Médianapló

Médianapló - Mi lesz a mai nap mondata?

2021. június 23. 10:45 - Zöldi László

Várom, hogy mikor csap be a mennykő. Mr. Algoritmusnak hívják, és a hónap utolsó napjaiban figyelmeztet, hogy túl sok szöveget tettem föl az üzenőfalra. Ilyenkor elmegyek sétálni, mert kiderült, hogy a tiltás csupán órányi.

Elismerem, hogy az év eleje óta megterhelem a közösségi oldalt. Nem elég, hogy valamilyen médiajelenségről naponta írok egy 2500 karakternyi bejegyzést. Fölteszek az üzenőfalra még két, sőt olykor három szállóigét is. Mások elmeszüleményeit a rendszerváltás óta gyűjtöm a hazai sajtóból, és most éppen versenyeztetem őket a világhálón. Reggelenként beírom a keresőbe a mai dátumot, és a számítógép kidob néhány ütős, szellemes, korjellemző gondolatot. Amelyik a legtöbb szavazatot kapja, az kerül egy válogatásba. A képzeletbeli év 365 napján megjelent, elhangzott szállóigékkel szeretném érzékeltetni a rendszerváltás utáni időszak hangulatát, közérzetét.

A merevlemezen 14 darab június 23-i mondat lelhető fel. Négyet némi hezitálás után kihagytam. Ragaszkodom a tízes számhoz, másrészt a kelleténél hosszabbak, Ha nem tartom magam az engedélyezett karakterszámhoz, akkor nem tehetek alájuk nagy, fekete négyzetet, amelyen jól mutatnak az olvasásra csábító fehér betűk. A maradék tíznél is el kell persze végezni az előválasztást. Pozsgay Imre mondata eleve kimarad az üzenőfal szűkebb kínálatából. Csupán az alapszöveg 132 karakternyi, és még meg se neveztem őt, nem írtam le a foglalkozását, a mondat lelőhelyét és dátumát.

Csisztu Zsuzsa szerencsére nem Zsuzsannának nevezi magát, ráadásul a betűszavas ATV-ben elhangzott kijelentése illik a közelgő olimpia hangulatához. A Torgyánról szóló mondatot értik az idősebb olvasók, a harmincasoknak azonban el kéne magyarázni, hogy volt egy miniszterünk, aki a zöld nyakkendőhöz hófehér öltönyt vett föl. M. Kiss Sándor történész a szerzőm volt az ÉS publicisztikai rovatában, és most is velősen fogalmazott. Ám a mondatában van egy idegen szó, a mítosz, amely magyarázatra szorulna. Megyesi Guszti kollégám volt, Bodor Pali a barátom. Mindketten mesterei a jó mondatnak, de az olvasók őket már beszavazták a képzeletbeli évkönyvbe.

Végül maradt három szállóige a fészbukos választópolgárok számára. Időszerűségük miatt Koltai Tamás és Gyurcsány Ferenc gondolatai, valamint az olimpia okán a volt tornásznő gyermekkori fohásza. Már el is foglalták méltó helyüket a fekete négyzetekben. Amelyik elnyeri az olvasók tetszését, az lesz közös évkönyvünkben a mai nap mondata. Mr. Algoritmusnak pedig küldök majd egy tiszteletpéldányt.       

 

Tíz ma született mondat

 

Körmünkkel kapartuk ki a baloldalt a sztálinizmus romjai alól. (Géczi József szocialista politikus, Népszabadság, 1990. június 23.)

Még sohasem találkoztam olyan emberrel, aki ne lett volna emberbarát. (Megyesi Gusztáv publicista, Magyar Hírlap, 1994. június 23.)

Kedvenc állatom az ember. (Csányi Vilmos magatartáskutató, Népszabadság, 1999. június 23.)

Torgyán József többet volt Fradi-eseményen, mint kormányülésen. (Horváth Béla volt kisgazda politikus, Magyar Hírlap, 2001. június 23.)

Ha az elfogultság a kultúra terméke, akkor az emberiség többsége tárgyilagos lenne. (Bodor Pál író, Klubhálo.hu, 2005. június 23.)

A forradalom a jog felülírása. (Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, Kapcsolat.hu, 2010. június 23.)

A politikus ott kezdődik, ahol a stratégiát taktikává kell átváltani, az államférfi meg az, aki a stratégiát nem váltja le taktikává. (Pozsgay Imre politológus, volt államminiszter, Magyar Nemzet, 2011. június 23.)

Második Kádár-korszakot élünk, rosszabb kivitelben. (Koltai Tamás színikritikus, Népszabadság, 2012. június 23.)

A mítosz szebb, a történelem keserűbb. (M. Kiss Sándor történész, Magyar Rádió, 2012. június 23.)

Azt mondtam anyukámnak, hogy én akarok lenni a Himnusz a dobogón. (Csisztu Zsuzsa volt tornász olimpikon, ATV, 2019. június 23.)

komment
süti beállítások módosítása