Médianapló

Médianapló - A Facebook lesz az Orbán-kormány következő áldozata?

2021. július 07. 10:39 - Zöldi László

Az Újnépszabadság.com-on fedeztem föl egy publicistát. Fábián András szerint „A teljes magyar médiát uralni vágyó Orbán és a gang ma már nagyon is odafigyel a közösségi hálóra.” Vagyis nem mindig figyelt oda a netre. E megállapításhoz mellékelek egy dokumentációt a Fidesz és a Facebook ellentmondásos kapcsolatáról.

Orbán Viktor arról beszélt, hogy 2010-ben a Facebook révén nyert. Ebből azt a következtetést vontam le, hogy a hivatalban lévő kormány hajlamos ragaszkodni a befolyási övezetében lévő hagyományos médiumokhoz, az anyagilag kevésbé kistafírozott ellenzék pedig a korszerűbb és olcsóbb médiumokra fanyalodik. Az összeállításból kirajzolódik, hogy az immár kormányzó Fidesz meg akarta adóztatni a net használóit. A tömegtüntetések hatására elállt ugyan ettől, de a miniszterelnök kommunistának minősítette a kevésbé ellenőrizhető és az eszköztelenebb ellenzéknek kedvező Facebookot. A munkatársai pedig nyilvánosan hezitáltak a közösségi oldal mibenlétérről.

A G-napon, 2016. február 6-án szakított a rendszer két legerősebb embere, és a Simicska-féle médiabirodalmat elveszítette a miniszterelnök. Az országgyűlési választásig újra kellett építeni a befolyási övezetét, ezért a bizalmi embereivel fölvásároltatta a megyei lapokat. Nem azt állítom, hogy 2018-ban ezzel nyert, „csak” azt, hogy a falusi társadalomba beágyazódott megyei sajtó révén szerzett a teljhatalom gyakorlásához szükséges kétharmadot. Ez volt az utolsó alkalom, hogy Orbán a haldokló újságok révén tehetett szert fölényre a nyilvánosságban. Mintha megismétlődött volna a folyamat. A hatalmon lévők ragaszkodnak a hagyományos médiumokhoz, az ellenzék pedig a korszerűbb és olcsóbb médiumokra fanyalodik.

A fideszes politikusok hirtelen ráébredtek a világháló jelentőségére. Azért kezdtek cenzúrára panaszkodni, mert a Facebook-oldaluk olvasottsága visszaesett, és a közösségi oldal megrendszabályozását követelték. Ama fészbukozók is cenzúrára panaszkodnak, akik kormánykritikus tartalmakat próbáltak megosztani. Úgy rémlik, hogy néhány hónapja a kormánypárti politikusok fészbukos bejegyzéseit fizette be az állam, és most követik példájukat az ellenzéki pártok meg politikusok. A Facebook szerint pedig nem illik megosztani véleménynek álcázott politikai hirdetéseket. Minderről a nyilvánosság fórumain oly sokféle álláspont fogalmazódott meg, hogy talán ez a megközelítés is tűnődésre készteti az olvasókat. Az igazság egyszer majd úgyis kiderül.         

 

Tíz mondat a Facebookról

 

A magyar választási kampányban mi a választást javarészt a kontrollálhatatlan interneten és a Facebookon nyertük meg. (Orbán Viktor miniszterelnök, Magyar Nemzet, 2011. január 22.)

A Facebook kommunista közösségi oldal lett sajnos. (Orbán Viktor miniszterelnök, Facebook.com, 2018. március 16.)

Nekünk, politikusoknak tűrni kell, ami a Facebookon történik. (Lázár János, a miniszterelnökséget vezető miniszter, Facebook.com, 2018. március 21.)

A Facebook csak egy eszköz. Nem misztifikálnám túl. (Kósa Lajos Fidesz-politikus, Heti TV, 2019. december 3.)

A Digitális Szabadság Bizottságot nem azért hozta létre a kormány, hogy cenzúrázza a Facebookot, hanem hogy a jogállami garanciákat vizsgálja az interneten. (Varga Judit igazságügyi miniszter, Origo.hu, 2020. október 2.)

A legsikeresebb, több száz kommentet és lájkot kapó bejegyzéseim is maximum csak 10-12 ezer embert érnek el, a Facebook nemhogy segítené a tartalmaim terjesztését, mint a boldog békeidőben, de konkrétan a saját követőim elől is elrejti azokat. Mondom: 26 ezer kedvelőről és 28 követőről beszélünk. (Apáti Bence publicista, Origo.hu, 2021. január 28.)

A törvény erejével kell arra kényszeríteni ezeket a cégeket, hogy a magyarországi viszonyok között azt tegyék, amit mi megengedünk nekik. (Trombitás Kristóf publicista a Facebookról, Magyar Nemzet Online, 2021. február 12.)

Szeretnénk felhangosítani a patrióták hangját a Facebookon. (Rákay Philip publicista a Megafon Nonprofit Alapítványról, Mandiner.hu, 2021. május 28.)

A facebookos tevékenységemben három munkatársam is segít. (Hoppál Péter Fidesz-politikus, SzabadPécs.hu, 2020. június 16.)

Hosszas kivárás után még a számítástechnikai analfabéta Orbán is szükségét látta, hogy inkább a Facebookon folytatott kommunikációra helyezze a hangsúlyt. (Fábián András publicista, Újnépszabadság.com, 2021. július 5.)   

komment
süti beállítások módosítása