Médianapló

Médianapló - Orbánnak és Karácsonynak miért másítanak szülőhelyet?

2021. június 12. 10:51 - Zöldi László

A Népszava figyelemre méltó cikket közölt „a kisember” miniszterelnökről. Arról, hogy Orbán Viktor a körülötte lévő kommunikációs szakemberek tanácsára most éppen „bérből és fizetésből élőt” jelenít meg. Az áttekintés alapos, szakmai elragadtatásomat azonban csökkenti, hogy a szerzők (Kósa András és M. László Ferenc) lepacázták a kéziratot.

Nem az a baj, hogy a jelenlegi kormányfő egyik kihívójának Karácsony Gergelyt tekintik, elvégre megfelel a politikai valóságnak. Szegény budapesti főpolgármester szülőfalujának azonban kinevezték Nyírtasst, holott a Párbeszéd-politikus ezt soha és sehol nem állította. Ha egyáltalán szóba hozta, akkor Fehérgyarmatot nevezte meg szülőhelyének, Nyírtasst pedig más (érzelmi) pozícióban helyezte el. A szerkesztőség figyelmetlenségét enyhíti valamelyest, hogy legalábbis ugyanebben a lapszámban senki sem nevezi ki Orbán Viktor szülőfalujának Felcsútot. A másik hamis toposzt.

A kormány tevékenységét firtató sajtó két jellemző fordulatot, képzettársítást részesít előnyben. Közülük ma csupán az egyik látott napvilágot a patinás újságban. Az ellenzéki újságírók közül sokan úgy jellemezték több százszor a jelenlegi miniszterelnököt, hogy Felcsútról eredeztették. Egyetlen véleményformáló volt, Farkasházy Tivadar, aki  leszállt kedvenc vesszőparipájáról, de ő is csak jelezte, hogy Felcsút csupán választott faluja Orbánnak. A tragikomikus vétség nemcsak az újságírók felületességéből ered. Abból is, amit a szociológusok kognitív disszonanciának neveznek. Ha az ország első embere minden földi jóval elhalmozza ama települést, ahol a háza tövében egy stadiont is építtetett, sőt NB I-es focicsapatot is működtet, akkor az csak a szülőhelye lehet.

E hamis feltételezésből lett az Orbanescu-jelenség. A hatalmat gyakorló magyar miniszterelnököt Ceausescuhoz hasonlították, aki csakugyan a szülőfalujában építtetett egy stadiont, és hozott létre a román bajnokságban jelentős szerepet játszó focicsapatot. Karácsony Gergelynek még nincs ilyen hatalma, és ha esetleg hatalomra kerül, remélem, hogy nem is lesz. De ha már az újságírók arra készülnek, hogy a jövő tavasszal esedékes választásig több százszor említik a nevét, akkor talán érdemes volna megkérdezni, vajon miért tekinti kedvenc falujának Nyírtasst, noha nem is ott született.

Ami pedig a Népszavát illeti, tudom, hogy filléres gondokkal küszködik. Ezzel magyarázható, hogy az együttérzés a kelleténél gyakrabban fogja vissza a tollamat. A pontosság azonban a templom egerénél sem lehet pénzkérdés.

 

Tíz mondat a szülőhelyről

 

/”Hol született, Székesfehérváron?”/ Nem. Alcsútdobozon. Aztán Felcsútra kerültem, ott nőttem fel. (Orbán Viktor Fidesz-politikus, Képes 7, 1989/december)

Egy majdnem vadonatúj elmeszülemény szerint Szent István Orbán szülőfalujának, Alcsútdoboznak a határában ajánlotta fel országunkat Mária oltalmába. (Aczél Endre újságíró, Galamus.hu, 2014. március 11.)

Felcsút egyetlen különlegessége, hogy ott született a miniszterelnök. (Farkasházy Tivadar újságíró, Népszava, 2014. október 10.)

Gondolom, hamarosan Puskás Ferenc szülőhelye is Felcsút lesz. (Farkasházy Tivadar újságíró, Népszava, 2014. október 10.)

Orbán falujában van egy stadion. (Farkasházy Tivadar újságíró, ATV, 2016. május 2.)

Gyerekkorom egy nyírségi kis faluhoz kötődik. (Karácsony Gergely Párbeszéd-politikus, YouTube, 2017. október 29.)

Fehérgyarmaton születtem, Szabolcsban, egy Nyírtass nevű kis faluban töltöttem a gyerekkoromat. (Karácsony Gergely újdonsült budapesti főpolgármester, Főpolgármester.hu, 2019. november 5.)

Reggel a szülőfalujából, Nyírtassról jelentkezett. (Kósa András újságíró Karácsony Gergelyről, Népszava, 2021. május 17.)

Mint ismert, a főpolgármester szülőfalujában, a Budapesttől 270 kilométernyire lévő Nyírtasson jelentette be, indul az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét kiválasztó előválasztáson. (Kósa András és M. László Ferenc újságírók Karácsony Gergelyről, Népszava, 2021. június 12.)

Ha mindenkinek a saját falujában kellene maradnia, mert ez Isten és Orbán rendje, akkor maga Orbán Viktor is a mai napig Alacsútdobozon keresné meg a napi betevőt. (Bolgár György újságíró, Népszava, 2021. június 12.)   

komment
süti beállítások módosítása