralt, és az őt helyettesítő újságíró hosszabb gondolatmenetekbe bonyolódott. Ilyenkor a kormányfő harákolással adott hangot a türelmetlenségének.

Tegnap este fogadtam valakivel, hogy a műsorvezető ma reggel a gyermekvédelmi népszavazással kezdi, és a hét szenzációjára, a lehallgatási botrányra nem is tér ki. Elveszítettem a fogadást. Bár Nagy Katalin a nagy visszhangot kiváltó törvénnyel kezdte, de nem hallgatta el a lehallgatási botrányt sem. Úgy vezette föl, hogy a nemzetközi nyomásgyakorlás eszköze. Állítását az ország első embere nem vitatta. Egyetlen mondattal intézte el: a belügyminiszter úr már mindent elmondott. Nem részletezte, hogy Pintér Sándor mit mondott el, ezért összefoglalom: a hazai titkosszolgálatok nem végeztek törvénytelen lehallgatásokat.

Ekkor kellett volna visszakérdeznie a közszolgálat rádió munkatársának, vajon Chikán Attila, az első Orbán-kormány minisztere vagy a volt MDF-politikus Gémesi György mivel veszélyeztette az alkotmányos rendet. A műsorvezető azonban megkímélte miniszterelnökünket attól, hogy a szavak keresése közben reszelje a torkát.

 

Tíz mondat Orbán Viktortól (Magyar Rádió, 2021.07.23.)

 

Veszélyes időket élünk.

Brüsszel megtámadta Magyarországot.

Hirtelen a gyermekvédelmi törvény elfogadása után nagyon korruptak lettünk.

Azért választunk képviselőket, hogy jó törvényeket hozzanak.

Szabad ország vagyunk.

A kormány a helyén van.

A liberalizmus az én szülői szabadságomat korlátozza.

A magyar gyermekek nevelése a magyarokra tartozik.

Aki bojkottál, az rábízza a döntést a többiekre.

Ha Magyarország rendezné, az olimpia nyitott volna.

komment
süti beállítások módosítása