Médianapló

Médianapló - GFG, aki azt tanulta Habonytól, hogy hülye kérdésre nem válaszolunk

2021. június 13. 11:21 - Zöldi László

Ez volt a mélypont. A műsorvezető Gulyás Márton azt firtatta, ha G. Fodor Gábor már kifejtette, hogy mit tanult a szociológus Schlett Istvántól, a politológus Stumpf Istvántól és a filozófus Lánczi Andrástól, igazán elmondhatná azt is, vajon mit Habony Árpádtól. Itt feneklett volna meg a már-már barátságos hangnemben lezajlott beszélgetés. Ők azonban kiosztották egymást, felvillantották a fegyvereiket, aztán kezet fogtak. A kulturált és tanulságos interjú a Partizán tartalmas megnyilvánulása lett. 

A nyilvánosság fórumain betűszóvá vált a néhai EFP, MGP, és ilyen most, a XXI. században TGM meg GFG is. Az Orbán-kormány ideológusának van egy rendszere, amelyet folyton elhagy. Ezt mondta például a miniszterelnökről: „Valamiféle intellektuális izgatottság állapotában van, ami azt jelenti, hogy állandóan jár az agya.” (Telex.hu, 2021.05.05.) Mintha magáról beszélt volna. A kormányzaténál előrébb tart az észjárása, ennek következtében hajlamos kimondani azt, amit a rendszer működtetői taktikai okból elhallgatnak. Így lett a polgári Magyarország politikai termék. Bár neki tulajdonítják, nem ezt mondta, vagy legalábbis nem így.

Szerinte „A jobboldali értelmiségiek közül sokan vannak abban a tévedésben, hogy a ’polgári Magyarország’ hívószót politikai realitásnak gondolják, pedig az természete szerint politikai termék volt. (Magyar Narancs, 2015.02.19.) Azok a fránya újságírók faragtak belőle szállóigét, amely kínos helyzetbe hozta a pragmatikus Fidesz-politikusokat. Van azonban még egy mozzanat, amely érdekes színben tünteti föl GFG-t. Fél évtizede megalapította a 888.hu-t. Azért rúgta föl a hagyományos újságírás írott és íratlan szabályait, mert rájött, hogy a digitális sajtó kezelésében a jobboldal lemaradt az ellenzéktől.

Miközben Orbán az újabb kétharmad megszerzése érdekében a bizalmi embereivel felvásároltatta a vidéki nyilvánosság legértékesebb hálózatát, a papír alapú megyei sajtót,  GFG kétarcú lett. Most elmondta a Partizánnak, hogy a 888 hangneme az ízlése ellen való, de ő és egyetemi tanítványai kampány-üzemmódban gyakorolják a frontszolgálatos újságírást. Azt már én fűzöm hozzá, hogy a kormányzat csupán tavaly hozta létre 50 millió forintból a Megafon-alapítványt, és éppen most képeztet ki néhány száz trollt.

G. Fodor Gábor idejekorán ismeri föl, hogy miként lehetne meghosszabbítani a rendszer életképességét. Szerencsére nem hallgatnak rá annyira, mint amennyire elvárná.

 

Tíz mondat G. Fodor Gábortól

 

A politikusok mindig pártosan nézik a valóságot. (hvg.hu, 2013. november 25.)

Gyurcsány nem tud második ember lenni. De első se. (Heti Válasz, 2014. február 6.)

Most minden a Fideszen belül történik. (Heti Válasz, 2014. december 4.)

A Fideszben elhitték, hogy mert győztek, bármit megtehetnek. (Heti Válasz, 2015. január 8.)

A politikus az, aki dönt. (Magyar Narancs, 2015. február 19.)

A politikában a győzteseké az igazság. (Látószög.blog, 2018. február 27.)

A jobboldali politikai közösség egyben van, a bal meg szétesett. (24.hu, 2018. június 8.)

Van ellenfél. Ettől elszokott a Fidesz. (888.hu, 2020. január 7.)

A kormány cselekszik, az ellenzék beszél. (Hír TV, 2021. március 10.)

A kétharmad erőforrás. (Partizán, 2021. június 7.)

komment
süti beállítások módosítása