Médianapló

Médianapló - Mennyibe került nekünk a KESMA vonalas hálózata?

2021. június 06. 10:39 - Zöldi László

A tegnap sajtószakmai érdekessége a Népszava hétvégi számában jelent meg. Lendvai Ildikó, az MSZP volt elnöke Közérdekből lopni címmel tűnődött arról, vajon a közpénzek miként csorognak magánzsebekbe. Eközben szóba hozta a KESMA nevű nonprofit alapítvány szokatlan meggazdagodását is. Ezt írta némi iróniával: „A közérdek iránt hírhedetten elkötelezett, magánérdekére sosem figyelő Mészáros Lőrinc, Habony, Schmidt Mária, Matolcsy Ádám ezért mondtak le egyik pillanatról a másikra milliárdokat érő lapjaikról, tévéjükről, rádiójukról.”

Most ne firtassuk, hogy milyen előzményekre utal az „ezért”! Maradjunk annál, hogy 2018 végén a kormányhoz közel álló médiatulajdonosok hazafias buzgalomból „ajánlották fel” értékes vagyontárgyaikat a szintén kormány közeli Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak. Lendvai Ildikó azonban nem említette Andy Vajna nevét. A jóhiszemű feltételezés szerint azért nem hozakodott elő az Amerikából hazatért filmproducerrel, mert Vajna nem tartozott a vagyonelemeikről lemondók közé. Halála előtt néhány héttel ezt mondta egy interjúban: „Kaptam egy ajánlatot a Lapcomra. Mivel én ezt üzleti vállalkozásnak tekintem, a felkínált összeget néztem, ami megfelelő volt ahhoz, hogy eladjam.” (Index.hu, 2018.12.10.)

A gazdasági újságírók becslése szerint a Lapcom (a szegedi Délmagyarország, a győri Kisalföld és a budapesti Bors) piaci értéke mintegy 6 milliárd forintra rúgott. Ezt vagy átutalták a számlájára, vagy ennyit írhatott le a birtokában maradt játékkaszinók adójából. Nem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy egy ügyesen felépített folyamatban törvényesített adókedvezmények előzték meg a felajánlkozást. Adódik egy kevésbé jóhiszemű feltételezés is. A szocialista politikus csatlakozott azokhoz, akik kritikával illetik ugyan az Orbán-kormány tevékenységét, mégis elhitték, hogy az említett és nem említett üzletemberek hazafias buzgalomból szabadultak meg a nyilvánosság szerves részeit képező vagyonelemeiktől. A hiszékenység nem jó ajánlólevél a politikára érzékeny szakmákban, mint például a pártmenedzselésben vagy az újságírásban.

Nem azt állítom , hogy a mi pénzünkből az Orbán-kormány egytől egyig kifizette őket. Csupán azt, hogy a médiapiacon körülbelül 30 milliárd forintra értékelt „ajándékok” egy tollvonással kerültek a KESMA tulajdonába. E harmincszor ezermillió forint sorsát érdemes volna kinyomozni, mielőtt az „önkéntes felajánlás” végérvényesen az ellenzéki érvelés törzsanyaga lesz.

 

Tíz mondat az „önkéntes felajánlásokról”

 

Vajnának a szintén tulajdonában lévő Lapcom Zrt-t fel kellett ajánlania az év végén megalakult Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak. (K. A. /Kósa András/ újságíró, Népszava, 2019. január 21.)

Tavaly ősszel neki is eszébe jutott, hogy a többiekkel egyszerre odaajándékozza az Orbán Viktorhoz rendkívül közelinek mondott Liszkay Gábor médiavezető balatoni kertjében létrehozott KESMÁ-nak. (Szalay Dániel újságíró Andy Vajnáról, Media1.hu, 2019. november 13.)

Üzletemberek összevásárolták a fél médiát, és ingyen beadták a közösbe. (Bolgár György műsorvezető, Klubrádió, 2020. február 11.)

A lelkes tulajdonosok mind önként és ingyenesen bocsátották vagyonelemeiket az alapítvány rendelkezésére. (Kelen Károly újságíró, Media1.hu, 2020. április 15.)

Mulatságos, ahogy Schmidt Mária magánpénzből megvásárolja a nagy múltú Figyelőt, azt a fideszes szennysajtó részévé teszi, majd ingyen és bérmentve átadja a kijelölt alapítványnak. (Bauer Tamás Dk-politikus, Facebook.com, 2020. augusztus 31.)

Még több fantáziát vesz igénybe a hatalom kegyeltjei által milliárdokért összevásárolt, majd egy alapítványnak ingyen átadott mintegy 460 orgánum. (Tamás Ervin újságíró, Népszava, 2020. szeptember 26.)

Ez az az alapítvány, amit 2018-ban hoztak létre, s amelynek az összes fideszes kötődésű médiavállalkozó - így Mészáros, a néhai Andy Vajna, Habony Árpád, Schmidt Mária, Tombor András - felajánlotta az addig felvásárolt vagy alapított orgánumát. (M. László Ferenc újságíró, Népszava, 2020. október 1.)

Az Orbán-rendszer által korábban tulajdonossá tett kvázi üzletemberek ellenszolgáltatás nélkül (!) ajánlották fel a több tízmilliárd forintot érő audiovizuális, print és online sajtótermékeiket. (Majtényi László alkotmányjogász, Mozgó Világ, 2021/3.)

A KESMA kapta meg ajándékba 2018 őszén egyetlen napon az összes kormány közeli médiavállalatot. (Bakos András újságíró, Magyarnarancs.hu, 2021. március 15.)

A jelentős részben közpénzekből gazdagodó üzletemberek sok milliárd forintot érő média-portfóliót állítottak össze, majd adtak oda ingyen. (Bíró Marianna és Fábián Tamás újságírók, Telex.hu, 2021. április 6.)

komment
süti beállítások módosítása